Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας ώστε να λειτουργεί σαν καινούργιο όλο το καλοκαίρι


Το κλιματιστικό σας δουλεύει υπερωρίες το καλοκαίρι και καλό είναι να το φροντίσετε και να το καθαρίσετε πριν πιάσουν οι ζέστες, για να μην καταλώνει περισσότερη ενέργεια.

Φυσικά, για ορισμένα συστήματα κλιματισμού (όπως το κεντρικό AC), είναι καλύτερο να επιθεωρήσει τη μονάδα ένας επαγγελματίας, να ελέγξει τον αγωγό και να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά. Αλλά αν έχετε ένα απλό κλιματιστικό ή μία φορητή μονάδα, μπορείτε να την καθαρίσετε και να την φροντίσετε μόνοι σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.

“Υπάρχουν συμβουλές συντήρησης κλιματισμού που μπορούν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι”, λέει στο realsimple.com ο Dave Mejean, διευθυντής HVAC στην B&W Plumbing and Heating Co., Inc. “Είναι σαν το αυτοκίνητο: Πρέπει να το πάτε για σέρβις στον μηχανικό σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί καλά”.

Πόσο συχνά μπορείτε να καθαρίζετε ένα απλό κλιματιστικό

Κάποιοι επαγγελματίες συνιστούν το καθάρισμα του αιρ κοντίσιον κάθε δύο εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσετε κατά τον καθαρισμό μιας μονάδας AC: τα φίλτρα και τα πηνία.

Τα φίλτρα αφαιρούν τη σκόνη από τον αέρα και όταν είναι φραγμένα, αναγκάζουν το κλιματιστικό να δουλέψει πιο πολύ και να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει το σπίτι σας, κάτι που κοστίζει περισσότερο χωρίς να αποφέρει αποτελέσματα.

Τα πηνία βοηθούν στην κίνηση του ζεστού και κρύου αέρα, επομένως βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φραγμένα με βρωμιά και σκόνη.

Πώς να καθαρίσετε ένα απλό κλιματιστικό

Βήμα 1: Απενεργοποιήστε τη μονάδα

Για λόγους ασφαλείας, πάντα να απενεργοποιείτε το ρεύμα και να αποσυνδέετε το καλώδιο πριν εργαστείτε σε μια ηλεκτρική μονάδα.

Βήμα 2: Αφαιρέστε και καθαρίστε το κάλυμμα

Ανάλογα με τη μονάδα σας, θα υπάρχει ένα μπροστινό κάλυμμα που στερεώνεται με γλωττίδες, πόμολα ή βίδες. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κλιματιστικού σας για να δείτε πως γίνεται η αφαίρεση του μπροστινού καλύμματος και το άνοιγμα της μονάδας σας.

Βήμα 3: Αφαιρέστε και καθαρίστε το φίλτρο

Βρείτε το φίλτρο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος της μονάδας. Ελέγξτε το εγχειρίδιό σας εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε.
Ξεσκονίστε το φίλτρο με ένα πανί.
Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι.
Αφήστε το φίλτρο να στεγνώσει εντελώς πριν το τοποθετήσετε ξανά στη μονάδα.

Βήμα 4: Εντοπίστε και καθαρίστε τα πηνία

Οι περισσότερες μονάδες εναλλασσόμενου ρεύματος των κλιματιστικών θα έχουν δύο σετ πηνίων: τα πηνία του εξατμιστή μπροστά (μέσα) και τα πηνία συμπυκνωτή στο πίσω μέρος (εξωτερικά).

Αφαιρέστε τη βρωμιά από τα πηνία με μια μαλακή βούρτσα ή πανί.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο τρίψιμο με πανί και ελάχιστο σαπουνόνερο έαν τα υπολείμματα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.
Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Βήμα 5: Αντικαταστήστε το μπροστινό κάλυμμα

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη της μονάδας είναι στεγνά πριν επανατοποθετήσετε το μπροστινό κάλυμμα. Ενεργοποιήστε ξανά τη μονάδα.

Πόσο συχνά να καθαρίζετε μια κεντρική μονάδα AC

Πρέπει να έχετε έναν επαγγελματία να επιθεωρεί και να καθαρίζει το σύστημά σας μία φορά το χρόνο. Μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα επίπεδα ψυκτικού είναι όπως πρέπει να είναι, να ελέγξει για διαρροές και να καθαρίσει τα πηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ