Επιστήμονες από το University College του Δουβλίνου εξήγησαν πώς προέκυψαν τα στραβά δόντια στους ανθρώπους.
Το να φοράτε σιδεράκια για να ευθυγραμμίσετε τα δόντια σας είναι αρκετά συνηθισμένο στη σύγχρονη εποχή, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρόγονοί μας κάποτε είχαν τέλεια ίσια λευκά δόντια.
Γνωρίζατε όμως ότι πριν εφευρεθούν τα σιδεράκια το 1819, οι πρόγονοί μας δεν τα είχαν καμία απολύτως ανάγκη; Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το αρχείο απολιθωμάτων και τον Ted Educator G. Richard Scott, οι αρχαίοι άνθρωποι είχαν συνήθως απόλυτα ίσια δόντια, με μια σειρά από τρίτους γομφίους.
Τι άλλαξε; Λοιπόν, οι γεωργικές εξελίξεις, όπως το μαγείρεμα, η γεωργία και η άλεση, απομάκρυναν το άγχος από τα στόματά μας και τα απάλλαξαν από τα καθήκοντα κονιορτοποίησης.
Επομένως, όσο περισσότερο οι άνθρωποι άρχισαν να βασίζονται στις τεχνολογικές καινοτομίες και τη γεωργία, τόσο πιο αδύναμα γίνονταν τα σαγόνια μας.
Ο Scott ισχυρίζεται ότι καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, άρχισαν να εμφανίζονται τα στραβά δόντια και οι μικρότερες γνάθοι γίνονταν πιο συνηθισμένες στους ανθρώπους.
Επιστήμονες από το University College του Δουβλίνου το έψαξαν λίγο περισσότερο το 2015.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, οι ειδικοί ανέλυσαν τις κάτω γνάθους 292 αρχαιολογικών σκελετών από το Λεβάντε, την Ανατολία και την Ευρώπη.
Από αυτά τα κρανία, ηλικίας μεταξύ 28.000-6.000 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης του μεγέθους των γνάθων και της εμφάνισης της γεωργίας.
Μιλώντας τότε για τα ευρήματα, ο καθηγητής Ron Pinhasi από τη Σχολή Αρχαιολογίας και το Ινστιτούτο Γης του University College του Δουβλίνου δήλωσε: "Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι κάτω γνάθοι των πρώτων γεωργών του κόσμου στο Λεβάντε, δεν είναι απλώς μικρότερες εκδοχές εκείνων των προηγούμενων κυνηγών-συλλεκτών, αλλά ότι η κάτω γνάθος υπέστη μια σύνθετη σειρά αλλαγών στο σχήμα που αντιστοιχούν στη μετάβαση στη γεωργία,.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ