Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

"Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"


Η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
"Το 1ο «μνημόνιο» για το μέλλον των ΜΜΕ στη χώρα μας ξεκίνησε το 2010 με ομαδικές απολύσεις, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας. 
Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στα δημόσια μέσα υπέστησαν μειώσεις μεγαλύτερες από 20%.

Το 2ο «μνημόνιο» εφαρμόσθηκε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στον ΣΚΑΪ, που λειτούργησε ως «λαγός» για να ακολουθήσουν οι προτάσεις των εργοδοτών για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπές θεσμικών δικαιωμάτων όπως η περικοπή 25% της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.
Το 3ο «μνημόνιο» εφαρμόζεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την προσπάθεια να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ σε ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών κατά 12,5%.
Την ίδια στιγμή η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί νέες μεγάλες απειλές στο ασφαλιστικό, με αιχμή στις επικουρικές συντάξεις, τον κλάδο υγείας και περίθαλψης.
Στη διάρκεια αυτών των δραματικών εξελίξεων για τον κλάδο των ΜΜΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα θεσμοθέτησε τη μείωση των αποζημιώσεων και την εκ περιτροπής εργασία, υπονομεύοντας ήδη «τραυματισμένα» ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή.
Σε ό,τι αφορά, δε, τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ) η κυβέρνηση ως «εργοδότης» έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής: στην ΕΡΤ η ΣΣΕ έχει λήξει στις 31-12-2008 και αντί για νέα σύμβαση οι μισθοί των δημοσιογράφων μειώθηκαν για τρίτη φορά από 1ης 1ου 2011, ενώ στο ΑΠΕ είναι γνωστά τα προβλήματα καταβολής μισθών των συναδέλφων. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα δημοτικά ΜΜΕ, όπου ο κίνδυνος ομαδικών απολύσεων έχει ήδη δρομολογηθεί.
Πριν φθάσουμε στην εφαρμογή του 4ου «μνημονίου» για τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν μαζί με τα σωματεία τους απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική και να απαιτήσουν αποφασιστικά την υπογραφή ΣΣΕ.
Ο διάλογος στον οποίο έχουν αναλωθεί μέχρι τώρα οι Ενώσεις, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αδυναμία. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να απαντήσουν με αγώνα διαρκείας, ώστε να σταματήσουν εδώ την προσπάθεια υπονόμευσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση του αριθμού των ανέργων συναδέλφων τους.
Σε αυτές τις συνθήκες ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος. Οι Ενώσεις έχουν ειδικά καθήκοντα και πρέπει να δράσουν συντονισμένα και όχι αποσπασματικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εγγραφή όλων ανεξαιρέτως των πραγματικά εργαζομένων, και η ενίσχυση της παρουσίας μας στους χώρους εργασίας.
Η υπογραφή ΣΣΕ είναι ο μόνος δρόμος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ