Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ο Ήλιος της Βεργίνας σε 5 Ηπείρους!

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που δόθηκε η ιδέα στον Ημαθιώτη καλλιτέχνη να δημιουργήσει ένα καδράκι με σκαλισμένο τον Ήλιο της Βεργίνας ( αλλιώς Αστέρι της Βεργίνας ) και να το φωτογραφήσει ο ίδιος ή φίλοι του σε πόλεις , μνημεία , τοπόσημα και χαρακτηριστικά σημεία σε όλο τον κόσμο.
Είχε μεγάλη απήχηση αυτή η προσπάθεια αφού το συγκεκριμένο καδράκι έχει ταξιδέψει και φωτογραφηθεί ήδη στην Αμερική , σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , στην Αλγερία της Αφρικής , στην Ασία και φυσικά στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχουν σήμερα πολλοί λάτρεις της Ελλάδας και του Ελληνικού πολιτισμού, που χάρη στον Μέγα Αλέξανδρο εξαπλώθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο , που γνωρίζουν την ιστορία μας και με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό κουβαλάνε μαζί τους το καδράκι με τον Ήλιο της Βεργίνας για να το φωτογραφίσουν και στην χώρα τους. Στόχος του καλλιτέχνη είναι η φωτογράφιση του συγκεκριμένου συμβόλου σε όσες περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο είναι δυνατόν. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στην σελίδα στο Facebook Δημιουργίες σε ξύλο - Woodcrafts.
Λίγα λόγια για τον Ήλιο της Βεργίνας ως σύμβολο. Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς “Αστέρι της Βεργίνας”) είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες. Αν και ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημος λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας.
Ελληνικός αμφορέας του 560 π.Χ. που απεικονίζει την θεά Αθηνά με τον Ερμή.Βλέπουμε χαρακτηριστικά, τον Ήλιο της Βεργίνας, πάνω στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς.
Ο τυπικός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται από 16 ακτίνες. Μπορούμε επίσης να τον δούμε και με 12 ή ακόμα και 8 ακτίνες του Ήλιου. Ο Ήλιος της Βεργίνας, κατά κυριότητα συμβολίζει κάτι το παρθένο. Γι’αυτό και συνήθως βλέπουμε το αρχαίο αυτό Ελληνικό σύμβολο, στην παρθένο θεά Αθηνά. Αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ταυτοποιηστεί και με τον θεό Απόλλωνα.
Ο Ήλιος της Βεργίνας αποτέλεσε ένα κοινό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας και το βρίσκουμε σε κέρματα, αγγεία, τοιχογραφίες και αγάλματα, πολύ πριν το Μακεδονικό βασίλειο και την δυναστεία των Αργεάδων.
Δεκαεξάστεροι και Οχτάστεροι Ήλιοι παρουσιάζονται συχνά σε Ελληνιστικά νομίσματα και ασπίδες της Περιόδου. Επίσης υπάρχει και αριθμός απεικονίσεων Αθηναίων Οπλιτών να φέρουν ένα πανομοιότυπο δεκαεξάκτινο σύμβολο στη πανοπλία τους, απο τον 6ο π.Χ. αιώνα ,καθώς και σε νομίσματα, από τη νησιωτική μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στη Κέρκυρα, εύρημα 5ου π.Χ. αιώνα, Λοκρίδα, 4ο π.Χ. αιώνα.
Μετά την ένωση των Ελλήνων υπό την αρχηγεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ήλιος της Βεργίνας αποτέλεσε το κύριο σύμβολο της Ελληνικής εθνογέννεσης.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ