Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Μια «σχεδία» για τους τρελούς του χωριού

Ακολουθούμε φωτεινά ανοιξιάτικα μονοπάτια, δρασκελίζουμε το οικονομικό κατώφλι της αξιοπρέπειας, κάνουμε πτήσεις με ένα Super Puma και street art στη χώρα του aνατέλλοντος ηλίου, αναζητάμε το αντίδοτο για την κρίση στον Τύπο, φωτογραφίζουμε τους ήχους στους δρόμους και στις πλατείες του κόσμου, σαλπάρουμε με τη «σχεδία» για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με ροκ, ρέγκε και λύρα κρητική. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Μαΐου (τεύχος #26).

Από αυτή την Τετάρτη, 29 Απριλίου, στους δρόμους της πόλης.

«Δεν είναι ένα ακόμα επίδομα, είναι οικουμενικό δικαίωμα», λένε εκείνοι που διεκδικούν εκ μέρους όλων μας ένα βασικό, άνευ όρων εισόδημα. Είναι ένα διεθνές κίνημα που στόχο έχει να περάσουμε όλοι μας το κατώφλι της οικονομικής –και όχι μόνο– αξιοπρέπειας. Αυτός είναι και ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στη «σχεδία» του Μαΐου: «Το κατώφλι της αξιοπρέπειας».

Για να παραχθεί έργο σε έναν τόπο, σε ένα χωριό, μια γειτονιά, μια περιοχή, τα ευρωπαϊκά ή όποια τοπικά κονδύλια δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος. Η αγάπη, το πάθος και η επιμονή είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά. Ένα μονοπάτι μήκους 75,2 χιλιομέτρων στο Μαίναλο μας δείχνει το δρόμο, όχι μόνο προς μια πανέμορφη φύση, αλλά προς μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο, αξιοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις. «Το φωτεινό μονοπάτι του Μαινάλου» είναι μια όμορφη ιστορία για τους «τρελούς του χωριού».

Όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, υπάρχουν τα Super Puma και τα πληρώματά τους. Η «σχεδία» μπήκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης, όπου εδρεύει η 384 Μοίρα και μίλησε με τους ανθρώπους που δίνουν ελπίδα και σώζουν ζωές. «Διασώστες εξ ουρανού» πραγματικά, όπως είναι και ο τίτλος του ρεπορτάζ.

Έχει χαρακτηριστεί «ο Ιάπωνας Μπάνκσι». Ο Anti Nuke 281 ξεκίνησε να κάνει street art μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους πολιτικούς ακτιβιστές της χώρας, προκαλώντας το κοινό και ενοχλώντας το πολιτικό κατεστημένο. «Δεν ξεχνώ, στα ιαπωνικά».

Ένας φωτογράφος, ο Βασίλης Κολτούκης, ταξίδεψε σε 40 χώρες για να δημιουργήσει ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους πλανόδιους μουσικούς του πλανήτη. «Η τέχνη που κλέβει την ψυχή» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο δημιουργός στη «σχεδία», μέσα από την οποία εξηγεί το «γιατί», περιγράφει τι συνάντησε και μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιες από τις μοναδικές φωτογραφίες του.

«Η κρίση στο χώρο των Μέσων είναι κυρίως ηθική, μια κρίση εμπιστοσύνης και κύρους...» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Νίκος Λέανδρος. Με αφορμή ένα συνέδριο, μιλήσαμε μαζί του για την ανάγκη αλλαγών στο επικοινωνιακό σύστημα και άλλα πολλά ενδιαφέροντα που αφορούν το τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αλλά ο Μάιος είναι ο μήνας του μεγάλου μας μουσικού ραντεβού, της ετήσιας συναυλίας της «σχεδίας». «Σχεδία» Live, λοιπόν, την Τετάρτη, 27 Μαΐου, πάντα στη φιλόξενη (και συνδιοργανώτρια) Τεχνόπολη. Με Batala, Burger Project, Φοίβο Δεληβοριά, Locomondo, Πάνο Μουζουράκη, Γεωργία Νταγάκη, Μαριέττα Φαφούτη και The Jaguar Bombs. Ανταποκρίθηκαν αμέσως και με χαρά στο μουσικό και κοινωνικό μας κάλεσμά όλοι μαζί, εκείνη την τελευταία Τετάρτη του μήνα από την σκηνή της Τεχνόπολης θα ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Με νότες στα πανιά μας» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, με τις πρώτες πληροφορίες από τις πυρετώδεις προετοιμασίες, αλλά και πολλές δηλώσεις με πολλαπλά μηνύματα των καλλιτεχνών.

Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και μουσικοπαιδαγωγός Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνομιλεί με τη σύζυγό του Λίζα Ζώη, με την οποία αποτελούν κιθαριστικό ντουέτο για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο Γιώργος Μπαζίνας τεντώνει τα αυτιά του και ακούει ψιθύρους ζωής, ο Άγγελος Τσέκερης απολαμβάνει τις αγαπημένες του σειρές «Πέιτον Πλέις» και «Χαβάη 5-0» στο ανανεωμένο πρόγραμμα της νέας ΕΡΤ, ο Βαγγέλης Χερουβείμ ρωτά τα άστρα για να γράψει 200 λέξεις, ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην Αθήνα μια καθημερινή λίγο μετά το μεσημέρι. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, δοκιμάζουμε συριακό Κέμπε και κλείνουμε τραπέζι για να δοκιμάσουμε γεύσεις κρητικές και να ακούσουμε μαντινάδες στα Λιβάδια της Καλλιθέας.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #26 της «σχεδίας» (Μάιος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και, γενικώς, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
«122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ