Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ανασφάλιστοι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ

Συνάντηση με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη έχουν οι επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη τους στις συναλλαγές με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι πρόεδροι των τριών επιστημονικών φορέων απέστειλαν επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, με την οποία ζήτησαν συνάντηση για την άμεση επίλυση προβλημάτων που απορρέουν από τη νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, τον συμψηφισμό εισφορών αλλά και φαινόμενα εμφάνισης ενήμερων ασφαλισμένων ως ανασφάλιστων στο σύστημα του ΕΦΚΑ.

Από την αρχή του χρόνου όταν κάποιος ασφαλισμένος χρειαστεί να επισκεφτεί συμβεβλημένο με τον φορέα ιατρείο ή δημόσιο νοσοκομείο, εμφανίζεται ως ανασφάλιστος από 1/1/2018.

Έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του τομέα μηχανογράφησης του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι ασφαλισμένοι και ασφαλιστικά ενήμεροι ως ανασφάλιστοι. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ως προσωρινή λύση από τους αρμόδιους στον ΕΦΚΑ, προτείνεται η θεώρηση των βιβλιαρίων στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ανήκουν.

Το ζήτημα αφορά και πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στη ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 39α του Ν.4387/2016 (απασχολούμενοι σε ως 2 εργοδότες).

Αυτό συμβαίνει από 1/1/2018 σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται ως μισθωτοί ακόμα και αν οι εργοδότες έχουν καταβάλλει εμπρόθεσμα το σύνολο των εισφορών.

Αυτό το συστημικό λάθος πρόεκυψε καθώς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν εμφανίζονταν πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών από τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μιας και αυτό αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί πως δεν καταβάλλονται άρα δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης και το νέο έτος.

Ακόμα και αυτοί που έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους και έχουν γίνει μισθωτοί, εμφανίζονται ως ανασφάλιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ