Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πρότυπα Θρησκευτικών Ηγετών του 21ου αιώνα

Να σκύψουν πάνω στους λόγους των Οικουμενικών Πατριαρχών και των Επισκόπων της Ρώμης, που δίνουν απαντήσεις για την πορεία των δύο Εκκλησιών στην Οικουμένη προέτρεψαν σήμερα οι συμμετέχοντες στην επιστημονική ημερίδα  που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γκρατς (Αυστρίας) με θέμα «Βαρθολομαίος Α και Φραγκίσκος Α’: Πρότυπα Θρησκευτικών Ηγετών του 21ου αιώνα.
Στον χαιρετισμό της η αντιπρύτανης Ακαδημαικών Υποθέσεων  του ΑΠΘ  κα Αριάδνη Στογιαννίδου τόνισε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υποδέχθηκε,  με ιδιαίτερη χαρά, ως οικοδεσπότης, την εκδήλωση που οργάνωσε και η Θεολογική Σχολή καθώς ο ρόλος  του Πανεπιστημίου είναι η κριτική θεώρηση των όσων συμβαίνουν στον χώρο του πνεύματος και η αποτίμηση τους σε σχέση με την κοινωνία και τον ανθρώπινο βίο..
Οι δύο αυτές προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου κατάφεραν στις απαρχές του 21ου αιώνα να θεμελιώσουν ένα λόγο και μια πρόταση για τον σύγχρονο  άνθρωπο που ξεπερνά τα όρια της θρησκευτικής σφαίρας.
Το ήθος της αδελφοσύνης και της αγάπης προς τον άλλον και τον κόσμο, ως κεντρικό σημείο των προτάσεών τους, προβάλλεται ως η μόνη διέξοδος για την άρση των προσωπικών και κοινωνικών αδιεξόδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απαίτηση για έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση κυριαρχεί στους λόγους που συνήθως εκφωνούν σε διεθνή κέντρα λήψης πολιτικών και κοινωνικό-οικονομικών αποφάσεων (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΟΗΕ, κ.α.)» τόνισε η κα Στογιαννίδου.
Η προσφορά τους, πρόσθεσε, δεν περιορίζεται μόνο στον χριστιανικό κόσμο αλλά αγκαλιάζει την παγκόσμια κοινότητα. Σε μια περίοδο που ο Θρησκευτικός φανατισμός φαίνεται να διεισδύει σε ποικιλόμορφα κοινωνικά και πολιτικά κομμάτια των ευρωπαϊκών χωρών, το μήνυμα της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της κοινωνικής ισότητας των δύο προκαθημένων της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράθυρο ελπίδας, για έναν κόσμο που θα εμψυχώνεται από πνευματικές αξίες πανανθρώπινης και διαχρονικής σημασίας».
Οι εισηγήσεις των συνέδρων τόνισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των δύο αυτών ηγετών και επεσήμαναν ότι οι  δύο ηγέτες αντιπροσωπεύουν δύο Εκκλησίες εν κινήσει, δύο Εκκλησίες, οι «οποίες αναζητούν αλλήλας» και οι οποίες επιθυμούν  να συμπορευθούν και από κοινού να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Αντιπροσωπεύουν δύο ηγέτες, δύο θρησκευτικά πρότυπα τα οποία καθοδηγούν τις παραδόσεις που εκπροσωπούν σε μια συνάντηση ειρηνικής συνύπαρξης, δημιουργικών παρεμβάσεων και αδελφοσύνης των λαών.
 Εμπνεόμενοι -όπως ειπώθηκε- από τη θεολογία της κοινωνίας και της συνάντησης δεν έπαψαν με όλη τους τη δύναμη να δίνουν προτεραιότητα στο διάλογο και μέσω αυτού στην επίλυση όλων των προβλημάτων που χωρίζουν τους ανθρώπους είτε με κριτήρια κοινωνικό- οικονομικά  είτε με κριτήρια Θρησκείας.
Κρίνοντας τις μέχρι τώρα επαφές των δύο θρησκευτικών ηγετών οι συμμετέχοντες στην ημερίδα εξέφρασαν την ελπίδα  ὅτι «ὅλη ἡ συνεχής καί ἀδιάκοπος αὐτή ἀδελφική πορεία τῆς ἐπικοινωνίας Ρώμης Κωνσταντινουπόλεως, ὅλες οἱ συνεχεῖς σημαντικές θεολογικές καί ἐκκλησιολογικές διαπιστώσεις τῶν Ἀρχηγῶν τῶν ἀδελφῶν Ἐκκλησιῶν θά τύχουν τῆς ἀνάλογης προσοχῆς ὅλων , ἀλλά καί τῆς Μικτῆς Διεθνοῦς Ἐπιτροπῆς τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου τῶν Ἐκκλησιῶν , γιά νά λυθοῦν καί τά ὑπάρχοντα ἀκόμη προβλήματα.
Οἱ δύο μεγάλες προσωπικότητες τῶν «ἀδελφῶν Ἐκκλησιῶν », τοῦ Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου ὡς δύο ἠγαπημένοι μαθητές τοῦ Χριστοῦ, ἐκφράζουν βιωματικά τήν πραγματικότητα αὐτήν καί ὡς ἱκανοί συνυπεύθυνοι οἰακοστρόφοι τῆς Ἐκκλησίας αὐτοῦ, ὁδηγοῦν πειστικά καί δυναμικά τό σκάφος τῆς Ἐκκλησίας σέ ταραγμένους καί κρίσιμους καιρούς».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ