Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΛΙΒΥΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΘΕΝΤΕΣ

Ηγέτες της αντιπολίτευσης, με έδρα την ανατολική Λιβύη, δημιούργησαν ένα Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

«Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντελχαφέζ Γόκα, σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης. Το συμβούλιο είναι «το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης», τόνισε, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση, είναι ένα εθνικό συμβούλιο». Παράλληλα, απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον Μουάμαρ Καντάφι: «Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις». Επέμεινε ότι το συμβούλιο επιθυμεί να διατηρήσει τη Λιβύη ενωμένη και ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για εκλογές».

Το Σάββατο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν οι πρεσβευτές της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η χώρα της προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την αντιπολίτευση και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια.

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι έχουν περάσει η Ζαουίγια και η Μιζουράτα.Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον τη μισή Τρίπολη. Η περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Την Κυριακή σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές μπροστά στις τράπεζες της Τρίπολης, όπου κάτοικοι έσπευσαν, για να κάνουν ανάληψη το βοήθημα των 500 δηναρίων (περίπου 300 ευρώ) που τους υποσχέθηκε την Παρασκευή το καθεστώς.

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία ζητούν αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι. «Οταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ώρα να αποχωρήσει», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ. «Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι», δήλωσε επίσης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Αναπόφευκτη η αποχώρησή του, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λίβυο ηγέτη, με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Χέιγκ.

Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει συνέπειες για το συνταγματάρχη Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς, όπως αυστηρό εμπάργκο όπλων, πάγωμα των’ πόρων του ηγέτη της χώρας, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ίδια πρόσωπα αλλά και παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των δολοφονιών αμάχων, στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.

Ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και στην Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου. Το Συμβούλιο, είπε ο Καντάφι, δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη, διαβεβαίωσε ότι η οικογένειά του είναι πολύ ταπεινή και δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό. Μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, ανέφερε: «Μας κάνει να γελάμε όταν λένε ότι έχουμε χρήματα στην Ευρώπη ή την Ελβετία. Είναι μία φάρσα», πρόσθεσε ο γιος του Καντάφι.

Ακόμη, είπε ότι στη Λιβύη επικρατεί ηρεμία και πως υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και των πληροφοριών που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, τόνισε ότι «κανείς δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα». «Ζούμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να αφορούν τους Αμερικανούς τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Λιβύη προς τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε την κατάσταση ως ανθρωπιστική κρίση, με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.

Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν απομένει στον Καντάφι πολύς χρόνος στην εξουσία.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα εκκενώσει τη Δευτέρα το προσωπικό της πρεσβείας του στην Τρίπολη εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ