Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Koza Mostra στέλνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα αλληλεγγύης

Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2020 - Μια ξεχωριστή μουσική αφήγηση για τους μετακινούμενους πληθυσμούς επιχειρούν οι Koza Mostra μέσω του νέου τους τραγουδιού «Requiem», με τη συμμετοχή του Pedro Erazo των Gogol Bordello και ενώνοντας τη φωνή και τις δυνάμεις τους με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού που αναφέρεται στη ζωή ενός παιδιού-πρόσφυγα και η πρωτότυπη συνεργασία με την οργάνωση ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στον πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού “WE”, στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συγκροτήματος και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Πρόκειται για μια συνάντηση του ανθρωπισμού με την τέχνη που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Η ιδέα και πρόταση των Koza Mostra να μιλήσουν μέσα από τη μουσική για τη μετακίνηση πληθυσμών, ένα διαχρονικό αλλά και πολύ επίκαιρο θέμα, με το οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνδεόμαστε άρρηκτα, μας βρήκε πολύ θετικούς ακριβώς επειδή αυτό γίνεται με έναν πολύ άμεσο και δυνατό τρόπο», αναφέρει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«“Requiem” διότι αν και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελευταία μας ανάσα, αυτά για τα οποία τραγουδάμε θα ηταν μέρος του τελευταίου μας απολογισμού. Με το “Requiem” θέλουμε να προβληματίσουμε όσους δεν έχουν ακόμα προβληματιστεί και να διχάσουμε ατομικά τη σκέψη του καθενός, βγάζοντας τον από τη λήθη της μοναδικότητας. Μόνο αισιοδοξία χρειάζεται για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά την κοινωνία. Στο ταξίδι αυτό βρεθήκαμε μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που η δουλειά τους είναι να βοηθούν και να προσφέρουν άμεσα σε όσους το έχουν ανάγκη.», δηλώνουν οι Koza Mostra.


Φωτογραφία από τα γυρίσματα του video clip του τραγουδιού “Requiem”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1996. Το 2014 επαναπροσδιόρισαν τις δράσεις τους στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα από την Τουρκία. Από το 2016, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ολοκληρωμένη φροντίδα κοινωνικής στήριξης. Σήμερα έχουν προγράμματα στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αθήνα. Παράλληλα διενεργούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο καταδικάζοντας την αδράνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε δίπλα σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους απειλούμενοι από πόλεμο, διώξεις, φυσικές καταστροφές ή ακραία κοινωνικά φαινόμενα αναζητώντας ασφάλεια και διεκδικώντας το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Τοποθετούμαστε δημόσια και δυνατά για όσα βλέπουμε στο πεδίο δράσης που συνήθως είναι γκρίζα και δυσάρεστα. Η μουσική έχει έναν πιο «φωτεινό» τρόπο να ταξιδεύει τα μηνύματα στους αποδέκτες. Θέλουμε , λοιπόν, μέσα από αυτή τη συνεργασία να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης φωτίζοντας ουσιαστικά τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών», συμπληρώνει ο Βασίλης Στραβαρίδης.

Οι Koza Mostra, δημιουργήθηκαν το 2012 στη Θεσσαλονίκη από τον μουσικοσυνθέτη Ηλία Κόζα. Τους χαρακτηρίζει το ιδιαίτερο μουσικό τους κράμα που «μπλέκει» μουσικά είδη όπως η ska, η ethnic και η rock ενώ ταυτόχρονα δανείζεται επιρροές από το ρεμπέτικο.

Το 2013 κυκλοφορούν το ντεμπούτο album τους με τίτλο “Keep Up the Rhythm” το οποίο έγινε πολυπλατινένιο πουλώντας περισσότερα από 150.000 αντίτυπα σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, με το "Alcohol Is Free" και τον Αγάθωνα Ιακωβίδη αφήνουν το κοινωνικοπολιτικό τους στίγμα στον διαγωνισμό της Eurovision, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από το κοινό με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Στα τέλη του 2017 έρχεται η κυκλοφορία του δεύτερού τους album με τίτλο “Corrida”, στο οποίο παρομοιάζουν την σκληρή μάχη ενάντια στα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα με ταυρομαχία. Σήμερα, είναι περήφανοι για την κυκλοφορία του “Requiem”, ενώ παράλληλα βρίσκονται στον δρόμο πραγματοποιώντας συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και ταυτόχρονα ετοιμάζουν τον τρίτο τους δίσκο.

Η συνεργασία των Koza Mostra με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς συνεργειών με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

Το video clip του νέου τραγουδιού των Koza Mostra είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uDkEbCmTPM4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ