Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Έκθεσης φωτογραφίας με την ευκαιρία έναρξης της Κροατικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

«“Για μια Ευρώπη δυνατή, σε μια εποχή προκλήσεων”, είναι το έμβλημα της Κροατικής Προεδρίας, που ασκείται κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και για την Ελλάδα οι σχέσεις μας με την Κροατία επικεντρώνονται στο γεγονός ότι είμαστε χώρες στην ανατολική παρυφή της Ευρώπης, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους γεωγραφικά και ιστορικά». Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας του Κροάτη φωτογράφου Marko Vrdoljak, με θέμα «Η ομορφιά της Κροατίας», στον προ του Περιστυλίου χώρο του Μεγάρου της Βουλής, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κροατίας στη χώρα μας, κ. Aleksandar Sunko.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η Κροατία είναι μια χώρα που μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια, επιτέλεσε σημαντικά βήματα προόδου, έχοντας πετύχει τη διεθνή της αναγνώριση πριν από 28 χρόνια». Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε πως η Κροατία «έχει πετύχει σημαντικότατα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της, έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, άλλαξε η μοίρα της μέσα σε μια γενιά, κι αυτή η επιτυχία δείχνει ότι οι χώρες που έχουν πίστη, θέληση, ηγεσία κι έναν λαό ο οποίος εμπνέεται απ’ όλα αυτά, μπορούν πράγματι να νικήσουν τη μοίρα τους».

Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Κροατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε: «Μέσα από την Προεδρία σας προωθείτε την περαιτέρω ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Η Ελλάδα, από τη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, υπήρξε πρωτοπόρος της ενσωματώσεως των Δυτικών Βαλκανίων. Η χώρα μου είναι πάντα ζωντανός παράγων, πρωτοστατών στην πλήρη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. γιατί η βασική προϋπόθεση της ένταξης, οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι το στοιχείο το οποίο θα δυναμώσει και τη σχέση μας ως Βαλκανικών χωρών αλλά και τη συμμετοχή μας σε αυτό το ανεπανάληπτο σύμφωνο ειρήνης που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα, κ. Aleksandar Sunko, μιλώντας στα ελληνικά, δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που σήμερα, με την ευκαιρία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία αναλαμβάνει η Κροατία, και με την ευκαιρία της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας, έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω την έκθεση του γνωστού Κροάτη φωτογράφου Marko Vrdoljak. Επιθυμία μας ήταν να φέρουμε τη χώρα της Προεδρίας της Ε.Ε., την Κροατία δηλαδή, κοντά στο ελληνικό κοινό μέσω αυτών των φωτογραφιών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ιστορικά αναπτύχθηκαν σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και των λαών μας. Σήμερα η Κροατία μπορεί να μην έχει τόσα πολλά εδάφη, έχουμε όμως πλούσιa πολιτιστική και φυσική κληρονομιά».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα παραμείνει στη Βουλή των Ελλήνων για δέκα ημέρες, παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ.κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και Βασίλειος Μπαγιώκος, πολλοί Βουλευτές, καθώς και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε επίσης τα εξής:

«Ο δρόμος από την Ελλάδα προς την Τεργέστη, όλη η ανηφόρα της Αδριατικής, της Mare Superum, της ανώτερης θαλάσσης, της βόρειας εκδοχής της Μεσογείου δηλαδή, όλοι αυτοί οι δρόμοι είναι γεμάτοι Ιστορία, γεμάτοι εμπόριο, γεμάτοι εθνικές αναζητήσεις, που οδήγησαν, κάθε χώρα ξεχωριστά, στην πραγμάτωση των ιστορικών και εθνικών τους ολοκληρώσεων.

Στις Παρίστριες Ηγεμονίες είχαμε τα προανακρούσματα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Και αυτοί οι δρόμοι οι εμπορικοί, των καραβανιών, από την Πίνδο μέχρι την Τεργέστη, που πέρναγαν από την Κροατία, αυτοί οι δρόμοι δυνάμωναν τις σχέσεις των λαών. Ένας τέτοιος δρόμος σήμερα, η Αδριατική Ιόνια Οδός, η κατασκευή της οποίας έχει ξεκινήσει, περιμένει τους επιγόνους εκείνων των εμπόρων, εκείνων των πραματευτών, για να συνεχίσουν, μέσα στα σημερινά ευρωπαϊκά όρια, την πορεία σχέσεων και προσέγγισης».

Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε: «Η Αδριατική Ιόνια Οδός που ξεκινάει από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και φθάνει στην Τεργέστη, ένα μέρος της οποίας κατασκευάζεται στη χώρα σας από ελληνικές τεχνικές εταιρείες, είναι ένας δρόμος παράλληλος με τον θαλάσσιο, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας. Η αεροπορική σύνδεση Αθηνών-Ζάγκρεμπ είναι μια πραγματικότητα ζωντανή, που ολοένα βελτιώνεται και, κ. Πρέσβη, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το σχέδιό σας και για θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ντουμπρόβνικ, το οποίο θα αποτελέσει πλέον το τρίπτυχο των συνδέσεων των περιοχών μας, διά της θαλάσσης, της ξηράς και του αέρος. Όταν αυτό το τρίπτυχο ολοκληρωθεί, θα είναι ακόμη πιο κοντά οι Βαλκανικές χώρες.

Σε λίγο, κ. Πρέσβη, θα απολαύσουμε τις υπέροχες φωτογραφίες που παρουσιάζουν τις ομορφιές της πατρίδας σας. Οι Έλληνες, πριν από το Βυζάντιο, την ομορφιά την έκαναν θεότητα. Κι εσείς αυτή τη θεότητα την εκπροσωπείτε μέσα από τα βουνά και τις θάλασσές σας, τα κτίρια και τις πόλεις σας, μέσα από τις γεύσεις σας.

Κύριε Πρέσβη, καλή επιτυχία στην όμορφη Κροατία και στο προεδρικό της εξάμηνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ