Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

«Έσπασε» ρεκόρ ο Χάρι Πότερ: Το πιο ακριβό έργο του μικρού μάγου που πουλήθηκε ποτέ


Το έργο τέχνης για την πρώτη έκδοση του Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος της Τζ.Κ Ρόουλινγκ πωλήθηκε σε τιμή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά το 2001, πριν ολοκληρωθεί η σειρά βιβλίων, για περίπου 108.000 δολάρια σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Αυτή είναι πραγματικά η πρώτη οπτικοποίηση του Χάρι και του κόσμου των μάγων», είπε η Kαλίκα Σαντς από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. Το έργο τέχνης αναμενόταν να πουληθεί μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων, κάτι που σύμφωνα με τον Sotheby's ήταν η υψηλότερη εκτίμηση προπώλησης για ένα έργο που σχετίζεται με τον Χάρι Πότερ.

Χρειάστηκαν σχεδόν 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί η τετραμερής προσφορά την Τετάρτη. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε. Ο καλλιτέχνης πίσω από την εικονογράφηση, Tόμας Τέιλορ, ήταν μόλις 23 ετών το 1997 όταν δημιούργησε την εμβληματική εικόνα του Χάρι Πότερ να στέκεται μπροστά στο Hogwarts Express - το τρένο που θα οδηγούσε τον νεαρό μάγο στον μαγικό κόσμο.

Φιλοτεχνήθηκε από συμπυκνωμένες ακουαρέλες με μαύρα περιγράμματα μολυβιού και του πήρε δύο μέρες για να τελειώσει. Ο Τέιλορ ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διάβασαν το χειρόγραφο για το αυθεντικό βιβλίο του Χάρι Πότερ, το οποίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και δημιούργησε ένα προσοδοφόρο franchise που περιλαμβάνει ταινίες και θεματικά πάρκα.

Η κ. Σαντς είπε ότι η διαφορά στην τιμή της δημοπρασίας μεταξύ του 2001, όταν εκδόθηκαν μόνο τέσσερα από τα επτά βιβλία της σειράς, και τώρα αντικατοπτρίζει πόσο δημοφιλής είχε γίνει η δημιουργία της συγγραφέως Ρόουλινγκ. «Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε μόνο το τέλος της ιστορίας του Χάρι, αλλά και πώς το franchise του Χάρι Πότερ έχει απογειωθεί και σε αυτό το διάστημα. Οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να εκτιμούν επίσης τον Χάρι και το ταξίδι του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ