Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Επετειακή Αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


Ειδική συνεδρίαση με επετειακή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση άρχισε με ομιλία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε πως «κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, υποκλινόμαστε στη θυσία των Εβραίων στο βωμό τού ναζισμού και συνάμα θυμόμαστε με υπερηφάνεια την αυταπάρνηση των χριστιανών αδελφών τους, που με κίνδυνο της ζωής τους τους προστάτεψαν ή και τους έσωσαν πολλές φορές από βέβαιο θάνατο. Σε μια από τις πιο οδυνηρές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, λοιπόν, έμελλε να γραφτεί ένας ύμνος αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων.»

Πρόκειται για μια ασύλληπτη τραγωδία, ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η οποία για την Ελλάδα ξεκινά απ’ τις μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, και καταλήγει στη θηριωδία των στρατοπέδων και στην απώλεια σχεδόν του 90% του εβραϊκού στοιχείου της Ελλάδας.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν και τριάντα βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα ονόματα των οποίων έχουν λάβει τιμητική θέση στο περιστύλιο της Βουλής, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη θυσία τους.

«Τιμώντας σήμερα τη μνήμη τους, αλλά και τη μνήμη όλων των Ελλήνων Εβραίων ηρώων και μαρτύρων, θα ήθελα να επικεντρωθούμε στα διδάγματα που πηγάζουν, ακόμα και μέσα από μια τόσο ωμή ιστορία ανθρώπινου μίσους. Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, σε κάθε έκφανση της ζωής, διαβρώνει συνειδήσεις και καταλήγει πάντα να απλώνεται στις πιο μελανές σελίδες της Ιστορίας μας. Ας θυμόμαστε επίσης πως το αντίδοτό της εξακολουθεί να είναι η πίστη και το πείσμα για έναν καλύτερο κόσμο. Και για μια περήφανη πατρίδα φτιαγμένη από ανθρωπιά, τόλμη και αλληλεγγύη. Αυτές οι αξίες είναι οι μόνες αβίαστες και σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να τις καλλιεργούμε, πάντα με σύνεση και σεβασμό, ώστε να απλώσουν ρίζες βαθιές στις καρδιές μας, από σήμερα και για πάντα» κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος, στην παρέμβασή του, τόνισε πως «έχουμε χρέος να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό και τον πάσης φύσεως ρατσισμό και κοινωνικό διχασμό», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πείσουμε όλους ότι η λύτρωση των αδικοχαμένων και αθώων ψυχών επιτυγχάνεται μέσα από ανοικτές κοινωνίες, από ευημερούσες κοινωνίες, από κοινωνίες ισότητας και δικαιοσύνης». Και κατέληξε: «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, είναι ισότιμοι και αξίζουν το σεβασμό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ό,τι έγινε στο παρελθόν, ούτε μπορούμε πλέον να το αλλάξουμε. Όμως δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί ποτέ. Ποτέ ξανά».  Ο κ. Πικραμένος σημείωσε ακόμη ότι προχωρούν οι μελέτες για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στην άνοιξη, περίπου το Μάρτιο, «θα έχουμε και την έκδοση των πρώτων αδειών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου». Ανέφερε πως «θα είναι ένας τόπος μαρτυρίας καθώς και διεθνές σύμβολο κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους».

Στα διδάγματα της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος, τη θυσία των Ελλήνων Εβραίων στα εφιαλτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ανάγκη να υπάρχει κοινωνική εγρήγορση κατά του ναζισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και στη διάδοση των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που πήραν τον λόγο κατά σειρά: κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), κυρία Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση), κ. Ιωάννης Δελής (ΚΚΕ), κ. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής), κυρία Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου (Νέα Δημοκρατία). 

Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ