Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Η λύρα του Ορφέα στα χέρια του Πυθαγόρα»


Ομιλία του Καλλιτεχνικού Συμβούλου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκου Ξανθούλη στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Δευτέρα 17 Ιουνίου, ώρα 19:30

Τόσο ο Ορφέας όσο και ο Πυθαγόρας αναζητούν την αλήθεια μέσα από τους ήχους της λύρας, ενός οργάνου που αποτελεί σύμβολο. 
Η λύρα είναι το όργανο που ο φτεροπόδαρος Ερμής δωρίζει στο μεγάλο καλλιτέχνη Απόλλωνα και αποτελεί την υλική βάση μιας πνευματικής επιδίωξης. Η Μουσική γίνεται το όχημα που η μυθολογία παραδίδει στη φιλοσοφία.

Ο Νίκος Ξανθούλης, αναβιώνει τον ήχο της λύρας αναδεικνύοντας τη μαγεία που έρχεται από τα βάθη των αιώνων...

(Λίγα στοιχεία για τον διακεκριμένο ομιλητή: Ο Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, καθηγητής Μουσικής, καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Εθνική Λυρική Σκηνή και πρ. Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ)

Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» συμπληρώνει φέτος 18 γόνιμα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα της Σάμου. Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Δήμο Ανατολικής Σάμου, υποστηριζόμενο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ο «Λυκούργος» αλλά και τη σαμιακή κοινωνία. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και έχει ως χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ 3, το Δεύτερο Πρόγραμμα και τα σαμιακά μέσα ενημέρωσης.

Για το 2024 η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ένα σύνολο επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων επιπέδου, προσφέροντας στους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της Σάμου, μια μοναδική πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική εμπειρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ