Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Σαν παλιό σινεμά...στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Τα φώτα σβήνουν, ο ήχος δυναμώνει οι εικόνες αρχίζουν να "χορεύουν" στο λευκό πανί του κινηματογράφου. Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα παλιά σινεμά που λειτουργούν για να προσφέρουν ποιότητα και μια δόση νοσταλγίας στους μεγαλύτερους.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Η Θεσσαλονίκη είναι... σινεφίλ και το έχει αποδείξει, καθώς το πρώτο σινεμά λειτούργησε στην πόλη μόλις το 1903. Πρόκειται για την "Ολύμπια", την πρώτη κινηματογραρφική αίθουσα.



Στη συνέχεια έρχεται η "Pathe" στην παραλιακή το 1911 και χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι είναι η κινηματογράφοι που κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στο κέντρο της πόλης.



Η εδραίωση της σχέσης της Θεσσαλονίκης με το σινεμά έρχεται το 1960, όταν πραγματοποιείται για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται αμέσως αγαπητό και κερδίζει το ευρύ κοινό. Εμείς, ψάξαμε και βρήκαμε τα παλιά σινεμά της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν ακόμα και συνεχίζουν να έχουν φανατικούς υποστηρικτές.




Μακεδονικόν, Βακούρα, Φαργκάνη, Ναταλί, Απόλλων- Μερικά από τα πιο παλιά σινεμά

Ο Γαβριήλ Ράππος, έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του κινηματογραφική "απόπειρα" γίνεται με το "Ποσειδώνος" που ανοίγει τις πόρτες του το 1963, στην περιοχή του Ποσειδωνίου. Ακολουθεί η "Αύρα", το 1965 στη Χαριλάου, η γνωστή σε όλους "Ναταλί" το 1970, ο "Έσπερος" και το Ράδιο Σίτυ" το 1982, το Μακεδονικόν, το 1983, ενώ νεότερες προσθήκες αποτελεούν το "Βακούρα" το 2005 και το "Φαργκάνη" το 2007, με τελευταίο τον "Απόλλωνα" που βρίσκεται στην κατοχή του τα τελευταία 4 χρόνια.



Ο κ. Ράππος μίλησε στο seleo για την απόφασή του να ασχοληθεί με το σινεμά και την μεγάλη πορεία του στον χώρο αυτόν. "Ήμουν έτοιμος να φύγω από την Ελλάδα, όταν ο γαμπρός μου μου πρότεινε να μπω σαν συνέταιρος στον πρώτο κινηματογράφο. Εκείνος ήταν μηχανικός κινηματογράφου και με έπεισε να πάρω την απόφαση να μείνω εδώ και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο".



Τα σινεμά που επιβιώνουν ακόμα στο κέντρο της πόλης είναι το "Βακούρα", το "Μακεδονικόν", το "Φαργκάνη", που όμως έχει μεταραπεί σε θεατρική σκηνή, ενώ το πιο επικερδές είναι το θερινό "Ναταλί".



"Λίγοι προτιμούν τα κλασσικά σινεμά"

Οι μεγάλοι πολυκινηματογράφοι έχουν "χτυπήσει" τους κινηματογράφους της γειτονιάς, που πλέον προτιμούνται από τις μεγαλύτερες ηλικίες. "Λίγοι είναι αυτοί που προτιμούν τα κλασσικά σινεμά. Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι αυτοί που μας ξέρουν από παλιά και είναι μεγαλύτερης ηλικίας και διαφορετικής κουλτούρας.



Οι ταινίες που επιλέγουμε είναι καλλιτεχνικές, αποφεύγουμε τα εμπορικά έργα που μπορεί να τα δει κάποιος και στα μεγάλα σινεμά. Δίνουμε ένα ξεχωριστό στίγμα και ο κόσμος που μας προτιμά είναι συνήθως πιο εξειδικευμένος", αναφέρει ο κ. Ράππος. Τα Σαββατοκύριακα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς όπως μας λέει, η πελατεία αυξάνεται κατά 50%.



Όλα αυτά για τα χειμερινά σινεμά, καθώς τα θερινά είναι πιο αγαπητά για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. "Το Ναταλί ανοίγει τον Μάιο και ο Απόλλωνας λίγο αργότερα. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο κόσμος αγαπάει το θερινό σινεμά και το επιλέγει για την διασκέδασή του.



Ειδικά το Ναταλί, είναι το πιο επικερδές από όλα τα υπόλοιπα, καθώς είναι στην καρδιά του κέντρου και καθημερινά τα καλοκαίρια γεμίζει με κόσμο".





Παλιές φωτογραφίες από το thessalonikiartsandculture.gr

Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ