Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Απρίλιος 2023


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
εως 04 Ιουνίου 2023
Momus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Τι μπορεί να συνδέει τα περίχωρα του Βανκούβερ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τεράστιους, κομμένους κορμούς δέντρων από την ακτή Locarno και τελετές αυτόχθονων πληθυσμών στον Καναδά, τη φύση δίπλα από την Αττική Οδό στην Αθήνα, όψεις διαλογής φρούτων, ηχολήπτες που ηχογραφούν των ήχο των δέντρων, μια λαϊκή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν και ένα μικρό αγόρι με φόντο την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα με σκαλωσιές; Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ασύνδετα, φέρουν όλα όμως το φωτογραφικό βλέμμα του Ελληνοκαναδού Χρήστου Δικαιάκου, ενός σημαντικού καλλιτέχνη της διασποράς, και είναι μόνο κάποιες από τις  επιλογές από φωτογραφικές σειρές των πέντε τελευταίων δεκαετιών του έργου του στην πρώτη του αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

εώς 21 Μαΐου 2023
Momus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο Being as Communion είναι ένας αναστοχασμός γύρω από το θέμα της συνύπαρξης· της συνύπαρξης με τους ανθρώπους δίπλα μας, αλλά και με το πέρα από το ανθρώπινο, με τα ζώα, τα δάση, τους κήπους της γης μας, με τις σκιές του παρελθόντος, τους νεκρούς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. 

Η έκθεση επιχειρεί να ρίξει ένα αχνό φως που θα διαπεράσει τον καταιγισμό των καταστροφικών προβλέψεων και την ομιχλώδη αβεβαιότητα που βιώνουμε. Θέτει το ερώτημα, κατά πόσον μπορούμε να φανταστούμε νέες μορφές ύπαρξης, νέες διαδικασίες ζωής, αφού συνειδητοποιήσουμε όμως ότι αυτό είναι δυνατό μόνο υπό τον όρο της συνεργασίας. 

εώς 8 Απριλίου 2023
ARTFORUM GALERY

Η Artforum Gallery, κλείνοντας 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, παρουσιάζει μια έκθεση με έργα των συνεργατών της: Αβραμίδης Βασίλης, Αμελαδιώτης Δημήτρης, Αυγέρης Στέλιος, Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ιωάννου Σταύρος, Καράς Χρήστος, Κουλεντιανός Κώστας, Λαχανάς Χρήστος, Μανουσάκης Μιχάλης, Μεράντζας Δημήτρης, Μιχαηλίδης Μιχάλης, Πετρίδης Χρήστος,  Πολυμέρης Μανώλης, Πατσόγλου Αριστείδης, Ξόνογλου Δημήτρης, Τανιμανίδης Παναγιώτης, Τζέκου Ελένη, Τόλης Νίκος, Φαζός Κωνσταντίνος, Φραγκουλίδου Ράνια, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη.

'Εκθεση |'Εκτορας Μαυρίδης "Βits and pieces between two songs"
30 Μαρτίου 2023 - 29 Απριλίου 2023
Λόλα Νικολάου Art Gallery

Ο εννοιολογικός καλλιτέχνης, περφόρμερ και κεραμίστας Έκτορας Μαυρίδης, παρουσιάζει τα έργα του στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Σε λόγια της Αρετής Λεοπούλου-ιστορικού της τέχνης, "ο Έκτορας Μαυρίδης καταπιάνεται με αυτό ακριβώς που απασχολεί την καλλιτεχνική του εργασία εδώ και δεκαετίες: διερευνά και μετατοπίζει τα όρια της κεραμικής, εξωθεί τις δυνατότητες των υλικών και των επεμβάσεών του σε αυτά, διαπερνά και σχηματίζει επιφάνειες, αποδέχεται σεμνά αλλά και ατρόμητα τη δυναμική επέμβαση του τυχαίου κατά τη δημιουργική διαδικασία. [..] Κι έτσι, στην έκθεση αυτή, δεν παρουσιάζονται απλώς έργα του· παρουσιάζονται οι άοκνες και ανήσυχες οπτικές του, οι πειραματισμοί του με τα υλικά, τις φόρμες και τις έννοιες. "

Κοινή Έκθεση | M. Poetry και Σταύρος Σέγκουλης "Safe Shell"
 30 Μαρτίου 2023 - 13 Aπριλίου 2023
Τoss Gallery

Οι τοίχοι της Toss Gallery υποδέχονται την πρώτη κοινή έκθεση των M. Poetry και Σταύρου Σέγκουλη με τίτλο «Safe Shell»: μια επιλογή από πορτραίτα, φιγούρες και ποιήματα που δεν αποτελούν μια απλή παράθεση, αλλά ξεκινούν ένα συναρπαστικό διάλογο, ερμηνεύοντας και συμπληρώνοντας το ένα το άλλο. Αυτό που συνδέει τους δύο καλλιτέχνες είναι ένας κοινός προβληματισμός, αλλά και παράλληλα ανάγκη: η έκφραση των ενδοσκοπικών συναισθημάτων που εμπνέει το αστικό τοπίο, όπως αυτά «ξεκλειδώνονται» μέσα από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους του. Η χρήση τεχνικών που παραδοσιακά συνδέουμε με το guerilla street art, όπως το paste-up στην τοποθέτηση των ποιημάτων και οι επιρροές graffiti στην ζωγραφική των πορτραίτων συντελεί στην πλήρη εκβύθιση του θεατή στον αστικό λαβύρινθο που προσπαθούν να περιγράψουν οι δύο καλλιτέχνες.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
01- 29 Απριλίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Αποθήκη Δ' (Λιμάνι)

Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού παλεύουν με κολοσσιαία έργα του ρομαντισμού, ενώ δημοφιλή encores συνομιλούν με μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα. Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται συναυλίες νέων καλλιτεχνών, masterclass, διαλέξεις-ανοιχτά μαθήματα καθώς και μία συναυλία έκπληξη για όλη την οικογένεια με προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου και συνοδεία live μουσικής. Τέλος το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σύνολο Piandaemonium κλείνει θριαμβευτικά την επετειακή αυτή διοργάνωση.

 

10ο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών:
The A Capella Time

04 - 08 Απριλίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μια τετραήμερη γιορτή της μουσικής θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας χορωδίες και φωνητικά σύνολα της Βόρειας Ελλάδας. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει κατα σειρά Σχολικές χορωδίες, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Ρουμανίας "Alexei Volodin", Νεανικές Χορωδίες και Χορωδίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων ενώ το κλείσιμο θα πλαισιωθεί απο μια μεγάλη τελική συναυλία. Για αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

ΘΕΑΤΡΟ
"Σε σας που με ακούτε"
εως 09 Απριλίου 2023
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το κείμενο της κορυφαίας Ελληνίδας συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη, το οποίο έγινε το σύνθημα των Ελλήνων σπουδαστριών και σπουδαστών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από τη ματιά ενός από τους πιο ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες. Το κοινό με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας. 

"Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε."

"Ονειροφάγος"
Βασισμένο σε ιστορίες των Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα & Λευκάδιου Χερν
εως 9 Απριλίου 2023
Θέατρο Τ

Εκκινώντας από τον παραδοσιακό μύθο του «Ονειροφάγου», τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός ενσαρκώνουν συλλογικά τις αλλόκοτες ιστορίες του Ακουταγκάβα, οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το τρομακτικό και το κωμικό, την καυστική κοινωνική κριτική και την ποιητική αλληγορία. Ιστορίες για απίθανα γεγονότα, απόκοσμα πλάσματα και παράξενους ανθρώπους που τείνουν να κατασκευάζουν ψευδείς πραγματικότητες προκειμένου να βρουν διαφυγή και ανακούφιση. Η παράσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξία των ονείρων για την ανθρώπινη ύπαρξη, καθώς και τα ρευστά όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ανάμεσα σε όσα βλέπουμε και δεν βλέπουμε, σε όσα ζούμε και δεν ζούμε.

"Big in Japan"
Πρεμιέρα: Σάββατο 22 Απριλίου 2023
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το έργο Big in Japan, εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;».

"O επιθεωρητής"
του Νικολάι Γκόγκολ
Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Απριλίου 2023
Βασιλικό Θέατρο

«Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον  φόβο της ιεραρχίας , στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες,  τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα. Σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, η κοινωνική αυτή σάτιρα ζωντανεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο. 

Μουσικοθεατρική παράσταση "Las Visitadoras"
εώς 9 Απριλίου 2023
Μικρή Σκηνή
 
Το μυθιστόρημα του Mario Vargas Lliosa εκδίδεται το 1973. Ο τιμώμενος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα. Λόγω της ανησυχητικής αύξησης των βιασμών των ιθαγενών γυναικών από τους συνοριοφύλακες του Περουβιανού Αμαζονίου, ο στρατός αποφασίζει να οργανώσει μια Μυστική Υπηρεσία Ιερόδουλων, που θα ανακουφίζουν τους στρατιώτες από τις ερωτικές ανάγκες τους. Η υπηρεσία "Las Visitadoras" γίνεται τελικά ο πιο αποτελεσματικός τομέας των ενόπλων δυνάμεων του Περού. Μια ατμόσφαιρα καμπαρέ, με φουστάνια σατέν, τούλια και πούπουλα, στήνεται στη Μικρή Σκηνή, στο παλιό Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η ΚΟΘ στο Μέγαρο: Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ #1
01 Απριλίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Ρώσο συνθέτη, Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Το πρόγραμμα θα κυλήσει ως ακολούθως:

MGlinkaΕισαγωγή από την όπερα Ρουσλάν και Λιουντμίλα
SRachmaninoff: Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 1
P.ITchaikovskyΣυμφωνία αρ.6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 (Παθητική)

ALEXEI VOLODIN - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
05 Απριλίου 2023 | 20:30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το κορυφαίο μουσικό σύνολο της Ρουμανίας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη για μια εμφάνιση σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Μαζί τους συμπράττει ο διεθνούς φήμης πιανίστας Alexei Volodin, γνωστός για την  τεχνική του αρτιότητα  και τη  μοναδική του ευαισθησία στην εκτέλεση, ο οποίος θα ερμηνεύσει το εμβληματικό τρίτο κονσέρτο για πιάνο  του Ραχμάνινοφ. Η ορχήστρα συνενώνει τους σπουδαιότερους μουσικούς της Ρουμανίας, με κοινό στόχο την επιδίωξη της μουσικής τελειότητας.  Με τακτικές περιοδείες σε κορυφαίους συναυλιακούς χώρους σε όλη την Ευρώπη, το μουσικό αυτό σύνολο έχει αποκτήσει σημαντική φήμη για  το πολύ υψηλό επίπεδο των συναυλιών που παρουσιάζει.
Yefim Bronfman - Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
20 Απριλίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται για μία και μοναδική εμφάνιση στην πόλη έναν από τους πλέον φημισμένους πιανίστες των ημερών, τον Αμερικανο-Ισραηλινό Γεφίμ Μπρόνφμαν, που έχει αγαπηθεί από το φιλόμουσο κοινό σε όλο τον κόσμο και έχει υμνηθεί από το σύνολο του Τύπου. Ο κορυφαίος βιρτουόζος ερμηνεύει το διάσημο κοντσέρτο για πιάνο του Σούμαν, έργο που σκορπά απλόχερα χαρά και αισιοδοξία. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική 'Πέμπτη Συμφωνία' του Μπετόβεν, ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα στην ιστορία της μουσικής
Piandaemonium: 6 Πιάνα - 12 Πιανίστες
27 - 29 Απριλίου 2023 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την 10ετή του επέτειο και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σχήμα Piandaemonium, μία ορχήστρα πιάνων αποτελούμενη από 6 πιάνα και 12 πιανίστες. Σπουδαία συμφωνικά έργα μεταγράφονται για το σύνολο και συνδιαλέγονται αρμονικά με πρωτότυπα έργα Ελλήνων συνθετών, δημιουργώντας μία ιδιότυπη παλέτα, μουσικών τάσεων, στυλ και ηχοχρωμάτων. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Prokofiev, συναντάει τη μουσική πρωτοτυπία του Ανισέγκου και  οι δημοφιλείς Ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα, τη Jazz σουίτα του Αναδολή.
Μαρίζα Ρίζου
28 & 29 Απριλίου 2023
Block 33
 
Η Μαρίζα Ρίζου μετά τα δύο sold out ανεβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Στα λόγια της ίδιας: "Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο 4ος δίσκος μου με τίτλο "Το Χωριό". Παρέα με ένα μέρος του χωριού - τους πολύτιμους συνεργάτες μου δηλαδή - ετοιμάζουμε ένα live που μιλά για εκείνη τη ζόρικη διαδρομή που μάλλον δεν γίνεται να παραλείψει κανείς, εάν θέλει να φτάσει στην ευγνωμοσύνη και τη βαθιά εκτίμηση της ζωής και ‘’Του Χωριού’’ του. Πιο κοντά από ποτέ, πιο μαζί και ήρεμα από ποτέ με μοναδικό στόχο να είμαστε όντως παρόντες και να το χαρούμε. Να είναι οι συναντήσεις μας σαν να έχουμε μαζευτεί σπίτι και να τα λέμε, να συνδεόμαστε, να γελάμε, να κλαίμε, να ζούμε. Και να είναι όλα οκ και αποδεκτά."
 
*Θα υπάρχει μετάφραση του live στη νοηματική γλώσσα.
"Movies in Concert"
Διοργάνωση: Θέατρο του Βορρά
22 Απριλίου 2023 | 21:00
Θέατρο Αριστοτέλειον

Μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση, μία περιπλάνηση στον κόσμο του κινηματογράφου, γεμάτη φως  μουσική, τραγούδι και χορό!  Ένα μαγικό ταξίδι μέσα από ταινίες που σημάδεψαν τις ζωές όλων μας, δίνοντας τους ακόμη περισσότερο χρώμα. Ζωή, βγαλμένη θαρρείς από ταινία.... ή ακόμη καλύτερα κινηματογρά- φος...όπως λέμε ζωή! Συμμετέχουν οι:

Ομάδα χορού Jazz Theatre Dance J.M.M
Ορχήστρα Νέων Σίνδου Δήμου Δέλτα (Sindos Concert Band )
 
Διεύθυνση ΟρχήστραςΜίλτος Πολυχρονίδης
Σκηνοθετική ΕπιμέλειαΔημήτρης Βαλσαμίδης
ΧορογραφίεςΧρήστος Κατίδης, Κώστας Καφαντάρης, Κατερίνα Μπογιατζή, Εύη Κουρσαράκου, Αναστασία Δίγκα

ΤραγούδιΕύη Σιαμαντά , Γιώργος Περίν, Κική Τσαλίκη
Σολίστ: Δέσποινα Σκέντου, βιολί

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Thessaloniki Wine Show 2023
02 & 03 Απριλίου 2023
ΔΕΘ-Helexpo

Για δύο ημέρες στο Περίπτερο των Εθνών (6) της HELEXPO συναντιούνται με μοναδικό τρόπο η δυναμική των ελληνικών ποικιλιών και όλες οι νέες τάσεις στη βιομηχανία του κρασιού. Το ανοιξιάτικο, οινικό show υπόσχεται ένα διήμερο με Alternative wine bar, παρουσίαση των 25 κορυφαίων κρασιών του 2023, cocktails με βάση το κρασί, καινοτόμα προϊόντα και Έλληνες παραγωγούς που ξεχώρισαν στον τομέα τους.

Εργαστήριο τάφτινγκ
08 & 09 Απριλίου 2023
ΜOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Οι 40roomors και οι επιμελήτριες εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης προσκαλούν σε ένα τριήμερο hands-on εργαστήριο δημιουργίας, με την τεχνική του τάφτινγκ. Το τάφτινγκ είναι μια τεχνική δημιουργίας χειροποίητων χαλιών που μοιάζουν με τρισδιάστατους καμβάδες. Τα έργα των Ρώσων καλλιτεχνών της Οργανικής Παιδείας δίνουν ιδέες και έμπνευση για συνθέσεις με οργανικές φόρμες και δυναμικές σχέσεις ανάμεσα στα χρώματα και τα σχήματα. Τοπία και απεικονίσεις του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία μικρών χαλιών τάφτινγκ.

Κόστος Εργαστηρίου: 60€
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: education.modern@momus.gr

ΒΙΒΛΙΑ
Η πόλη που αγαπούσαμε
Αποσπάσματα μνήμης και απορίας
για τη Θεσσαλονίκη

Τριανταφυλλίδης Γ. Μιχάλης
Εκδόσεις Επίκεντρο
 
Από την προσφυγική Χαριλάου και τα Τροχιοδρομικά ως την επαρχία της Βιθυνίας, από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών οργανισμών και τις πορείες ειρήνης στις Βρυξέλλες ως το προσκύνημα επιζώντων της Χιροσίμα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη, και από τη μνήμη της γεύσης ως την διαρκή απορία της πολιτικής συνείδησης, η αφήγηση του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη χαράζει με προσωπικό τρόπο και ύφος πάνω στην παλίμψηστη ταυτότητα της πόλης γραμμές μιας συλλογικής διαδρομής.
​Απο το Ρεζί Βαρδάρ στη Ξηροκρήνη
Πρόσφυγες και Εβραίοι σε μια εργατική γειτονιά της Θεσσαλονίκης (1926 - 1940)
Γουλής Δημήτρης
University Studio Press
 
Το βιβλίο αυτό -προϊόν πρόσφατης μεταδιδακτορικής έρευνας- διερευνά τα αρχεία ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης και αφορά την περίοδο του μεσοπολέμου. Τότε κατέφθασαν στο Ρεζί Βαρδάρ και την Ξηροκρήνη οι πρόσφυγες, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στον χαρακτήρα της περιοχής που κυρίως κατοικούνταν από Εβραίους. Η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά στα γενικότερα χωροταξικά και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, επιχειρώντας την ανασύσταση του τοπίου εκείνης της εποχής. 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Αυγά αλά Επιστημονικά"
08 & 09 Απριλίου 2023
Noesis

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή τα έθιμα του Πάσχα, το ΝΟΕΣΙΣ εισάγει μαθητές της Β' εως ΣΤ' Δημοτικού στον επιστημονικό κόσμο που κρύβει το αυγό. Για 1,5 ώρα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις επιστήμες της Φυσικής και της Χημείας και επιδίδονται σε πειράματα και κατασκευές με πρωταγωνιστή το αυγό.

Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί
Για δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Θεατρική Παράσταση "Μάγια η Μέλισσα"
02 & 09 Απριλίου 2023
Θέατρο Φαργκάνη Art

Η Μάγια η Μέλισσα λατρεύει την περιπέτεια και θέλει να τη ζήσει έξω από την κυψέλη. Προσπαθεί να πείσει τον κολλητό της φίλο Βίλλυ να την ακολουθήσει όταν…. σπάει κατά λάθος την κυψέλη. Θα προλάβουν να την φτιάξουν προτού γυρίσουν οι υπόλοιπες μέλισσες; 

Ένας ύμνος στην πραγματική φιλία, στη δύναμη της συνεργασίας και στην αγάπη για το περιβάλλον.Μια διαδραστική παράσταση, που μέσα από εκπλήξεις και απρόοπτα θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της Μάγια της Μέλισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ