Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για δημοψήφισμα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα.
«Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υποστήριξε επίσης ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα "κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω".

"Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα", τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε "Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει" από την κρίση¨.

Επίσης πρόσθεσε ότι ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και η περιθωριοποίηση Βαρουφάκη μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει. Επισήμανε ωστόσο ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους δύο τελευταίους μήνες ήταν πολύ μικρή.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ, είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα ταμεία, θα χαλαρώσει τους κανόνες. Όμως δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».

Να πενθυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό" τη Δευτέρα το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. "Ας μη φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού", είπε ο κ. Τσίπρας, παρότι σημειώσε ότι δε θα χρειαστεί δημοψήφισμα διότι θα υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεσε ωστόσο: "Εάν αυτή η κατάληξη στο τέλος της ημέρας σας οδηγεί σε μια λύση η οποία λύση είναι έξω από την εντολή που πήρατε είτε προς τη μια είτε προς την άλλη πλευρά, σας απάντησα δεν θα έχω δικαίωμα να παραβιάσω την εντολή μου και η λύση αυτή στην οποία θα καταλήξω είναι, αν την εγκρίνει ή όχι, θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι δε θα φτάσουμε εκεί" πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ