Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους; Η επιστήμη το εξηγεί


Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των κουνουπιών. Η παρουσία αυτών των εντόμων πολλαπλασιάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πιο ζεστές νύχτες γίνονται πολύ ενοχλητικοί επισκέπτες στα δωμάτιά μας. Όμως, η κοινή χρήση ενός χώρου με άλλα άτομα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα τσιμπήματα.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περισσότερα από 3.500 είδη κουνουπιών, αλλά μόνο τα 200 τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Ωστόσο, διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας κάνουν να δεχόμαστε περισσότερα ή λιγότερα τσιμπήματα κουνουπιών.

Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και το γαλακτικό οξύ. Ως εκ τούτου, τείνουν να δαγκώνουν περισσότερο τους ενήλικες, καθώς εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπνέουν σε σχέση με τα παιδιά, καθώς και τις έγκυες γυναίκες, αλλά και τα ψηλότερα άτομα. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Nature.

Η μυρωδιά του σώματος μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τη Σχολή Υγιεινής και Ιατρικής του Λονδίνου επισήμανε ότι τα μόρια που συμβάλλουν στην οσμή του σώματός μας έχουν επίσης αντίκτυπο στο εάν τα κουνούπια μας τσιμπούν περισσότερο ή λιγότερο, ως ένα είδος «φυσικού απωθητικού» που τα κρατά μακριά.

Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Medical Entomology» έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0 δέχονται δύο φορές περισσότερα τσιμπήματα από τα άτομα με ομάδα αίματος Α, ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος Β ήταν κάπου στη μέση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαύρο και το κόκκινο ελκύουν τα κουνούπια, ενώ το κίτρινο ή το πράσινο τα απωθεί. Τέλος, είναι επίσης γνωστό ότι τα κουνούπια έλκονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και ότι χάρη στην όσφρησή τους εντοπίζουν τις καλύτερες περιοχές για να μας τσιμπήσουν, που είναι συνήθως τα πόδια και οι αστραγάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ