Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διεθνές «ρεζιλίκι» υφίσταται η χώρα μας εξαιτίας των περικοπών του υπουργείου Εξωτερικών προς τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία μας ανά τον κόσμο. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι εργάζονται σε αρκετές των περιπτώσεων κάτω από απερίγραπτες συνθήκες, χωρίς θέρμανση, ιντερνέτ, αστυνόμευση.

Η κατάσταση σε κάποιες πρεσβείες είναι πραγματικά τραγική. Με βάσει την εγκύκλιο που έστειλε η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ προκειμένου να περικοπούν κατά 25% οι λειτουργικές δαπάνες, έχει προκληθεί πλήρης αποδιοργάνωση σε κάποιες από αυτές.

Σύμφωνα με καταστάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο, στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού για παράδειγμα, τσοντάρουν από την τσέπη τους για να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα, εδώ και κάποιες μέρες η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο έχει μείνει χωρίς φύλαξη καθώς κόπηκαν τα κονδύλια, στη Βιέννη έμειναν χωρίς φως και τηλέφωνο, στη Μόσχα απέλυσαν και την τελευταία καθαρίστρια που είχε απομείνει, στο Λονδίνο δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ με επίσχεση εργασίας από το επιτόπιο προσωπικό τους κινδυνεύουν οι ελληνικές αρχές στην Τουρκία.

Το κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών των δημοσιευμάτων έρχεται να τοποθετήσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» σχετικά με τις πρεσβείες μας σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει στην εφημερίδα, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι της πρεσβείας του, ο πρέσβης του Τόκιο Νίκος Τσαμαδός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του «ο οποίος είχε επιτρέψει λόγω ανάλογων συνθηκών σε υπαλλήλους της πρεσβείας να εργάζονται ως σερβιτόροι για να τα βγάλουν πέρα».

Ο πρέσβης συνεχίζει λέγοντας πως μετά τα συμβάντα σε Ρώμη, Μπουένος Άϊρες, και Μαδρίτη, τους έχει ζητηθεί να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς όμως να υπάρχουν και τα ανάλογα κονδύλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κωμικοτραγική είναι η εικόνα που περιγράφει ο ίδιος ο πρέσβης όπου υπάλληλος αγόρασε με δικά του έξοδα καρέκλα γραφείου. Ενώ την στιγμή που το ελληνικό κράτος μείωσε κατά 40% τις δαπάνες βενζίνης και διοδίων, διπλασιάστηκε το κόστος τους στο Ιαπωνικό κράτος, με αποτέλεσμα ο πρέσβης να τα πληρώνει από την τσέπη του.

Ένα βήμα όμως πριν την έξωση βρίσκεται και το προξενείο του Λος Άντζελες καθώς δεν έχουν καταβληθεί ενοίκια δύο μηνών. Στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον οι υπάλληλοι είχαν να πληρωθούν από το Νοέμβριο, ενώ υπήρχε πρόβλημα με τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα 5 επιστολές είχε στείλει ο πρέσβης του Ναϊρόμπι στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα εκφράζοντας την απελπισία του προσωπικού. Ο πρέσβης κ. Λούνδρας στην τελευταία επιστολή του, επισημαίνει ότι τα χρήματα για τον Ιανουάριο δεν έχουν αποσταλεί και δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εξόδων της Αρχής.

«Ενδεικτικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα δεν κινούνται έλλειψη μπαταρίας και βενζίνης, η γεννήτρια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρεσβευτική κατοικία δεν έχει καύσιμα, αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία γραφείων της πρεσβείας μας απειλεί πως θα στερήσει το δικαίωμα στάθμευσης εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει το κλείσιμο της Αρχής αυτής θα παρακαλούσαμε να το κάνετε με αξιοπρέπεια τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο όνομα της χώρας. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ‘ότι πρόωρη μονομερής καταγγελία συμβολαίου ενοικίασης των γραφείων της πρεσβείας θα σημάνει πολύχρονο και εξευτελιστικό διασυρμό Ελλάδας και πρεσβείας στην υποσαχαρική Αφρική και όχι μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ