Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η τοπική Δημοκρατία στο απόσπασμα

Του Νίκου Νυφούδη*
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «παίζει με την φωτιά» απλώς, παίζει «στα ζάρια» την ύπαρξη των τοπικών κοινωνιών. Γιατί αν γίνει η στραβή….

Υπάρχει μια εξαιρετική φράση στα αγγλικά, “what goes around comes around”, που περιγράφει πιο εύστοχα από οτιδήποτε άλλο, αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κυβέρνηση. Στα ελληνικά θα το λέγαμε “όλα κάνουν τον κύκλο τους”.

Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο γιατί η αγγλική φράση, μου φέρνει στο μυαλό μια στρόγγυλη γη στην οποία αν πετάξεις μια πέτρα δυνατά, θα επιστρέψει από την αντίθετη πλευρά και θα σε χτυπήσει στο κεφάλι. Γιατί πετριά έχει φάει ο κ. Τσίπρας και προσπαθεί να το αντιληφθεί...

Ότι κι αν συμβαίνει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του τις τελευταίες εβδομάδες το έχει προκαλέσει ο ίδιος. Όπως το είχε προκαλέσει και ο κ. Σαμαράς χτυπώντας ανελέητα την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δυστυχώς όσες επαναλήψεις κι αν ζήσουμε στον ελληνικό πολιτικό βίο, φαίνεται ότι κανένας δεν μαθαίνει.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι σαφής και ευθεία καταστρατήγηση της απόφασης του ελληνικού λαού για τις τοπικές τους κοινωνίες. Τον Μάιο του 2014, ο ελληνικός λαός επέλεξε 325 Δημάρχους και μερικές χιλιάδες Δημοτικών Συμβούλων για χαράξουν την πολιτική των τοπικών κοινωνιών. Η δύσκολη δουλειά που έχουμε αναλάβει όλοι μας στους ΟΤΑ στα χρόνια του μνημονίου έχει κάνει τον ρόλο της ούτως ή άλλως κάπως άχαρο. Δεν υπάρχουν χρήματα άρα δεν υπάρχει χώρος και για μεγάλα έργα αλλά ούτε και λόγια/σχεδιασμό. Για τους σοβαρούς τουλάχιστον, ανθρώπους που σέβονται τον εαυτό τους και τον τόπο τους και δεν τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει κερδίσει τη διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία της με μεγάλους αγώνες. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1912) έχει παραχωρηθεί η πλήρης αυτοδιοίκηση των Δήμων, ενώ έπειτα από μεγάλους αγώνες κερδήθηκε και το αιρετό των -τότε- νομαρχιακών συμβουλίων.

Θυμάμαι τόσο έντονα στην προηγούμενη θητεία, το ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να ομιλεί με μεγάλη ευκολία ως καταστρατήγηση του Αυτοδιοίκητου με μεγάλη ευκολία και με κάθε ευκαιρία. Σήμερα βλέπουμε πρωτοκλασάτα στελέχη του, που έχουν υπηρετήσει το Θεσμό από θέσεις ευθύνης, να κρατούν σιγή ιχθύος. Ως πότε όμως; Κάποια στιγμή θα πρέπει να λογοδοτήσουν τους πολίτες. Τους νηφάλιους πια, έπειτα από τα λόγια τα μεγάλα.


* Ο Νίκος Νυφούδης είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέο Πρόσωπο για το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη»


Το άρθρο του Νίκου Νυφούδη δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα "Karfitsa"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ