Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Γιούνκερ σε Φάρατζ: Σε ψήφισαν για το exit, τι κάνεις ακόμα εδώ;

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, πως ο ίδιος θα παλέψει για αυτό και πως δεν θα υπάρξουν μυστικές συνομιλίες με τους Βρετανούς αν δεν ενεργοποιήσουν το άρθρο 50, μετέφερε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας εξέφρασαν την άποψή τους. Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και η απόφασή τους πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στρεφόμενος μάλιστα στον Νάιτζελ Φάρατζ του είπε χαρακτηριστικά: «εξεπλάγην που είσαι εδώ, γιατί είσαι εδώ, εξεστράτευσες για το exit, σε ψήφισαν για το exit, τι κάνεις ακόμα εδώ;».

«Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε. Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσέθεσε:

«Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω. Θα συναντήσω τον Ντέιβιντ Κάμερον και θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν».

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ εξήγησε πως «η αναταραχή στις αγορές είναι παγκόσμια και αυτό δείχνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Έχω απαγορεύσει στους Επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πτήση μας προς ένα νέο μέλλον συνεχίζεται και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι προχωρούμε».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολίασε: «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και θα γίνει. Θα πλησιάσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους (...) Δεν χρειάζεται να αλλάξουν όλα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο για την ειρήνη και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη».

«Δεν είμαι ένας γκρίζος τεχνοκράτης, η Κομισιόν εκλέχθηκε από αυτό το κοινοβούλιο, δεν είμαι ρομπότ, δεν είμαι μηχανή είμαι Ευρωπαίων και έχω κάθε δικαίωμα να πω ότι θλίβομαι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

«Δεν είμαι σκλάβος των αγορών, προσέχω όμως τις κάνουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως «θα ήθελα το ΗΒ να ξεκαθαρίσει την θέση του. Όχι αύριο το πρωί, αλλά σύντομα».

Ανακοίνωσε μάλιστα πως δεν θα γίνουν συζητήσεις με τους Βρετανούς χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50: «απαγόρεψα στους Επιτρόπους και τους Γενικούς Διευθυντές να έχουν κάθε επαφή για προκαταρκτικές συζητήσεις με Βρετανούς». «Χωρίς ενεργοποίηση δεν έχει διαπραγματεύσεις», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Έκλεισε μάλιστα την ομιλία του με ένα συγκινητικό μήνυμα: «Δεν είμαι άρρωστος δεν είμαι κουρασμένος, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει τώρα και γιατροί, είμαι αυτός που είμαι και θα παλέψω μέχρι και την τελευταία μου πνοή για μια Ενωμένη Ευρώπη».



Φάρατζ: Πριν 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελάγατε… Δεν γελάτε τώρα

Ο κ. Φάρατζ αναφερόμενος στη «θερμή» υποδοχή που έτυχε είπε μεταξύ άλλων ότι: Πριν 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελάγατε. Δεν γελάτε τώρα. Είστε σε άρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες.

Και πρόσθεσε ο Βρετανός πολιτικός ότι όταν οι πολίτες το 2005 οι πολίτες στη Γαλλία και αλλού ψήφισαν κατά του Συντάγματος τους αγνοήσατε και περάσατε τις ρυθμίσεις από το παράθυρο. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τώρα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Αυτό που περιμένω να δω είναι μια συνεννόηση ενηλίκων για την νέα σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ. Εκανε λόγο για την ανάγκη μιας συμφωνίας στο εμπόριο χωρίς δασμούς δηλώνοντας ότι έτσι η Βρετανία θα είναι η καλύτερη φίλη της Ευρώπης.

Η δήλωση που προκάλεσε ένταση

Ένταση στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Βρετανός πολιτικός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι κανείς από εσάς στη ζωή σας δεν έχετε κάνει ποτέ μία κάποια δουλειά. Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά» προκαλώντας τις έντονες αποδοκιμασίες Ευρωβουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολούθως παρενέβη ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς ο οποίος τόνισε: «Αγαπητοί συνάδελφοι με κάθε σεβασμό για την αναστάτωσή σας, ξέρετε εδώ συμπεριφέρεστε σήμερα όπως κανονικά συμπεριφέρεται το κόμμα του κ. Φάρατζ, το UKIP. Μην μιμείστε τον κ. Φάρατζ και το κόμμα του. Κύριε Φάρατζ θα σας πω κάτι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κάνει ποτέ μία κανονική δουλειά, κοιτάξτε, μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν ισχύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ