Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Χρηστίδη «Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999-2016»

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Χρηστίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο «Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999-2016» (εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Δημήτρης Μοσχόπουλος, Πρέσβης ε.τ. Πρώην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, Κωνσταντίνος Κατσάνος, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γεώργιος Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας. Συντονιστής ο κ. Βασίλειος Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, B΄ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση του 1999 σηματοδοτεί, παρά τη λεκτική αμφισημία της Απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την ουσιαστική απώλεια της επαρχίας του «Κοσόβου-Μετόχια» για τη Σερβία. Παρόλα αυτά, το ζήτημα του Κοσόβου παρέμεινε ένα από τα βασικά ζητήματα της σερβικής πολιτικής σκηνής και μετά τον Ιούνιο του 1999, καθώς συνέχισε να αντιμετωπίζεται από τη μεγάλη πλειονότητα του σερβικού πολιτικού κόσμου πρωτίστως ως ζήτημα υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας. Ξεκινώντας με μια σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής που άσκησε το Βελιγράδι στο Κόσοβο κατά τη «γιουγκοσλαβική περίοδο» της ιστορίας του (1918-1999), η μελέτη Η σερβική πολιτική στο Κόσοβο. Ιούνιος 1999 – 2016 (Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2017), εξετάζει τους διπλωματικούς χειρισμούς των σερβικών κυβερνήσεων, όπως και την πολιτική στήριξης του σερβικού πληθυσμού που παρέμεινε στην επαρχία, την περίοδο διακυβέρνησης του Κοσόβου από τον ΟΗΕ, 1999-2008. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική του Βελιγραδίου από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008, έως και τα τέλη του 2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008, και η πορεία των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου «Διαλόγου των Βρυξελλών», δηλαδή των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2011 υπό την αιγίδα και μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο Γεώργιος Χρηστίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1991) . Είναι κάτοχος MA in Middle East Politics, University of Exeter, UK (1993) και PhD in Politics, University of Exeter, UK (1998). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των βαλκανικών κρατών, στην εξωτερική πολιτική - διεθνείς σχέσεις των βαλκανικών κρατών, στα πολιτικά κόμματα κα στις μειονότητες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr 
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ