Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Κρυολογήσατε; Πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα σε 24 ώρες


Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε μέσα στη γιορτινή περίοδο είναι να αρρωστήσουμε. Διαβάστε πώς θα αντιμετωπίσετε άμεσα τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ώστε να το βοηθήσετε να κάνει γρήγορα τον κύκλο του.

Όταν το ενοχλητικό κρυολόγημα μας χτυπάει την πόρτα, θέλουμε να δράσουμε άμεσα, για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καλά.

Αν και η ξεκούραση και η επαρκής ενυδάτωση είναι δύο από τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και η ρινική καταρροή, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης:

Ζεστό μπάνιο

Η θερμότητα του νερού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, σύμφωνα με τον Δρ Σάιμον Κλαρκ, ειδικό λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Ο ατμός καθαρίζει τα φραγμένα ιγμόρεια αραιώνοντας τη βλέννα και κάνοντας την αναπνοή πιο εύκολη. Τα ίδια οφέλη, όμως, προσφέρουν και οι αναπνοές πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό.

Γρήγορο περπάτημα

Αν και η εξάντληση δε θα σας προτρέψει να βγείτε να περπατήσετε, ωστόσο, εάν το επιχειρήσετε, θα νιώσετε καλύτερα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τη βουλωμένη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους. Η συστηματική άσκηση τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε μελλοντικές λοιμώξεις.

Πικάντικα φαγητά 

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική θεωρία, ο δρ. Σάιμον Κλαρκ σημειώνει ότι πικάντικα φαγητά βοηθούν στα ανεπιθύμητα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Μια εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός ότι τα καυτερά φαγητά ανοίγουν τους αεραγωγούς της μύτης, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Cardiff, ένα πικάντικο πιάτο αυξάνει επίσης την έκκριση σάλιου, μειώνοντας τα συμπτώματα του βήχα και του πονόλαιμου.

Επιπλέον, συστατικά όπως το σκόρδο και το τζίντζερ, είναι άφθονα σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ρινοϊού που προκαλεί πολλά κρυολογήματα, αν και θα βοηθήσουν πιο μακροπρόθεσμα.

Ζεστά ροφήματα 

Ένα φλιτζάνι τσάι θα σας κάνει πραγματικά να νιώσετε καλύτερα. Ο καθηγητής Ron Eccles και η ερευνητική του ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff μελέτησαν πώς επηρέασε η κατανάλωση ενός ανακουφιστικού ζεστού ροφήματος τη ρινική συμφόρηση. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Rhinology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ζεστό ρόφημα προσφέρει άμεση ανακούφιση από τη ρινική καταρροή, το βήχα, το φτέρνισμα, τον πονόλαιμο, τις κρυάδες και την κούραση. Από την άλλη, ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου ανακούφισε μόνο τα συμπτώματα της καταρροής, του βήχα και του φτερνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ