Στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει πολύ συχνά τους -55 βαθμούς Κελσίου.
Ο περσινός χειμώνας ήταν ακόμα πιο κρύος για το πιο ψυχρό μέρος του πλανήτη, το περίφημο Γιακούτσκ που βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία. Η θερμοκρασία έφτασε τους -62.7°C, σπάζοντας ένα ρεκόρ δεκαετιών σε μία ούτως ή άλλως απίστευτα ψυχρή πόλη. Τόσο που οι κάτοικοί του δεν θα εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από αυτό το ρεκόρ.
O μέσος όρος θερμοκρασίας στην πόλη είναι οι −8.0 °C, ενώ συγκεκριμένα για το χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι δεδομένα κάτω από τους −20 °C. Η υψηλότερη θερμοκρασία είναι που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά τον μήνα Ιανουάριο ήταν οι -11 °C.
Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι παρότι οι χειμώνες είναι απίστευτα ψυχροί και μακροχρόνιοι, τα καλοκαίρια στην περιοχή είναι ηλιόλουστα και ζεστά ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμα και μίνι-καύσωνες με θερμοκρασίες που έχουν φτάσει μέχρι τους 38.4 °C.
Οι άνθρωποι που μένουν στη συγκεκριμένη πόλη συνήθως την επιλέγουν γιατί η ευρύτερη περιοχή στην οποία έχει χτιστεί είναι πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα, χρυσού και διαμαντιών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανοίγουν παραρτήματα εκεί πληρώνοντας μάλιστα με αρκετά καλούς μισθούς τους εργαζόμενούς τους.
H καθημερινή ζωή στο Γιακούτσκ
Έτσι, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν έναν χειμώνα στο Γιακούτσκ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολύ δύσκολες συνθήκες. «Πολλές φορές τα χνώτα των ανθρώπων γίνονται χιονόμπαλες, τα ψάρια που πιάνουν είναι πιο σκληρά από σίδερο, τα λάστιχα των αυτοκινήτων καταστρέφονται πολύ γρήγορα και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταφούν εδώ γιατί απλά τα σώματά τους παραμένουν άθικτα», λέει ένας άνθρωπος που μένει εκεί.
Τα σπίτια χτίζονται πάνω από σε μόνιμα στρώματα πάγου, τα αμάξια χρειάζονται κουβέρτες στη μηχανή για να ξεκινήσουν, τα παράθυρα παγώνουν και η παραμικρή ρωγμή σε κάποιο μέρος του σπιτιού κατεβάζει αυτόματα τη θερμοκρασία. Τα μέσα μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια γιατί το περπάτημα στον δρόμο δεν μπορεί να ξεπερνάει κάποια λίγα λεπτά.
Γενικότερα η ζωή στο Γιακούτσκ τον χειμώνα περιστρέφεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους τρόπους που θα αντεπεξέλθουν οι κάτοικοί του τις απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες. Τα χωριά δεν έχουν τρεχούμενο νερό γιατί αυτό παγώνει στους σωλήνες. Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολείο εκτός και αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -55. Το μπάνιο είναι μία διαδικασία που παίρνει πολλή ώρα για να φτιάξεις ένα θερμό δωμάτιο.
Περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν δεν έχουν λόγο. Ο ήλιος λάμπει τον χειμώνα μόνο για λίγες ώρες. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν πρόκειται για μία κανονική πόλη με σχολεία, μέσα μεταφοράς, μέρη για να φας και για να διασκεδάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ