Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΟ MUNDIAL ΚΑΙ ΤΟ EURO


Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή FIFA-UEFΑ κρίνοντας πως είναι γεγονότα μείζονος σημασίας

 Ελεύθερα, κατάρχήν,  θα  πρέπει να μεταδίδονται τα Mundial και Euro.  Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της FIFA και της UEFA, εναντίον της Μεγάλης Βρετανία και του Βελγίου και έκρινε πως  τα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να απαγορεύσουν, κάτω από προϋποθέσεις, την αποκλειστική μετάδοση του συνόλου των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τη συνδρομητική τηλεόραση.
Δηλαδή ο τηλεθεατής πρέπει να βλέπει ελεύθερα τα δύο αυτά κορυφαία γεγονότα, εφόσον περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τα γεγονότα μείζονος σημασίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μεταδοθούν παράλληλα και από τη συνδρομητική τηλεόραση. 

Πριν από λίγες μέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκανε μέσω της εισήγησης της εισαγγελέως, Juliane Kokott την πρώτη παρέμβασή του για τηλεοπτικά δικαιώματα επιτρέποντας επί της ουσίας  την παρακολούθηση του βρετανικού πρωταθλήματος  με κάρτας nova η οποία είναι φθηνότερη έναντι της BSkyB . Τώρα κρίνει πως το δικαίωμα στην ενημέρωση και η ευρεία πρόσβαση του κοινού στις τηλεοπτικές μεταδόσεις των σημαντικών γεγονότων έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την ελευθερία παροχής και εγκατάστασης των επιχειρήσεων εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Και όπως σημειώνεται, κατά της αποφάσεως του Δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα, ενώπιον του Δικαστηρίου, εντός δύο μηνών από την κοινοποίησή της.

Οι λίστες Βελγίου –Μ. Βρετανίας
  Κάθε χώρα μέλος είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ,  να συντάξει και να αποστείλει στην ΕΕ τη λίστα με τα γεγονότα μείζονος αθλητικής σημασίας . Η Ελλάδα δεν το έχει κάνει ως σήμερα και η σύνταξη της σχετικής λίστας με τα αθλητικά γεγονότα, είναι και κρίσιμη και επιβεβλημένη εξαιτίας της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας . Περισσότερο αναπτυγμένες τηλεοπτικά χώρες το έπραξα . Η Μεγάλη Βρετανία ενέταξε, το σύνολο των αγώνων της τελικής φάσεως του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και το Βέλγιο όλους τους αγώνες της τελικής φάσεως του Mundial . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως οι σχετικές λίστες ήταν συμβατές με το δίκαιο της Ένωσης, ωστόσο η FIFA και η UEFA προσέφυγαν  στο Γενικό Δικαστήριο, «θέτοντας υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αγώνες μπορούν να αποτελούν εκδηλώσεις μείζονος σημασίας για το κοινό των κρατών αυτών».

Οι «πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος αγώνες» και... οι άλλοι
  Το Δικαστήριο με την απόφασή του εκτιμά κατά αρχήν πως δεν απαιτείται ειδική αιτιολόγηση για την ένταξη στη λίστα με τους αγώνες μείζονος σημασίας, του Mundial και του Euro . Υπάρχει όμως ο διαχωρισμός των αγώνων σε:
-       «πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος» του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι οποίοι περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ημιτελικούς, τον τελικό και τους αγώνες εθνικής ομάδας ή εθνικών ομάδων της οικείας χώρας.
-       «εξαιρετικού ενδιαφέροντος» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που περιλαμβάνουν, ιδίως, τον εναρκτήριο αγώνα και τον τελικό.
-       Οι υπόλοιποι αγώνες των δύο διοργανώσεων αυτών θεωρούνται, αντιστοίχως, ως αγώνες «μικρότερου ενδιαφέροντος» και ως αγώνες «μη εξαιρετικού ενδιαφέροντος».

Για τους αγώνες «πρώτης τάξεως ενδιαφέροντος» και «εξαιρετικού ενδιαφέροντος» καθώς και, εκείνους του  Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στους οποίους μετέχει η οικεία εθνική ομάδα έχουν μείζονα σημασία οπότε μπορούν  καταχωρισθούν σε εθνικό κατάλογο , άρα πρέπει να μεταδίδονται στην ελεύθερη τηλεόραση.Για τους υπόλοιπους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι διοργανώσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως ενιαίες εκδηλώσεις και όχι σε επιμέρους με διαφορετικό ενδιαφέρον . Συνεπώς δεν μπορούν να σπάσουν σε πακέτα και πρέπει να είναι κι αυτοί στην ελεύθερη τηλεόραση

Η «μη εξαιρετικού ενδιαφέροντος» Ελλάδα του 2004 
 Ακόμη το Δικαστήριο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καθοριστεί,  εκ των ποιοι αγώνες θα είναι πράγματι κρίσιμοι για τις επόμενες φάσεις των διοργανώσεων αυτών ή ποιοι αγώνες θα έχουν αντίκτυπο επί της τύχης μιας συγκεκριμένης εθνικής ομάδας. Κατά αναλογία μπορεί κανείς να πει πως είναι η πορεία της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Euro2004 , το οποίο και κατέκτησε
Τέλος το Δικαστήριο διαπιστώνει πως  ο χαρακτηρισμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως εκδηλώσεων μείζονος σημασίας για την κοινωνία, μπορεί μεν  να επηρεάσει το ύψος του τιμήματος που θα μπορούσαν να λάβουν η FIFA και η UEFA για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μεταδόσεως των διοργανώσεων αυτών, όμως δεν εκμηδενίζει πάντως την εμπορική αξία των δικαιωμάτων αυτών καθόσον δεν υποχρεώνει τους δύο αυτούς οργανισμούς να μεταβιβάσουν τα εν λόγω δικαιώματα με οποιουσδήποτε όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ