Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Όλη η αλήθεια για τον βάτραχο με το «μόριο»-γίγας που έγινε viral


Μια φωτογραφία ενός βατράχου είχε προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο πριν από μερικά χρόνια και τώρα η ιστοσελίδα ladbible την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα το 2016, ένας χρήστης του Facebook από την Αυστραλία είχε ανεβάσει φωτογραφίες από έναν... προικισμένο βάτραχο.

Σε μία από τις φωτογραφίες, ο βάτραχος είναι ξαπλωμένος ανάσκελα και διακρίνεται ανάμεσα στα πόδια του το μεγάλο του μόριο. Οι εικόνες είχαν προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και έγιναν γρήγορα viral.

Ωστόσο, ο Gerry Marantelli από το Αυστραλιανό Κέντρο Αμφίβιων Ερευνών εξήγησε τι ακριβώς ήταν αυτό το τεράστιο μόριο που είχε ανάμεσα στα πόδια του ο βάτραχος.



«Δεν είναι μόριο, οι βάτραχοι δεν έχουν. Στην πραγματικότητα αυτό δημιουργήθηκε από τα πόδια του κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Έτσι απέκτησε ένα επιπλέον πόδι σε αυτή την περιοχή», τόνισε ο Gerry Marantelli, εξηγώντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για γενετική ανωμαλία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), «στα περισσότερα είδη βατράχων, η γονιμοποίηση είναι εξωτερική. Ο αρσενικός βάτραχος αρπάζει την πλάτη του θηλυκού και γονιμοποιεί τα αυγά καθώς ο θηλυκός τα απελευθερώνει».

Το Αμερικανικό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας αναφέρει: «Όπως τα ψάρια, σχεδόν όλοι οι βάτραχοι γονιμοποιούν τα αυγά τους εξωτερικά. Το αρσενικό κρατά το θηλυκό γύρω από τη μέση σε μια αγκαλιά ζευγαρώματος που ονομάζεται amplexus.

Γονιμοποιεί τα αυγά καθώς το θηλυκό τα γεννά. Το Amplexus μπορεί να διαρκέσει ώρες ή μέρες - ένα ζευγάρι φρύνων των Άνδεων έμεινε στο amplexus για τέσσερις μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ