Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

10 περίεργες παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο για να σου μπει με το δεξί το νέο έτος


Όπου κι αν είστε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, οι εορτασμοί για το νέο έτος μπορεί να είναι λίγο διαφορετικοί ανάλογα με τον τόπο που θα βρίσκεστε. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, οι άνθρωποι παρακολουθούν μια μπάλα να πέφτει από την Times Square, μια παράδοση που υπάρχει για πάνω από 100 χρόνια.

Ενώ η πτώση της μπάλας έχει γίνει μια εμβληματική παράδοση στην Αμερική, χώρες σε όλο τον κόσμο θα ακολουθήσουν για το 2024 τις δικές τους παραδόσεις για το καλωσόρισμα της Πρωτοχρονιάς, πολλές από τις οποίες αντιπροσωπεύουν την καλή τύχη. Ας δούμε 10 παραδόσεις που έχουν εδραιωθεί ανά τον κόσμο και σύμφωνα με τη λαογραφία θα μας προσφέρουν καλή τύχη για το 2024.

Μετάβαση στο 2024
Στη Δανία, οι άνθρωποι στέκονται στις καρέκλες τους και «πηδούν» στον Ιανουάριο τα μεσάνυχτα για να φέρουν καλή τύχη και να διώξουν τα κακά πνεύματα. Απλώς κοιτάξτε πριν πηδήξετε, για να μην καταλήξετε να σπάσετε την καρέκλα ή να ξεκινήσετε το 2024 με μια μελανιασμένη κνήμη.

Αγοράστε ένα νέο γούρι
Στη Γερμανία και την Αυστρία, υπάρχουν μερικά διαφορετικά τυχερά γούρια που μπορείτε να δωρίσετε σε φίλους και συγγενείς για να τους φέρετε καλή τύχη. Αυτά περιλαμβάνουν χοίρους, μανιτάρια, τριφύλλια και καπνοδοχοκαθαριστές. Μπορείτε να αγοράσετε μικρά κουπόνια για αυτά τα τυχερά γούρια σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Δώστε δώρα για καλή τύχη
Τα Χριστούγεννα ήταν απαγορευμένα στη Σοβιετική Ρωσία, οπότε η Πρωτοχρονιά έγινε η μεγάλη περίσταση δώρων εκείνη την περίοδο. Τα δώρα δεν παραδόθηκαν από τον Άγιο Βασίλη, αλλά από τον Ντεντ Μορόζ, ή τον Πατέρα Φροστ, συχνά με τη βοήθεια της εγγονής του, Σνεγκουρότσκα. Υπάρχει κανείς έτοιμος για άλλον έναν γύρο δώρων;

Κρατήστε ανοιχτά τα παράθυρα αλλά και τις πόρτες
Είναι μια κοινή δεισιδαιμονία ότι το άνοιγμα των θυρών και των παραθύρων θα αφήσει το παλιό έτος να βγει απρόσκοπτα και το νέο έτος να περάσει ανεμπόδιστα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η παλιά χρονιά θα σβήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να μην αφήσετε όλο τον ζεστό αέρα να βγει μαζί της.

«Μακρύ φαγητό» για μακριά ζωή
Στην Ιαπωνία, είναι παραδοσιακό να τρώμε «toshikoshi soba», ένα πιάτο με μακριά noodles φαγόπυρου που σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Τα noodles συμβολίζουν τη μακροζωία και το πλούσιο φυτό φαγόπυρου αντιπροσωπεύει την ανθεκτικότητα

Ακούστε προσεκτικά για καμπάνες
Στην Ιαπωνία, για τη ōmisoka, οι καμπάνες των βουδιστικών ναών ηχούν 108 φορές όσο πριν από τα μεσάνυχτα. Κάθε κουδούνισμα υποτίθεται ότι ξεριζώνει ένα εγκόσμιο πάθος, όπως ο θυμός, η καχυποψία ή η λαγνεία.

Spice up την σαμπάνια σου
Στη Ρωσία, η σαμπάνια παίρνει ένα επιπλέον συστατικό την Πρωτοχρονιά: Οι γλεντζέδες γράφουν μια ευχή σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε και προσθέτουν τη στάχτη στο ποτό. Άσπρο πάτο!

Φυλάξτε μία ευχή για του χρόνου
Αντί να κάψετε τις ευχές σας, ζητήστε από τους καλεσμένους σας να γράψουν μια απόφαση, έναν στόχο, μια ευχή ή μια σημείωση στον μελλοντικό τους εαυτό, να τα βάλουν σε ένα βάζο και μετά να τα αποθηκεύσουν για την υπόλοιπη χρονιά. Την επόμενη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανοίξτε και πάλι το βάζο και διαβάστε τις σημειώσεις για να δείτε πόσο έχει προχωρήσει ο καθένας.

Διαλέξτε τα εσώρουχά σας με προσοχή
Ορισμένες χώρες, ειδικά στη Λατινική Αμερική, πιστεύουν ότι το χρώμα των εσωρούχων σας μπορεί να σας φέρει καλά πράγματα τους επόμενους 12 μήνες. Το κίτρινο είναι για την τύχη, το κόκκινο είναι για την αγάπη και τα λευκά εσώρουχα φέρνουν ειρήνη. Και για όνομα του παραδείσου, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και χωρίς τρύπες!

Σπάστε ένα φρούτο
Στην Τουρκία, τα ρόδια είναι σύμβολα αφθονίας. Το να τα τρώτε είναι υπέροχο, σίγουρα, αλλά αν θέλετε πραγματικά ένα καλό 2024, θα σπάσετε τα φρούτα στο κατώφλι σας. Όσο περισσότερα κομμάτια υπάρχουν και όσο πιο μακριά εξαπλώνονται, τόσο πιο ευημερούσα θα είναι για εσάς η νέα χρονιά. Για λίγη επιπλέον τύχη, δοκιμάστε να ρίξετε αλάτι μπροστά στην πόρτα σας για να φέρετε την ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ