Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής του Κάμερον ο Μπόρις Τζόνσον

O Μπόρις Τζόνσον διέκοψε δραματικά την κούρσα του για την ηγεσία των Τόρις, μετά την ανακοίνωση του φίλου του Μάικλ Γκόουβ ότι θα διεκδικήσει κι αυτός την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι δεν είναι ο άνθρωπος που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον

«Αυτή είναι η ατζέντα για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Λοιπόν πρέπει να σας πω, φίλοι μου, εσείς που περιμένατε για το περιεχόμενο της ομιλίας μου, ότι συμβουλευόμενος τους συνεργάτες μου και λόγω των περιστάσεων στο Κοινοβούλιο, κατέληξα στην απόφαση ότι αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είμαι εγώ.

Ο ρόλος μου θα είναι να δώσω τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στον επόμενο αρχηγό, προκειμένου να εκπληρώσει με τον καταλληλότερο τρόπο το μήνυμα που έστειλε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα, και να υπερασπιστώ την ατζέντα στην οποία πιστεύω, να παλέψω για τους ξεχασμένους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Και θα το κάνουμε αυτό. Αν επενδύσουμε στα παιδιά μας και βελτιώσουμε τις πιθανότητες της ζωής τους, αν συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τις μηχανές της κοινωνικής κινητικότητας, αν χτίσουμε πάνω στη μεγάλη μεταρρυθμιστική κληρονομιά του Ντέιβιντ Κάμερον, αν επενδύσουμε στις υποδομές μας και ακολουθήσουμε λογική, εθνική συντηρητική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα περικοπές φόρων και στήριξη των επιχειρήσεων, τότε πιστεύω ότι αυτή η χώρα μπορεί να κερδίσει και να είναι καλύτερη και πιο θαυμάσια και, ναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Τι συνέβη με τον Γκόουβ

Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit, υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ετοιμαζόταν επίσης να ανακοινώσει τη υποψηφιότητά του μέχρι το μεσημέρι, ο Μάικλ Γκόουβ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν τού έχει εμπιστοσύνη για να αναλάβει το αξίωμα:

«Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», δηλώνει στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Πρόκειται για μία έκληξη πρώτου μεγέθους, αφού ο ίδιος ο Γκόουβ είχε πριν από μόλις λίγες ημέρες αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

«Εχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός...αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.

Ο ρόλος της συζύγου

Σε email που διέρρευσε χθες στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του.

Γράφει επίσης στο μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δεν διέψευσε η ίδια, ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε του Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά την ψήφο ων 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο φιναλίστ που θα επιλεγούν από τους βουλευτές των Τόρις.

Υποψήφια και η Τερέζα Μέι

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα και επισήμως την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία.

Η 59χρονη «σιδηρά κυρία» των Τόρις κατέστησε σαφή την πρόθεσή της με επιστολή της που δημοσιεύθηκε το πρωί στους Times. Μέλος της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος, έκανε την έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι περνά στις τάξεις των υπέρμαχων της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηρώντας κυβερνητική πειθαρχία. Όμως δεν πέρασε στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για το Bremain, γεγονός που την καθιστά ιδανική υποψήφια της συναίνεσης σε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα.

Την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις ανακοίνωσε επίσης μέσω του Twitter και η Αντρέα Λίντσομ, ένα ακόμη μέλος της καμπάνιας του Brexit.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ