Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσουν στη Γη συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο.
Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.
Ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο εισέρχεται ανεξέλεγκτο στη Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.
Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).
Υπάρχει και ένα σημείο δεδομένων για ένα αντικείμενο συντριμμιών (πράσινο) του οποίου η φύση του οποίου δεν είναι σαφής.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε ένας πρώτος μη λεπτομερής χάρτης για τις πιθανές περιοχές πτώσης του πυραύλου. H επανείσοδος υπολογίζεται να γίνει στις 31 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Jonathan McDowel.
Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα σημεία πρόσκρουσης:
Έχουν πέσει ξανά συντρίμμια από κινέζικους πυραύλους
Το γεγονός ότι ο κινεζικός πύραυλος πρόκειται να προσγειωθεί στην Γη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο στόχος δεν είναι να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά να δώσει ώθηση στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει, ώστε να εξέλθει της ατμόσφαιρας.
Έτσι, σε κάθε ανάλογο διαστημικό ταξίδι, οι αντίστοιχοι πύραυλοι επιστρέφουν στην Γη, με τα συντρίμμια τους να διασκορπίζονται και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα εκάστοτε γεγονότα δεν προκαλούν αίσθηση ή ανησυχία. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τρία στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τα συντρίμμια που έρχονται.
Πρώτον, δύο εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων του ίδιου μοντέλου που έγιναν το 2018 -όταν δοκιμάστηκε το πρωτότυπο- και το 2021 -που έγινε η πρώτη επίσημη δοκιμή- είχαν ως αποτέλεσμα να διασκορπιστούν ανεξέλεγκτα πολλά συντρίμμια στην Γη. Τότε δεν είχει σημειωθεί κάποια καταστροφή, όμως οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πήραν μια γεύση, του τί μπορεί να ακολουθήσει αν επαναληφθεί αυτή η διαδικασία με ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο αντικείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ