Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Πώς η κατάρρευση των crypto «πλημμύρισε» την αγορά με Rolex και Patek


Πώς γίνεται να συνδέεται η αγορά των crypto με την αγορά των μεταχειρισμένων (second hand) ρολογιών; Και μάλιστα, με έναν αρνητικό τρόπο, καθώς η πτώση της πρώτης οδηγεί σε πτώση και τη δεύτερη.

«Η πρόσφατη βουτιά στην αξία των κρυπτονομισμάτων έχει απευθείας αντίκτυπο στην τιμολόγηση των πολυτελών ρολογιών, όπως Rolex και Patek Philippe» επιβεβαιώνει το Chrono24, η μεγαλύτερη πλατφόρμα second hand ρολογιών, σε email προς το πρακτορείο Bloomberg. 

Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς για πολυτελή μεταχειρισμένα ρολόγια, για παράδειγμα Rolex Daytona ή Patek Nautilus, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στο μεγάλο sell off της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τα τελευταία χρόνια (και ιδίως το 2021) η αυξανόμενη αξία του Bitcoin, του Ether κ.α., είχε δημιουργήσει μια «νέα τάξη αγοραστών», η οποία προσπαθούσε να αποκτήσει… τα πάντα. Έτσι, είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση, στην οποία οι τιμές συγκεκριμένων μοντέλων ρολογιών (σπάνια, συλλεκτικά ή εμβληματικά) παρουσίαζαν μια άνευ προηγουμένη αύξηση στις τιμές. Ιδίως στη δευτερογενή αγορά. 

Σήμερα που πολλά ψηφιακά νομίσματα έχουν χάσει την αξία τους (τουλάχιστον 50% μέσα στο 2022), η «νέα τάξη αγοραστών» στρέφεται προς την αντίθετη πορεία, δηλαδή σπεύδει να πουλήσει και να ρευστοποιήσει ό,τι είχε αγοράσει τους προηγούμενους μήνες. 

Κι αυτό, εύλογα, ενισχύει την προσφορά για second hand ρολόγια, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειώνονται, ανακόπτοντας την πολύμηνη ανοδική πορεία.  Η εν λόγω εξέλιξη, μάλιστα, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η κάποτε ακμάζουσα αγορά των second-hand ρολογιών αρχίζει και χάνει momentum, με τις τιμές να ξεφουσκώνουν.  

Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Chrono24, Tim Stracke, εξηγεί ότι η υποχώρηση της ζήτησης για ορισμένα μοντέλα οδηγεί σταδιακά τις τιμές στη second hand αγορά προς τα επίπεδα των τιμών καταλόγου της εκάστοτε εταιρείας. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε τους προηγούμενους μήνες.  

Για παράδειγμα, η τιμή ενός Patek Philippe Nautilus 5711A, το οποίο στη λιανική πωλείται έναντι 35.000 δολαρίων, στο α’ τρίμηνο είχε εκτιναχθεί στα 240.000 δολάρια, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στα 190.000 δολάρια.

Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ first και second hand οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες ελλείψεις ετοιμοπαράδοτων ρολογιών, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση για μια σειρά παραγόντων (από την έλλειψη βασικών υλικών έως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ