Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Νέες αποκαλύψεις: Ενέκριναν και...προκαταβολή ενοικίου υπουργών

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα επιδόματα ενοικίου που λάμβαναν υπουργοί έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια και παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το υπουργείο Μεταφορών είχε δεσμεύσει 11.200 ευρώ από τις αρχές του 2016 για την κάλυψη δαπανών διαμονής του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου του 2016, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ποσό για την κάλυψη ενοικίου εγκρίθηκε προκαταβολικά για το 2016. Μάλιστα, στο έγγραφο δεν αναφέρεται όνομα υφυπουργού.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2016 πέρασαν από τη συγκεκριμένη θέση τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί των ΑΝΕΛ. Μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν ο Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά η Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016 και τέλος ο Νίκος Μαυραγάνης.

Στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε ότι η Μαρία Χρυσοβελώνη σε επικοινωνία της με τον τηλεοπτικό σταθμό παραδέχθηκε ότι είχε πάρει το επίδομα διαμονής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το έγγραφο από τη ΔιαύγειαΣε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι τo επίδομα ενοικίου αφορούσε την προκάτοχό του Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και όχι τον ίδιο. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 11.000 ευρώ για το έτος 2016 χωρίς να αναγράφεται όνομα του δικαιούχου.

«Προϋπολογίστηκε από την προηγούμενη υφυπουργό που πράγματι το ελάμβανε, γι’ αυτό το είδατε μόνο για δυο μήνες, γιατί δεν το ζήτησα ποτέ» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης. «Έχω δύο σπίτια στα Ιλίσια στα οποία και μένω, ούτε βουλευτικό αυτοκίνητο δεν είχα πάρει» εξήγησε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «το οικονομικό επιτελείο ενός υπουργείου δεν γνωρίζει εάν ξαφνικά θα κάνει ο πρωθυπουργός ανασχηματισμό, οφείλει να προϋπολογίζει από την αρχή του χρόνου για όλο το έτος με βάση το προηγούμενο έτος ή τα έως στιγμής δεδομένα… τι είχε ως δεδομένο; ότι η προηγούμενη υφυπουργός ελάμβανε αυτό το επίδομα όταν άλλαξε ο επόμενος υφυπουργός και δεν έκανα χρήση αυτό έπαψε να ισχύει».

Ο υφυπουργός δήλωσε αρχικά, όπως αναφέρει το skai.gr ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες το κονδύλι υπήρξε και χρησιμοποιείτο, είχε προϋπολογιστεί για να χρησιμοποιηθεί, ωστόσο λίγο αργότερα δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν χρησιμοποιείτο.

«Εννοείται ότι πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στο συγκεκριμένο επίδομα (σ.σ ενοικίου), εγώ δεν λέω να καταργήσουμε εντελώς τις αμοιβές για τους βουλευτές και τους υπουργούς, γιατί τότε θα μπούμε στην αριστοκρατία που μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ασκούν λειτουργήματα, πρέπει όμως να μπουν οπωσδήποτε εισοδηματικά κριτήρια» διευκρίνισε ο Νίκος Μαυραγάνης για το θέμα που έχει ανακύψει μετά τις αποκαλύψεις.

Χρυσοβελώνη: Πήρα το επίδομα ενοικίου για ένα διάστημα - Κανένα ηθικό ζήτημα για μένα

Επιβεβαίωσε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ότι είχε λάβει το επίδομα ενοικίου, ενώ ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα «Μαγνησία» με την πρώην υφυπουργό, η κ. Χρυσοβελώνη επιβεβαίωσε ότι το έλαβε για ένα διάστημα το επίδομα ενοικίου καθώς είναι κάτοικος Βόλου και δεν διαθέτει μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν κάτι που προβλέπονταν από τη νομοθεσία. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν το έλαβε για το σύνολο της θητείας της στο υπουργείο αλλά μόνο για τους έξι μήνες από τους οκτώ που ήταν υφυπουργός.

Το ύψος του ποσού αφορά στην ενοικίαση και στον εξοπλισμό ενός σπιτιού. Εξηγώντας στη «Μαγνησία» η κ. Χρυσοβελώνη είπε πως τα σπίτια δεν διατίθενται προς ενοικίαση για λίγους μήνες και ο μισθωτής μπορεί να αξιώσει την καταβολή του ενοικίου για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που θα παραμείνει ο εκάστοτε υπουργός στη θέση του.

«Έμενα και στο Caravel και πλήρωνα με βάση τη σύμβαση που έχει συνάψει η Βουλή των Ελλήνων με το ξενοδοχείο για τη φιλοξενία των Βουλευτών από την περιφέρεια. Είχα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές» τονίζει η πρώην υφυπουργός.

Όπως ανέφερε η κ. Χρυσοβελώνη η μόνη περιουσία που διαθέτει στην Αθήνα, είναι ποσοστό 12,5% συνιδιοκτησίας σε κάποια καταστήματα που προέρχονται από κληρονομιά της μητέρας της και επ’ πουδενί δεν έχει άλλο ακίνητο όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως κατοικία.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ηθικό ζήτημα που να αφορά στη λήψη του συγκεκριμένου επιδόματος, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει» διευκρινίζοντας ότι μπορεί να αποδείξει οποιαδήποτε στιγμή σε οποιονδήποτε το θελήσει, ότι από τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική η εισοδηματική της κατάσταση έχει απομειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ