Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ! ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ; ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Μπορεί η αξιολόγηση των καθηγητών να απαιτεί χρόνο θεσμικά, αλλά στο Διαδίκτυο τα πράγματα είναι πάντα πιο εύκολα - και γίνονται πιο γρήγορα.

Στην ιστοσελίδα
το έργο της αξιολόγησης των καθηγητών αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι φοιτητές τους. «Υπέροχη! Μεταδοτική, συστηματική και συνεπέστατη! Το μόνο κακό είναι ότι είναι λίγο ειρωνική! Κατά τα άλλα άψογη σε όλα!», γράφει ένας φοιτητής για καθηγήτριά του στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Σοβαρός καθηγητής, γνώστης του αντικειμένου και προπάντων πάντα διαθέσιμος και πρόθυμος να βοηθήσει τους φοιτητές του!», επισημαίνει άλλος για καθηγητή του στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Στους τέσσερις μήνες, που λειτουργεί η ιστοσελίδα, οι αξιολογήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000. Περισσότεροι από 3.600 καθηγητές έχουν δεχθεί εύσημα ή έχουν υποστεί αρνητική κριτική, θέλοντας και μη. Από αυτούς 142 έχουν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή για να αξιολογηθούν. Τα σχόλια που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα περνούν από τον έλεγχο των δημιουργών του σάιτ. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν καμία θέση στην αξιολόγηση, όπως και προσβλητικά σχόλια για την προσωπικότητα ή την εμφάνιση των καθηγητών.

Με όλα τα μειονεκτήματα, που συγκεντρώνει η ανώνυμη κριτική, αφού δύσκολα ανιχνεύονται οι πραγματικές προθέσεις του κρίνοντος, δεν μπορεί να μην δεχθεί κανείς ότι η ιστοσελίδα «Βαθμολόγησε τον καθηγητή σου» προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο έναν χρήσιμο μπούσουλα για τον τρόπο που αξιολογούν οι φοιτητές όχι μόνο τους καθηγητές τους, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία των σχολών στις οποίες φοιτούν. Για παράδειγμα, ο βαθμός ικανοποίησης των φοιτητών από τη Σχολή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι αρκετά υψηλός, αφού φτάνει κατά μέσο όρο το οκτώ - λίαν καλώς με πανεπιστημιακούς όρους. Ακολουθούν η Σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών με 7,1, και στην τρίτη θέση η Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ως προς τον όγκο των σχολίων, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα περισσότερα έχουν γραφτεί για τη Σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ακολουθεί η Σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα ιδρύματα είναι η ποιότητά τους, η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, η βιβλιοθήκη την οποία διαθέτουν, οι προοπτικές που μπορεί να προσφέρουν στο μέλλον επαγγελματικά, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το φαγητό της φοιτητικής λέσχης, τα «κοινωνικά» αλλά και η διασκέδαση.

Από τη βαθμολογία των φοιτητών προκύπτει και το Top 10 των καθηγητών. Όπως εξηγούν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας, οι δέκα καλύτεροι προκύπτουν από έναν λογάριθμο, που συνδυάζει τη βαθμολογία με τον αριθμό σχολίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, διαπιστώνεται ένα μικρό χάσμα μεταξύ των σχολίων και της βαθμολογίας. «Καθηγηταράς. Συνεργάσιμος. Έχει κατανοήσει το αντικείμενό του σε βάθος και αυτό φαίνεται. Πολύ καλές σημειώσεις οργανωμένες και κατανοητές. Τα βιβλία-ευαγγέλια Αλγεβρικές Δομές 1,2 ανοίγουν τα μάτια σε όποιον θέλει να μάθει Άλγεβρα», γράφει φοιτητής για καθηγητή της Σχολής Μαθηματικών, τον οποίο πάντως στις κατηγορίες «Κατανόηση», «Βοήθεια» και «Ευκολία» βαθμολογεί με 4 στα 5 και όχι με άριστα, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς από τη θέρμη του σχολίου.

Όπως είναι εξάλλου φυσικό, σε πολλές περιπτώσεις οι απόψεις αποκλίνουν. «Στ' αλήθεια, η καλύτερη καθηγήτρια που είχα σ όλη τη διάρκεια του προπτυχιακού. Από τους λίγους που κάνουν ακόμη και το Ενοχικό Δίκαιο ενδιαφέρον», γράφει φοιτητής για καθηγήτριά του στη Νομική και προσθέτει: «Καλή καθηγήτρια, χωρίς όμως να εμβαθύνει και να εγείρει το ενδιαφέρον των φοιτητών». Αλλές φορές, η τυπικότητα στο ύφος εναλλάσσεται με τη χαλαρότητα, αφού δεν λείπουν χαρακτηρισμοί όπως «Θεός!» και αξιολογήσεις του τύπου «τον πάω με χίλια!».

Η ιστοσελίδα www.rateyourprofessor.gr δημιουργήθηκε από τρεις φίλους, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο για να ακουστεί η γνώμη τους από την εποχή, που ήταν φοιτητές. Τελικά, βρήκαν αυτόν τον τρόπο και τον προσέφεραν στους κατοπινούς συναδέλφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ