Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μαύρη ημέρα....

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Μαύρη ημέρα σήμερα αφού χιλιάδες συνταξιούχοι από χθες πήγαν στα ΑΤΜ και βρήκαν την σύνταξή τους πετσοκομένη. Πολλοί έχασαν εντελώς το επίδομα ΕΚΑΣ και σε άλλους μειώθηκε σύμφωνα με τα νέα κριτήρια. Να θυμίσουμε ότι μετά τον σχετικό νόμο δικαιούχοι ΕΚΑΣ είναι όσοι συνταξιούχοι:

α) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ. 
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ. 
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. 

Τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος οριοθετούνται ως εξής:
* ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα, μέχρι 7.216 ευρώ. 
* Για εισοδήματα από 7.216,01 ευρώ έως 7.518 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ το μήνα. 
* Για εισοδήματα από 7.518,01 ευρώ έως 7.720 ευρώ ετησίως, καταβάλλεται ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα. 
* Για εισοδήματα από 7.720,01 ευρώ, έως 7.972 ευρώ καταβάλλεται ΕΚΑΣ 57,5 ευρώ το μήνα. 

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εξολοκλήρου, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αντίθετα, καταβάλλονται τα 2/3 του προβλεπόμενου ποσού, στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη καθώς και αυτούς που δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.  Στις περιπτώσεις προσώπων που είναι συν δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν την προσεχή Δευτέρα 4-7-2016.

ΥΓ.: Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι κερδίσαμε τελικά φεύγοντας από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και πηγαίνοντας στην κυβέρνηση του κ.Τσίπρα; Μάλλον χάσαμε από σήμερα πια γίνεται η πράξη και στην πλάτη των συνταξιούχων και όχι μονο η αλλαγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ