Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Δεύτερη πιο ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ - Στα 4,7 η πρώτη


Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση  σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σάμο με διαφορά 14 λεπτών.

Η πρώτη σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις  12:56,  14 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου, και έγινε αισθητή και στα Δωδεκάνησα. 

Η δεύτερη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ έγινε στις 13:10. 

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες, έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο νησί, ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή τραυματισμούς. 

Στο νησί επικρατεί αναστάτωση. 

Στις 13:19 σημειώθηκε στην περιοχή ασθενής μετασεισμός 3,1 Ρίχτερ. Στις 14:38 ακολούθησε μετασεισμός 3,5 Ρίχτερ. 

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο δήμαρχος δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης αυτό που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους είναι το γεγονός πως ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγαλύτερης έντασης από τον πρώτο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανένας την εξέλιξη της ακολουθίας:

«Αυτό που μας ανησυχεί αυτή την ώρα είναι το γεγονός πως ο δεύτερος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τον πρώτο. Κανονικά θα έπρεπε ο δεύτερος να ήταν μικρότερης έντασης ώστε να θεωρηθεί μετασεισμός όμως δεν έγινε έτσι. Ευχόμαστε ο δεύτερος σεισμός να ήταν ο κύριος και να τελειώνουμε εδώ. Μέχρι ώρας δεν μας έχουν αναφερθεί ζημιές όμως μαζί με την τεχνική υπηρεσία να γυρίσουμε την περιοχή. Ο κόσμος τρόμαξε, ανησύχησε όμως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον φονικό σεισμό του 2020». 

Για τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στη Σάμο μέσα σε λίγα λεπτά, μεγέθους 4,7 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
». 
Όπως εξήγησε είναι δύο διαφορετικοί σεισμοί, δεν είναι η τυπική ακολουθία που ακολουθείται συνήθως και ο δεύτερος δεν είναι μετασεισμός.

«Επικοινώνησα με τον δήμαρχο, δόθηκαν οδηγίες για τις απαραίτητες διαδικασίες» είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι «δεν έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν επιπτώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς».

Ο ίδιος είπε, ότι οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις δεν συνδέονται με τις σεισμικές δονήσεις που είχαν εκδηλωθεί προ διετίας. 

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Δείτε εικόνα με την πρώτη σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ


Δείτε πώς κατέγραψε τη δεύτερη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο


Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ