Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τεράστιο κρυφό τόπο ταφής με δεκάδες τάφους στην Αίγυπτο, την οποία αποκαλούν τη νέα «Πόλη των Νεκρών».
Η πόλη του Ασουάν ήταν μια σημαντική εμπορική και στρατιωτική ζώνη όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια - αλλά η καθημερινότηττα των ανθρώπων της παρέμεναν για χρόνια ένα μυστήριο.
Η ερευνητική ομάδα εργάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πέντε χρόνια και πρόσφατα αποκάλυψε 36 τάφους που επαναχρησιμοποιούνταν για 900 χρόνια και περιλάμβαναν 30 έως 40 μούμιες ο καθένας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς περιείχαν οικογένειες που πιθανότατα πέθαναν από μολυσματικές ασθένειες.
Η Patrizia Piacentini, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε στη DailyMail.com ότι ο χώρος ταφής εκτείνεται σε σχεδόν 82 χλμ.
«Πρόκειται για ένα πραγματικά θεαματικό εύρημα, πολύ μοναδικό στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Piacentini.
'«Οι άνθρωποι που ζούσαν κάποτε στο Ασουάν κάλυψαν όλο τον λόφο με τάφους. Πρόκειται για μια κανονική Πόλης των Νεκρών» πρόσθεσε η καθηγήτρια.
Το Ασουάν, μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις του κόσμου, βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου.
Φιλοξενούσε λατομεία που προμήθευαν γρανίτη για πολλά αρχαία αιγυπτιακά μνημεία που στέκονται ακόμη και σήμερα και ήταν στρατιωτικό φυλάκιο για τους Ρωμαίους, τους Τούρκους και τους Βρετανούς.
Ο πληθυσμός περιελάμβανε αρχαίους Αιγύπτιους, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίους και υποτροπικές χώρες της Αφρικής.
Ο πρώτος τάφος αποκαλύφθηκε το 2019 και περιείχε τέσσερις μούμιες στο εσωτερικό του - οι δύο πιστεύεται ότι ήταν μητέρα και παιδί που θάφτηκαν μαζί.
«Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν μητέρα και παιδί, αλλά οι νέες αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι είναι δύο παιδιά», δήλωσε η Piacentini. «Πρόσφατα όμως βρήκαμε κοντά τους μια γυναίκα που πιθανότατα ήταν η μητέρα τους και τα λείψανα ενός άνδρα, πιθανότατα του πατέρα» συμπλήρωσε.
Η πενταετής ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι θάβονταν ανάλογα με την τάξη τους.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ελίτ αναπαύονταν στην κορυφή του λόφου, συμπεριλαμβανομένου του μουμιοποιημένου λειψάνου του αρχιστράτηγου του Ασουάν, ενώ η μεσαία τάξη βρισκόταν από κάτω.
Ενώ η ομάδα έχει βρει δεκάδες τάφους με κάθε ανασκαφή, η τελευταία αποκάλυψε περισσότερα μυστικά για τους μυστηριώδεις ανθρώπους που έζησαν πριν από 2.000 χρόνια.
Οι 36 τάφοι χρονολογούνται μεταξύ του 6ου αιώνα π.Χ. και του 9ου αιώνα μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ