Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ- ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ

Συγχαρητήρια επιστολή στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη με αφορμή την είσοδο της Ποντιακής διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ έστειλε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς.

Στην επιστολή του ο κ. Φωκάς επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ίδρυσης του σχολείου διδασκαλίας ως την πλέον αξιόπιστη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση της Ποντιακής διαλέκτου ενώ παράλληλα τονίζει πως η γλώσσα ορίζει την ταυτότητα των Ποντίων, την ιδιοπροσωπία τους, τις αρχές και τις αξίες τους.

Τέλος ο κ. Φωκάς αναφέρει πως «ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για αυτή την πλούσια γλώσσα που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ελληνική».

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Ως Πόντιος στην καταγωγή, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που αναλάβατε, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Εκπαιδευτικών, για την εισαγωγή της Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η ίδρυση του σχολείου διδασκαλίας και η εισαγωγή μεταπτυχιακών προγραμμάτων για την εκμάθηση της λαλιάς των προγόνων μας αποτελεί την πλέον σημαντική, σοβαρή και αξιόπιστη πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί  τα τελευταία χρόνια, μια πρωτοβουλία που τιμά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Όπως σωστά έχει λεχθεί στο παρελθόν, η ποντιακή διάλεκτος ορίζει την ταυτότητα μας, τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Και την ταυτότητα μας αυτή, την ιδιοπροσωπία μας, πρέπει να τη διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού, ως την πλέον πολύτιμη παρακαταθήκη. Συνιστά πραγματικά τομή το γεγονός, πως συνεχίζεται σε πιο οργανωμένο βαθμό η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στους συλλόγους των Ποντίων ανά την Ελλάδα, ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για αυτή την πλούσια γλώσσα που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ελληνική.
Με τις σκέψεις αυτές σας συγχαίρω και πάλι, η Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που ξεκινάτε, τιμώντας τον Πόντο μας.


Με εκτίμηση,

Αριστείδης Χ. Φωκάς
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης – Ένωση Κεντρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ