Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

1η Ιουλίου, Ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής


Το “Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια” σε συνεργασία με τους Δήμους Ανατολικής  και Δυτικής Σάμου καθιερώνουν την 1η Ιουλίου ως «Ημέρα Πυθαγόρειας Διατροφής» με στόχο η Σάμος να αναδειχθεί διεθνώς ως ο τόπος όπου θεσπίστηκαν από τον 6ο αιώνα π.Χ οι κανόνες υγιεινής διατροφής και μέχρι τις μέρες μας, μπορεί κανείς να ζήσει την εμπειρία της διατροφής του Πυθαγόρα στον ίδιο του τόπο.

 Το νησί της Σάμου, με τη μεγάλη αγροτοδιατροφική παράδοση και τα μοναδικής αξίας τοπικά προϊόντα πρωτοστατεί ώστε να καθιερώσει και να προβάλει τις προτάσεις του μεγάλου διδασκάλου Πυθαγόρα για την διατροφή  και να αναδείξει τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή. 
Είναι γνωστό  ότι η χορτοφαγική δίαιτα  μέχρι και τον 18ο αιώνα, δηλαδή μέχρι και την ίδρυση της vegan society από τον Donalt Watson, λεγόταν παγκοσμίως «Πυθαγόρεια διατροφή (pythagorean diet). Όλη η φιλοσοφική θεώρηση για την «Πυθαγόρεια Διατροφή» και τους κανόνες που τη διέπουν, οι διατροφικές προσαρμογές στο σήμερα καθώς και 24 εμπνευσμένες συνταγές του ex. chef Ευάγγελου Μπιλιμπά συμπεριλαμβάνονται στη συλλεκτική έκδοση «Πυθαγόρεια Διατροφή-από την αρχαιότητα στη σύγχρονη vegan τάση» της δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαργαρίτας Ικαρίου στην οποία συγγράφουν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαργιωρής και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc.
Σύμφωνα με το πλάνο της διοργάνωσης της Ημέρας Πυθαγόρειας Διατροφής στη Σάμο κάθε 1η Ιουλίου, σε χώρους εστίασης που το επιθυμούν, σε εστιατόρια, ταβέρνες,  και εστιατόρια ξενοδοχείων θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να επιλέγουν και να γεύονται μια γαστρονομική δημιουργία κατά τα πρότυπα της Πυθαγόρειας Διατροφής με τις πρώτες ύλες της τοπικής αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τους συνδυασμούς τροφών και υλικών που πρότεινε ο Πυθαγόρας για πνευματική και σωματική ευεξία. 

Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διάφορα τουριστικά γραφεία και tour operators για ταυτοποίηση της υγιεινής διατροφής με το νησί της Σάμου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την τάση για τουρισμό εμπειρίας.

 ΤΙ ΕΤΡΩΓΕ Ο ΠΥΘΑΓΌΡΑΣ

Η διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφαγική, δηλαδή επέλεγε αλλά και πρότεινε στους μαθητές του να διατρέφονται με: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο,  όσπρια εκτός από κουκιά και φασόλια και γαλακτομικά. 

Tα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής της Χρυσής Εποχής, όπως μας λέει και ο Ησίοδος στο έργο του «Έργα και Ημέραι» και αποτελούσε βασική τροφή των Πυθαγορείων. «Δύο από τις βασικές τροφές των Πυθαγόρειων ήταν ο άρτος και το μέλι» (Ιάμβλιχος,«Περί Πυθαγορικού Βίου».)

Ο Πυθαγόρας πρότεινε επίσης το κεχρί ως ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή τους» (Ιάμβλιχος  «Περί Πυθαγορικού Βίου» και τοχρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού, χυλών και διάφορων αρτοσκευασμάτων.  

Σήμερα όλες αυτές οι τροφές είναι αναγνωρισμένες ως απαραίτητες για τον οργανισμό μας και αποτελούν βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής.
Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα όσπρια (οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, Περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες (ακόμη και την Β12), και μεταλλικά άλατα
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, όλες σχεδόν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ωφέλιμα αντιγηραντικά Ω3-Ω6.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών  C, Β,  καλίου, ασβέστιού και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας.
Το ελαιόλαδο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΙΓΚΑΝΙΣΤΗΣ

Ο Πυθαγόρας υπήρξε ο πιο γνωστός συνειδητοποιημένος φυτοφάγος της Αρχαιότητας. Τόνιζε στις ομιλίες του την άρρηκτη σύνδεση τροφής, ψυχής, σώματος και νου και δίδασκε στους μαθητές του το «στοχασμό».

Η Πυθαγόρεια διατροφή εξερεύνησε τις φυσικές ιδιότητες των πρώτων υλών και προσπάθησε να τις χρησιμοποιήσει στο έπακρο προκειμένου

καταρχάς να επιτευχθεί αρμονία και ισορροπία στις προσλαμβάνουσες από τον οργανισμό τροφές και τελικώς, μία φυσική δομή άμυνας ενάντια στις ασθένειες. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιπποκράτης μίλησε για τα φυσικά οφέλη της διατροφής ενάντια στις ασθένειες και για τη χρησιμότητα της στην υγεία μας.

Όριζε ως οφέλη εξ αυτής της διατροφής:
Περισσότερη ευεξία και ζωτική ενέργεια.
Αρμονία ανάμεσα σε σώμα και πνεύμα.
Αυξημένη πνευματική διαύγεια.
Καλύτερη διαχείριση του άγχους, ψυχική γαλήνη.
Έλεγχος των περιττών κιλών.
Αντιγήρανση και μακροβιότητα.
Νεανικό σφρίγος και οξύνοια νου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ