Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Δεκέμβριος 2023


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο ψηφιακός κόσμος καλπάζει και εξελίσσεται, φέρνοντας συνεχείς μεταβολές στον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, συνδιαλεγόμαστε και εν τέλει ζούμε. Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί σε ετερόκλητα πεδία, αναδιαμορφώνοντας συνεχώς την αντίληψη, τις ανάγκες και τις προοπτικές εξέλιξης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer διοργανώνουν το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη». Το φετινό συμπόσιο επιδιώκει να αγκαλιάσει το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης από την βάση του, να αναλύσει τις συνέπειες σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο διεθνώς, και να συζητήσει την εφαρμογή της στο πλαίσιο του ελληνικού οικοσύστηματος και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Eπιστημονικό συμπόσιο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια»
30 Νοεμβρίου-02 Δεκεμβρίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τρεις ημέρες αφιερωμένες στην ιστορία και την πολυσχιδή δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια|60 στιγμές». Ένα επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια» που εστιάζει σε αντικείμενα των συλλογών, ξεχωριστές προσωπικότητες και σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσα από 53 εισηγήσεις έγκριτων μελετητών, συνεργατών και ανθρώπων που υπηρέτησαν το μουσείο όλα αυτά τα χρόνια.

Χάρτης των Γεύσεων
02 & 03 Δεκεμβρίου 2023
Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Η θεσμοθετημένη οινική συνάντηση Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το πρώτο σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου 2023. Το ετήσιο ραντεβού του οινικού κλάδου είναι γεγονός και συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στα οινικά δρώμενα της πόλης. Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πρώτη του διοργάνωση, το 2003, μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία οινικής παιδείας.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Αριστοτέλους
07 Δεκεμβρίου 2023-05 Ιανουαρίου 2024
Πλατεία Αριστοτέλους

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης αποτελεί και φέτος τμήμα του εορταστικού στολισμού και των δράσεων στο κέντρο της πόλης, καθώς αποχαιρετούμε το 2023 και υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά. Στην οδό Αριστοτέλους, πάνω από την Εγνατία θα στηθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Θεσσαλονίκης, με 39 ξύλινα, ομοιόμορφα σπιτάκια τα οποία θα στεγάσουν εμπορικές επιχειρήσεις και 4 επιπλέον, για συλλόγους και ΜΚΟ. Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, είδη και προϊόντα, είδη δώρων, ξηροί καρποί, λουκουμάδες, ζεστά ροφήματα, παιχνίδια, βιβλία, και street food θα “σερβίρονται” στα περίπτερα της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Εορταστικά DIY Workshops
01,06,15 Δεκεμβρίου 2023
Αγορά Μοδιάνο

Ξέρατε ότι όσο περισσότερο βάλεις το χεράκι σου στα Χριστούγεννα, το Christmas spirit μεγαλώνει; Σε αυτά το workshops θα δημιουργήσετε χριστουγεννιάτικα centerpieces με τα χεράκια μας για να στολίσετε τον χώρο σου, θα μοιραστείτε deco tips για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα πιείτε ωραίο κρασί και θα ζήσετε το πιο fun & social Christmas event! Κλείσε θέση για τα Christmas DIY workshops! Πάρε μαζί σου το χαμόγελο και την ωραία σου διάθεση! Όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία θα σου τα παρέχουν.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις
Έως 10 Ιανουαρίου 2024
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την ‘καθαρή’ τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες εκτίθενται στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων παρουσιάζονται στον προαύλιο χώρο.

mech/anim/art/alia!
Έως 14 Ιανουαρίου 2024
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας–Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση “mech/anim/art/alia!” ξύλινα χειροποίητα κινούμενα παιχνίδια από τον μαγικό κόσμο του εικαστικού Κώστα Βουτσά. Παρουσιάζονται καρουζέλ, μουσικά κουτιά, τρισδιάστατες γελοιογραφίες με αρθρωτά μέρη και μια πληθώρα από φιγούρες που ταλαντώνονται, ισορροπούν, αναρριχώνται και αναπηδούν, ζωντανεύοντας εικόνες υπαίθριας διασκέδασης, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στη μνήμη του δημιουργού, ανακαλώντας την εποχή της νιότης του στην πόλη της Θεσσαλονίκης,  τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Συγχρόνως, η έκθεση αναδεικνύει τα αυτόματα, μια ιδιαίτερη κατηγορία μηχανικών κατασκευών που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνολογία και γοητεύουν αιώνες τώρα κατασκευαστές και θεατές.

Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα
Έως 03 Μαρτίου 2024
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η νεκροκεφαλή, σύμβολο αρχετυπικό και μυστικιστικό, παγανιστικό και χριστιανικό, και οι… εκδοχές 56 σύγχρονων εικαστικών γύρω από τη ματαιότητα, τη ματαιοδοξία και τον ίδιο το θάνατο ως πέρασμα πρωταγωνιστούν στη νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θέτει το πιο σημαντικό για τη δημιουργία νοήματος και συνείδησης υπαρξιακό ερώτημα της ζωής με σύγχρονους εικαστικούς και πολιτισμικούς όρους. Περισσότερα από εξήντα έργα μας καλούν να αναστοχαστούμε πάνω στο κατεξοχήν υπαρξιακό ζήτημα, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως δημοφιλές στη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες, επικεντρώνεται στον κοινό τόπο φωτογραφίας και νέων τεχνολογιών, καθώς περιλαμβάνει έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση ψηφιακής τέχνης, εικονικής πραγματικότητας (VR), επαυξημένης πραγματικότητας (AR), τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), Non-fungible token (NFT) και άλλων νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την παραγωγή της φωτογραφικής εικόνας.

Man Ray: Γυμνά
Έως 07 Απριλίου 2024
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Οι φωτογραφίες γυμνών είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές σειρές του και διατρέχουν όλο το φάσμα της τέχνης του Man Ray. Η έκθεση παρουσιάζει 38 εκτυπώσεις από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες γυμνών, ορισμένες από τις οποίες είναι λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες. Πρόκειται για αναπαραστατικά γυμνά που με την ανεπανάληπτη τεχνική του Man Ray, υπερβαίνουν την ανθρώπινη σάρκα και εισέρχονται σε μια ονειρική διάσταση μεταφέροντας τον θεατή στο υπερρεαλιστικό σύμπαν του δημιουργού τους. Γνωστά γυναικεία αλλά και ανδρικά μοντέλα του σηματοδοτούν, μέσα από την πρωτοποριακή τέχνη του Man Ray, την εξουσιαστική θηλυκότητα στην νέα μοντέρνα εποχή των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

ΘΕΑΤΡΟ
Επτά επί Θήβας - Αντιγόνη
Έως 07 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη θεατρική - μουσική performance πάνω στα έργα «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση του Κωνσταντίνου Χατζή και σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Στο νέο του έργο ο πάντα καλλιτεχνικά ανήσυχος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής επιλέγει να μιλήσει για τον πόλεμο ως πολιτική πράξη και ως όργανο της πολιτικής μέσα από την υψηλή ποίηση δύο αρχαίων τραγωδιών: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Λυσσασμένη γάτα
του Τενεσί Ουίλιαμς
01-30 Δεκεμβρίου 2023
Βασιλικό Θέατρο

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα. Μια, υψηλής θερμοκρασίας, ανατρεπτική εκδοχή ενός από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Σύλλα Τζουμέρκα, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Ένα παθιασμένο έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ποιητικό όσο και ρεαλιστικό, ένα παιχνίδι του έρωτα με τον θάνατο, γεμάτο οικογενειακές συγκρούσεις, ανομολόγητα πάθη, απληστία και μανία για εξουσία. 

Ο Φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι
της Δήμητρας Παπαδοπούλου
02-03 Δεκεμβρίου 2023
Metropolitan The Urban Theater

Ο Παύλος Λουτσίδης επιστρέφει για 2η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με τον θεατρικό μονόλογο «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», τη διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου και, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Γάκη. Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ένας «Νεοέλληνας» με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση… Ο ήρωας της παράστασης είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισής του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.

Έντα Γκάμπλερ
του Ένρικ Ίψεν
01-18 Δεκεμβρίου 2023
Θέατρο Τ

Συνομιλώντας με το σήμερα, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Ξεχωρίζοντας για τη σύγχρονη και καθαρή ματιά της στην πιο αινιγματική ηρωίδα της παγκόσμιας δραματουργίας, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία μιας χειραφετημένης γυναίκας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία. 

ΧΟΡΟΣ
Ukrainian Classical Ballet: Ο Καρυοθραύστης
15,16,17 Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ομάδα χορού Ukrainian Classical Ballet είναι ένας γνήσιος εκπρόσωπος του κλασικού μπαλέτου. Συγκεντρώνοντας τους πιο λαμπρούς και ταλαντούχους χορευτές των κορυφαίων ουκρανικών θεάτρων, κύριος στόχος του είναι να παρουσιάσει στην παγκόσμια σκηνή την ομορφιά και τη χάρη της τέχνης του χορού, ώστε να εμπνεύσει και να εξυψώσει το κοινό του σε ένα νέο πνευματικό επίπεδο. Το Ukrainian Classical Ballet ιδρύθηκε το 2017. Από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 700 επιτυχημένες παραστάσεις υψηλής αισθητικής, παρουσιάζοντας αγαπημένα αριστουργήματα του κλασικού μπαλέτου.

Άρωμα Αυτοκρατορικής Βιέννης
29 & 30 Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η φημισμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Ορχήστρα των Ανακτόρων Schoenbrunn της Βιέννης (Vienna Schloss Schoenbrunn Orchester) μαζί με τους πρώην Πρώτους Σολίστ του Μπαλέτου της  Όπερας της Βιέννης, Irina Tsyymbal και Vladimir Shislov και τα χορευτικά ζευγάρια, θα μεταφέρουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης όλη τη γοητευτική εποχή της Αυτοκρατορικής Βιέννης με τα δημοφιλή έργα των μεγάλων συνθετών της εποχής εκείνης, των Wolfgang Amadeus Mozart, της Δυναστείας των Strauss, του Franz Lehar.κ.α. Η Ορχήστρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο βιεννέζικο στυλ και στην ερμηνεία της μουσικής  που παίζει, δίνοντας της  μια λεπτή και ξεχωριστή νότα, με την άψογη, πολύ προσεγμένη σκηνική  τους εμφάνιση.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Μπαρόκ με τον Avi Avital και τον Alexis Kossenko
01 Δεκεμβρίου 2023
Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται, δύο κορυφαίους εκπροσώπους της μπαρόκ μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. σε μια συναυλία που έχει την τιμητική της, η μπαρόκ. Ο σπουδαιότερος βιρτουόζος του μαντολίνου των ημερών μας, ο Ισραηλινός Avi Avital συναντά μία πολυτάλαντη μουσική ιδιοφυΐα, τον Γάλλο μαέστρο και φλαουτίστα Alexis Kossenko, που συναρπάζει κοινό και κριτικούς σε κάθε του εμφάνιση. Μαζί τους ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων, ο Γεράσιμος Χοΐδάς, σε έργα των Μπαχ, Βιβάλντι και Μποκερίνι σε μία από τις πλέον ξεχωριστές μουσικές βραδιές της χρονιάς. 

Christmas Fiesta 2023 με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου
Θεσσαλονίκης

09 Δεκεμβρίου 2023
Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Με μουσικές από όλο τον κόσμο και με νότα  χριστουγεννιάτικη θα  πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος μαέστρος Miguel Angel Navarro για ένα μοναδικό ταξίδι από την κουλτούρα της Ισπανίας και το ιδιαίτερο ύφος του pasodoble, στις ατμοσφαιρικές ισπανικές μελωδίες, τα αγαπημένα βαλς του Shostakovich και τον ρυθμό ενός πανέξυπνου αμερικάνικου μουσικού θέματος όπου αρχηγός της ορχήστρας γίνεται μια «γραφομηχανή». Το κλίμα αλλάζει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και οι μελωδίες από όλο τον κόσμο αποκτούν μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη διάθεση.

La Vestale
08-10 Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την παράσταση όπερας: La Vestale (Η Εστιάς) του Ιταλού συνθέτη Gaspare Spontini στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: Επετειακό έτος UNESCO “Μαρία Κάλλας” 2023 – 100 χρόνια από τη γέννησή της. Εάν υπάρχει ένα έργο του μελοδράματος που αποτελεί σύνδεσμο ανάμεσα στην grand opéra του 19ου αιώνα και στη λυρική τραγωδία της κληρονομιάς του C. W. Gluck, αυτή δεν είναι άλλη από την τρίπρακτη όπερα La Vestale (Η Εστιάς) του Gaspare Spontini, που έζησε στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αποτελεί το σπουδαιότερο και διασημότερο έργο του, ενώ από την πρώτη της παρουσίαση στην όπερα του Παρισιού το 1807, σημείωσε τεράστια επιτυχία με πάνω από 200 παραστάσεις μέχρι το 1830.

Bryan Adams
07 Δεκεμβρίου 2023
ΠΑΟΚ Sports Arena

Ο Bryan Adams, ο τραγουδιστής και songwriter που θεωρείται και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο συναρπαστικούς rocker στον κόσμο, επιστρέφει στην Ελλάδα. Η απίστευτη δυναμική της φωνής του και η ερμηνεία του, η ενέργεια και η εκρηκτική σκηνική παρουσία του εξακολουθούν να ξεσηκώνουν το κοινό πάνω από 40 χρόνια. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία του Μπράιαν Άνταμς ξεκινά από την Ελλάδα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με δύο συναυλίες γεμάτες γνήσια ροκ, συναρπαστική ενέργεια, με την απίστευτη performance του τραγουδιστή και συνθέτη. 

Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ. για τη Χ.Α.Ν.Θ.
«Από τη μαγεία του μπαλέτου ως τη λάμψη του κινηματογράφου»

22 Δεκεμβρίου 2023
Χ.Α.Ν.Θ.

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ. για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της Χ.Α.Ν.Θ. συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και ένα πρόγραμμα φέτος γεμάτο γνωστές και αγαπημένες μελωδίες των ημερών. Πρωταγωνιστές της βραδιάς αναμφισβήτητα τα παιδιά, αφού σολίστ στο βιολί είναι ο μόλις 13 ετών βιρτουόζος Οδυσσέας Τσακαλίδης που κατέκτησε όλο τον κόσμο, ενώ με την Κ.Ο.Θ. εμφανίζεται και η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου. Το πρόγραμμα ξεκινά με τη μαγεία του μπαλέτου και καταλήγει στη λάμψη του κινηματογράφου σε μία μοναδική Χριστουγεννιάτικη μουσική εμπειρία!

Μάριος Φραγκούλης & Γιώργος Περρής
22 & 23 Δεκεμβρίου 2023
Ράδιο Σίτυ

Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής επιστρέφουν με ένα λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Gala, το Be Our Guest 2023! Το πρόγραμμα της παράστασης είναι καινούργιο, λαμπερό και γεμάτο από Χριστουγεννιάτικη μαγεία. Η σκηνή του Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη, τα Χριστούγεννα θα λάμψει με τις μεγάλες επιτυχίες του Χόλυγουντ και του Μπροντγουέϊ και αγαπημένα τραγούδια από ταινίες, μιούζικαλ και παραμύθια.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Φόνισσα
από 30 Νοεμβρίου 2023 στους κινηματογράφους
Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματα του ξεσπάσματός της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

ΒΙΒΛΙΟ
X.A.N.Θ.
100 χρόνια ζωής και δράσης

Συλλογικό έργο ΧΑΝΘ
Παρουσίαση βιβλίου:16 Δεκεμβρίου 2023

 
Η επετειακή έκδοση εκδίδεται με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση της ΧΑΝΘεσσαλονίκης και περιγράφει τη δραστηριότητά της στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στον υπόλοιπο ελληνικό χώρο από τα χρόνια του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Η ΧAΑΝΘ ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1921 και η ζωή της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης, τους ανθρώπους της και κυρίως με τους νέους. Στις σελίδες του τόμου ο αναγνώστης θα διατρέξει την πορεία της ΧΑΝΘ χωρισμένη σε επτά κεφάλαια που περιγράφουν τις απαρχές, την περίοδο από την ίδρυση μέχρι το 1940, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την ανασύστασή της (1945), τα ταραγμένα χρόνια (1967-1974), την περίοδο ανασυγκρότησης (1975-1999), και τέλος την πορεία της στον 21ο αιώνα. Η έκδοση διανθίζεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
Ανάληψη
Ηλίας Λ. Παπαμόσχος
Εκδόσεις Πατάκη

 
Η Περιστέρω, ένα βενζινοκίνητο ταχύπλοο, κάνει το παρθενικό της ταξίδι στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι 13 Ιουνίου του 1929, ανήμερα της Αναλήψεως, κι απ' το ξημέρωμα μεταφέρει προσκυνητές στο Δισπηλιό, το λεγόμενο Νησί. Εκεί, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αφού τελεστεί λειτουργία στον ναό της Αναλήψεως, γίνεται πανηγύρι. Το τρίτο δρομολόγιο της Περιστέρως δεν θα φτάσει ποτέ. Ο θνησιγενής έρωτας ενός δασκάλου για μια ψυχοκόρη, το ματαιωμένο όνειρο ενός εφήβου για μια καλύτερη ζωή στην Αμερική, η άγουρη ζωή ενός βρέφους, αλλά και μια άλλη που κυοφορείται σε μήτρα τραγική, αφού βυθίσουν στο πένθος την πόλη, οδηγούν σε μια κάθαρση που πλαταίνει την ορφάνια και επιτείνει τη λιμναία ερημιά.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ
03 Δεκεμβρίου 2023 έως 04 Ιανουαρίου 2024
ΝΟΗΣΙΣ

Ποικίλες δραστηριότητες που εναρμονίζονται στο γιορταστικό χρώμα των ημερών, γιορτινά εργαστήρια, πειράματα, παιχνίδια και επιστημονικά Shows, θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στους χώρους του Νόησις. Για το διάστημα των εορτών όπως κάθε χρόνο, το ΝΟΗΣΙΣ έχει σχεδιάσει ποικίλες δραστηριότητες με γιορτινή διάθεση μέσα στο πνεύμα των ημερών. Το σταθερό πρόγραμμα του φορέα με τις προβολές, τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις του, την περίοδο αυτή εμπλουτίζεται με γιορτινά εργαστήρια, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια και science show. 

Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ - New Edition
03 Δεκεμβρίου 2023 έως 07 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Σοφούλη

Το Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ", το πρωτότυπο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει ανανεωμένο φέτος τα Χριστούγεννα. Ο Τάσος Ιωαννίδης, δημιουργός της σειράς τραγουδιών "Λάχανα και χάχανα" και του ομώνυμου παιδικού μιούζικαλ θα μοιραστεί και φέτος με τους μικρούς θεατρόφιλους ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι αλλιώτικο από τ΄ άλλα. Μια παράσταση που βασίζεται σε ένα παραμύθι που ο ίδιος ο δημιουργός είχε πει αυθόρμητα, ένα βράδυ στην μικρή του κόρη την Ερμιόνη, όταν αυτή ήταν τεσσάρων ετών. Το παραμύθι διανθίστηκε από τους στίχους του Κώστα Κολοβού που με τη σειρά τους συνταιριάστηκαν με τις μουσικές του Τάσου Ιωαννίδη για να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα γεμάτο ρυθμό, μελωδία και Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χαράς!

Τα Χριστούγεννα του κυρίου Σκρούτζ
03 &10 Δεκεμβρίου 2023
ΧΑΝΘ

Τα Χριστούγεννα του κυρίου Σκρουτζ είναι η κουκλοθεατρική παράσταση, που θα ομορφύνει τις Κυριακές του Δεκεμβρίου 2023, στο θεατράκι εντός του κεντρικού κτιρίου της ΧΑΝΘ. Την παράσταση επιμελείται το κουκλοθέατρο Χριστίνας Μπήτιου. Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία που ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε πριν σχεδόν 200 χρόνια και ακόμη εξακολουθεί και αγγίζει τις καρδιές μας, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης και μαγείας.

Εδώ Λιλιπούπολη τα Τραγούδια
22 & 23 Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Μια παραμυθένια παράσταση γεμάτη όνειρα και αναμνήσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψει μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Εργαστήριο εικαστικών για παιδιά
Έως 04 Φεβρουαρίου 2024
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ πραγματοποιεί Εργαστήρια εικαστικής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 4-13 ετών, από τον Οκτωβριο 2023, τα οποία θα διαρκέσουν έως τον Φεβρουάριο 2024, σε 11 δίωρες συναντήσεις. Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς. Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ