«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέτει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση, τον μετριασμό και την κλιματική ουδετερότητα αλλά και την προσαρμογή από τις συνεχώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα της εναρκτήριας δράσης της αποστολής «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς -ακαδημαϊκή κοινότητα, επιμελητήρια, περιφέρεια- να συστρατευθούν με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε μια κοινή προσπάθεια με ορίζοντα το 2030.
«Σας καλώ σε συνεργασία, να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα, για να ξεκινήσουμε την εντατική προσπάθεια, με την τεχνολογία μοχλό, με έξυπνες λύσεις κι εργαλεία, αλλά και με την ακαδημαϊκή - ερευνητική κοινότητα αρωγούς», τόνισε ο κ. Ζέρβας και υπογράμμισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενεργοποιεί μια ευκαιρία που θα μοχλεύσει χρηματοδοτικούς πόρους.
Τον Απρίλιο του 2022 ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, να συμμετέχει στην αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις (NetZero Cities)». Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, ακολουθώντας ταυτόχρονα και τις νομοθετικές δεσμεύσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει ως πρότυπος κόμβος καινοτομίας, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.
«Ξέρουμε ότι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά δεσμευτήκαμε και δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να πορευθούμε, έχοντας πολύτιμη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, με τη βοήθεια από τους ειδικούς City Advisors και με τη γενικότερη τεχνική βοήθεια από σπουδαία δίκτυα πόλεων και οργανισμούς -όλοι συνεργάτες της Επιτροπής για την υιοθέτηση μεθοδολογιών για την εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου, του πλάνου δράσης και του επενδυτικού σχεδίου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας. «Αν αποφασίσουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε σημαντικά το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής, ώστε να έχουμε χρόνο να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς και την απαραίτητη τεχνολογία με αντιμετωπίσιμο κόστος. Αν από την άλλη κλείσουμε τα μάτια, ελπίζοντας στο θαύμα, τότε το τίμημα του λογαριασμού θα είναι δυσβάστακτο. Και το χειρότερο: θα κληθούν να τον πληρώσουν τα παιδιά μας», τόνισε.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν και οι εξειδικευμένοι City Advisors που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θεσσαλονίκη. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης ξεκινά μια διαδικασία, για να πετύχει την ενεργειακή ουδετερότητα μέχρι το 2030. Αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή και για αυτό καλέσαμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης, για να συμβάλουν σε αυτή την πρόκληση. Σήμερα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο City Advisor Alvaro Soldevila.
Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης στελέχη του Δικτύου των Ανθεκτικών Πόλεων (Resilient Cities Network), σύμβουλοι από την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Covenant of Mayors for Climate and Energy) και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΜΑΘ ΑΕ – ΑΟΤΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ