Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΤΜ ΚΑΙ ΣΤΟ E-BANKING


Δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές απάτες ανυποψίαστων πολιτών το τελευταίο διάστημα σε ΑΤΜ και μέσω web banking, ενώ την ίδια στιγμή, οι τράπεζες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς η λεία από τις ψηφιακές απάτες φαίνεται να αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σήµερα περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες έχουν λογαριασµούς e-banking, ενώ µία στις δύο τραπεζικές συναλλαγές γίνεται ηλεκτρονικά, είτε µέσω υπολογιστή είτε από το κινητό τηλέφωνο και κυρίως από τα ΑΤΜ.
Οι σπείρες που βάζουν στόχο τα ΑΤΜ λειτουργούν χρησιµοποιώντας νέες και αναβαθµισµένες µεθόδους για το «ξάφρισµα» (skimming) των πελατών.
Και από την άλλη τα παραπλανητικά e-mail που φτάνουν µαζικά στους λογαριασµούς ανυποψίαστων χρηστών της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι σαφώς βελτιωµένα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο «ψαρέµατος» (phishing) ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι τράπεζες έχουν ήδη υιοθετήσει βελτιωµένα συστήµατα προστασίας, καθώς αφενός στις περισσότερες συναλλαγές επιβάλλουν τη χρήση επιπλέον κωδικού που δηµιουργείται από ειδικό µηχάνηµα και αφετέρου ελέγχουν ανά πάσα στιγµή τα δίκτυά τους για ύποπτες κινήσεις και ενηµερώνουν άµεσα τους πελάτες τους.
Χαρακτηριστικό της αύξησης που σηµειώνεται στην ηλεκτρονική απάτη είναι ότι µόλις προχθές η αστυνοµία εξάρθρωσε ακόµη µια συµµορία, η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήµατα από ανύποπτους πελάτες της τράπεζας.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων µπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητική της επιφάνεια.
Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ