Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Αυτή η απλή αλλαγή στο ψυγείο μειώνει δραστικά τη σπατάλη φαγητού


Την πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σπαταλούν περισσότερο φαγητό κατέχει η Ελλάδα, με ένα άτομο να πετά 142 κιλά τροφίμων ετησίως. Αυτό διαπίστωσε έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ετησίως, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι στα 74 κιλά.

Μπορεί όταν πετάμε φαγητό να νιώθουμε ενοχές, αλλά, όπως φαίνεται, αυτές δεν είναι ικανές για να μας αποτρέψουν από το να το κάνουμε. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι για να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού είναι τρεις και αρκετά εύκολο να τεθούν σε πράξη. Πριν πάμε για ψώνια εξετάζουμε τα πάντα στο σπίτι και σημειώνουμε αυτά που ακριβώς χρειαζόμαστε σε λίστα, ψωνίζουμε την ποσότητα που μπορούμε να καταναλώσουμε και αντί να πετάμε το φαγητό που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε κάποια άλλη συνταγή, για παράδειγμα αν περισσέψει κοτόπουλο στο φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε μία σαλάτα.

Πέρα από τους παραπάνω κανόνες μεγάλο ρόλο στο πόσο φαγητό σπαταλάμε παίζει και ο τρόπος που τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Θα έχειτε παρατηρήσει, βέβαια, ότι πολύ συχνά στα ράφια του ψυγείου φρούτα και λαχανικά χαλάνε, χωρίς καν να τα βγάλετε από τις σακούλες, ενώ κρέμες και γάλατα λήγουν πριν καν ανοιχτούν.

Το κόλπο για να αποφύγετε την επόμενη φορά αυτή την κατάσταση είναι να τοποθετήσετε στο μπροστινό μέρος των ραφιών δοχεία (ιδανικά να είναι διάφανα για να βλέπετε καθαρά) με τα τρόφιμα που λήγουν ή χαλάνε ευκολότερα και εκείνα που είχατε αγοράσει πιο νωρίς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το μαγειρεμένο φαγητό. Τοποθετήστε το σε διάφανα αεροστεγή δοχεία και σημειώστε πάνω την ημερομηνία που τα μαγειρέψατε. Έτσι θα τα καταναλώσετε και πιο γρήγορα (αφού θα τα βλέπετε), ενώ θα αντιληφθείτε πιο εύκολα πότε κάποιο πλησιάζει προς την ημερομηνία λήξης και την αλλοίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ