Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Eurostat: Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο - Στο 6,9% στην ευρωζώνη


Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023, από 6,5% το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-0,9% έναντι 13,7% το Φεβρουάριο).

Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι ο ασθενέστερος των τελευταίων 12 μηνών. Παράλληλα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,7% από 5,6% το Φεβρουάριο.

Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφεται στην Λετονία με 17,3% και ο χαμηλότερος στο Λουξεμβούργο με 3%. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ