Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Η πιο θανατηφόρα γάτα στον κόσμο είναι και η πιο χαριτωμένη που έχετε δει


Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, η πιο επικίνδυνη, η πιο θανατηφόρα γάτα σε αυτόν εδώ τον πλανήτη δεν είναι ούτε κάποιο μοναχικό λιοντάρι, ούτε κάποια αθόρυβη λεοπάρδαλη.

Η πιο επικίνδυνη γάτα στη Γη είναι ένα μικροσκοπικό αιλουροειδές από την Αφρική που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ: η μαυροπόδαρη γάτα.

Η μαυροπόδαρη γάτα είναι η μικρότερη άγρια γάτας της Αφρικής. Έχει ένα αξιαγάπητα στρογγυλό πρόσωπο, μεγάλα πράσινα μάτια και μυτερά αυτιά. Το σώμα της είναι μικρό και ευέλικτο. Η γούνα της έχει ένα καφέ χρώμα με σκούρες ρίγες, για αυτό είναι και τόσο καλή στο καμουφλάζ. Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, το μήκος του σώματος είναι 36 με 52 εκατοστά και το βάρος της μόλις 1 με 3 κιλά. Έχει πολύ δυνατά πόδια με μαύρες πατούσες, εξού και το όνομά της.

Αν θέλετε να τη συναντήσετε από κοντά μάλλον δε θα είστε και τόσο τυχεροί, αφού αυτό το υπέροχο πλάσμα είναι νυκτόβιο και εξαιρετικά ντροπαλό.

Ίσως σας φαίνονται πολύ μικρές στο μέγεθος για να είναι επικίνδυνες. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν μπορούν να είναι τόσο δυνατές και γρήγορες όπως άλλα αρπακτικά. Κι όμως, παρά το μέγεθός τους, οι μαυροπόδαρες γάτες κυνηγούν και πιάνουν περισσότερα θηράματα σε μία μόνο νύχτα από ότι θα έπιανε μια λεοπάρδαλη σε έξι μήνες, σύμφωνα με τη σειρά μικρού μήκους “Super Cats” του PBS.



Μπορεί η δικιά σας γάτα να βαριέται να πάει μέχρι το μπολ της για να φάει το φαγητό της που βρίσκεται μόλις 2 μέτρα μακριά από το σημείο που έχει αράξει, όμως οι μαυροπόδαρες γάτες μπορεί να ταξιδέψουν από 5 μέχρι και 16 χιλιόμετρα κάθε βράδυ για να κυνηγήσουν και να βρουν την επόμενη λεία τους.

Και αν αυτά τα χαριτωμένα, κατά τα άλλα, γατάκια αποφασίσουν να πιάσουν το θήραμά τους θα έχουν ποσοστό επιτυχίας 60%, το υψηλότερο από κάθε άλλη γάτα.

Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό, σκεφτείτε ότι μια μέση οικόσιτη γάτα καταφέρνει να πιάσει το θήραμά της μόνο στο 32% των περιπτώσεων.

Επομένως, δεν αποτελεί και έκπληξη το γεγονός ότι οι μαυροπόδαρες γάτα χρειάζονται να τρώνε πολύ για να αναπληρώσουν όλη αυτή την ενέργεια που ξοδεύουν για να τρέξουν και να κυνηγήσουν. Ευτυχώς, χάρη στις εξαιρετικές τους ικανότητες μπορούν να καταφέρουν να πιάσουν μέχρι και 14 μικρά ζώα σε μια νύχτα- ένα ζώο περίπου κάθε μισή ώρα.

Η διατροφή τους περιλαμβάνει τα πάντα, από μικρά τρωκτικά μέχρι πουλιά, και μερικές φορές έντομα. Βέβαια μπορούν να πιάσουν θηράματα μεγαλύτερα από τις ίδιες, όπως είναι για παράδειγμα ο λαγός του Ακρωτηρίου, που μπορεί να είναι πιο ψηλός και ίσως και πιο βαρύς από αυτές.

Μπορούμε να βρούμε αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή στα αμμώδη λιβάδια της νότιας Αφρικής. Δύσκολο βέβαια να εντοπιστούν γιατί περνούν τις μέρες τους κρυμμένες μέσα σε εγκαταλελειμμένα λαγούμια ή λόφους τερμιτών.

Παρά το μικρό τους μέγεθος έχουν εξαιρετικά δυνατή φωνή. Από τη φύση τους είναι αρκετά μοναχικές και ανεξαρτητοποιούνται σε ηλικία μόλις 4 με 5 μηνών. Θα τις δούμε με άλλες μαυροπόδαρες γάτες μόνο τις περιόδους της αναπαραγωγής.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι τα αρσενικά διασχίζουν μια περιοχή περίπου 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων το χρόνο, ενώ τα θηλυκά μόνο 10,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι μαυροπόδαρες γάτες περιλαμβάνονται στη λίστα για τα απειλούμενα είδη της International Union for Conservation of Nature (Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης). Ο πραγματικός αριθμός τους παραμένει αβέβαιος αν και γίνονται κάποιες εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κινδυνεύει λόγω των απειλών για το ενδιαίτημά τους, τους πόρους τους αλλά και τα δηλητηριασμένα δολώματα και παγίδες που τοποθετούνται για τους αφρικανικούς αγριόγατους και τα τσακάλια.

Με πληθυσμό τους να εκτιμάται ότι είναι κάτω από 10.000 και να μειώνεται συνεχώς, το είδος προστατεύεται πλέον από τη νομοθεσία, στην πλειονότητα των περιοχών στις οποίες κατοικεί, με το κυνήγι των μαυροπόδαρων γατών να έχει απαγορευτεί στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική.

Η μαυροπόδαρη γάτα, λοιπόν, είναι η πραγματική βασίλισσα των γατών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ