Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ποια είναι τα επαγγέλματα που σε κάνουν πιο δυστυχισμένο


Μια μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο δυσαρεστημένοι όταν καταπιάνονται με ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο στην εργασία του. Από την χαμηλή αμοιβή, μέχρι τις κακές εργασιακές συνθήκες και τους «δύσκολους» συναδέλφους. Ωστόσο φαίνεται πως σχεδόν όλες οι δουλειές που κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της ευτυχίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα είναι όλες τους μοναχικές. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ή ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν δίνουν ευκαιρίες για να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους αποτελούν τις πιο «δυστυχισμένες», όπως για παράδειγμα σεκιούριτι σε νυχτερινές βάρδιες ή οδηγοί φορτηγών.

Αλλά ακόμη και σε εργασίες διανομής, όπως κούριερ, στις οποίες οι υπάλληλοι δεν έρχονται σχεδόν ποτέ σε επαφή με συναδέλφους, η επίμονη μοναξιά προκαλεί αυξανόμενη απογοήτευση.

«Το αίσθημα της αποσύνδεσης από τους άλλους στη δουλειά δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό πρόβλημα», δήλωσε στο CNBC ο Δρ. Ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Όπως δείχνουν άλλες μελέτες, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου με την πάροδο της ηλικίας σε παρόμοιο βαθμό με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Όταν σε ενθαρρύνουν να εργάζεσαι σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου», συμπλήρωσε ο Waldinger.

Αν οι διευθυντές πιστεύουν ότι η παραγωγικότητα πέφτει όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται μαζί στην ίδια αίθουσα και συνομιλούν ή γελούν, κάνουν λάθος, σύμφωνα με τον συνάδελφο του Waldinger, Marc Schulz, αναπληρωτή διευθυντή της μελέτης και συν-συγγραφέα του βιβλίου The Good Life. Κι αυτό γιατί συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στο γραφείο είναι πιο παραγωγικοί και πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά από εκείνους που δεν έχουν», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ