Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

7 φράσεις που χρησιμοποιούν πάντα οι ευφυείς άνθρωποι


Οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που νομίζουμε. Κυριολεκτικά, έχουν τη δύναμη να αλλάζουν σε δευτερόλεπτα μια συζήτηση, να παρακινήσουν ή ακόμα και να εμπνεύσουν τον συνομιλητή μας. Ναι, πολλές περιπτώσεις, λέμε ότι τα μη λεκτικά σημάδια ή η στάση του σώματος των άλλων είναι σημαντικές σε μια συζήτηση, αλλά οι φράσεις που κυριαρχούν στο λεξιλόγιό ενός ανθρώπου, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον χαρακτήρα του.

Όλοι μας έχουμε συναντήσει εξαιρετικά ευφυείς ανθρώπους στη ζωή μας. Ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξέρουν τι πρέπει να πουν και πότε πρέπει να το πουν, ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους (και των άλλων) και μπορούν να επικοινωνούν τις σκέψεις τους, χωρίς αναστολές. Και για να σε βοηθήσουμε να εμβαθύνεις σε αυτό το κομμάτι, σου παρουσιάζουμε 7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι πιο ευφυείς άνθρωποι σύμφωνα με την ψυχολογία.

«Το σέβομαι αυτό»
Οι ευφυείς άνθρωποι, τείνουν να είναι πάντα ευγενικοί με τους άλλους, έτσι μία από τις φράσεις που χρησιμοποιούν είναι: «το σέβομαι αυτό». Όταν είσαι γνήσιος και «αληθινός», σέβεσαι τα συναισθήματα και τις προοπτικές των άλλων. Οι ευφυείς άνθρωποι δεν κάνουν τους συνομιλητές τους να νιώθουν ενοχές για τις απόψεις τους. Είναι ανοιχτόμυαλοι, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν την εγκυρότητα διαφορετικών απόψεων, ακόμα και εκείνων που δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους.

«Έκανα λάθος»
Οι ευφυείς άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για οποιοδήποτε «λάθος» έχουν κάνει. Κι όταν παραδέχονται ότι κάνουν λάθος, το κάνουν επειδή επιθυμούν ειλικρινά να διορθώσουν τη ζημιά που έχουν προκαλέσει. Ενώ μπορεί να είναι άβολο να παραδεχτείς τα λάθη σου, οι ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να το κάνουν, για να χτίσουν εμπιστοσύνη και διαφάνεια στις σχέσεις τους και να αναπτυχθούν ως άτομα.

«Χρειάζομαι βοήθεια»
Οι ευφυείς άνθρωποι θεωρούν ότι το να ζητούν βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πραγματικά ασφαλείς και δεν τους ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους. Αντιθέτως, επιδεικνύουν ταπεινότητα και αναγνωρίζουν τα όριά τους εκφράζοντας την ευαλωτότητά τους και ζητώντας υποστήριξη. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπερέχουν σε όλα, γι' αυτό και δεν προσπαθούν να είναι τέλειοι.

«Είμαι εδώ για εσένα»
Οι ευφυείς άνθρωποι εκτιμούν την εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Πολύ συχνά θα τους ακούσεις να χρησιμοποιούν εκφράσεις, όπως «είμαι εδώ, για ό,τι χρειαστείς». Δεν το λένε επειδή πιστεύουν ότι είναι το σωστό πράγμα να το πουν, αλλά επειδή θέλουν πραγματικά να ξέρουν οι άλλοι ότι είναι διαθέσιμοι και δεσμευμένοι να σας βοηθήσουν.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε»
Οι ευφυείς άνθρωποι δεν καθοδηγούνται από τον εγωισμό τους, δεν έχουν την «ανάγκη» να έχουν πάντα δίκιο. Έτσι, εάν διαφωνήσει κάποιος μαζί τους, δεν θα παρατείνουν τη σύγκρουση μόνο και μόνο για να αποδείξουν την άποψή τους ή για να πουν την τελευταία λέξη. Αντίθετα, μόλις συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις, θα πει: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε».

«Αυτό δεν είναι σωστό»
Επειδή οι ευφυείς άνθρωποι είναι συντονισμένοι με τα ενδόμυχα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις τους, έχουν ισχυρότερο ένστικτο και διαίσθηση από τους άλλους. Και η δέσμευσή τους να είναι πάντα αυθεντικοί σημαίνει ότι εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Έτσι, παίρνουν αποφάσεις με βάση τη διαίσθησή τους. Αν κάτι αισθάνονται λάθος, θα βιώσουν ένα ενοχλητικό «προειδοποιητικό σημάδι» από μέσα τους και έτσι θα νιώσουν άβολα να συνεχίσουν ένα συγκεκριμένο πράγμα.

«Είσαι καλά;»
Οι άνθρωποι τείνουμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση ως μια μορφή απλής τυπικότητας της ευγένειας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για το πώς είναι ο άλλος πραγματικά, οπότε δεν περιμένουν να πάρουν και μια ειλικρινή απάντηση. Ωστόσο, οι ευφυείς άνθρωποι ενδιαφέρονται. Θέλουν πραγματικά να μάθουν πώς είναι ο άλλος, γι' αυτό και διατυπώνουν την ερώτηση με διαφορετικό τόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ