Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Γυναίκες: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις κύστεις στην ωοθήκη

* Κυσταδενώματα. Αυτό το είδος κύστεων δημιουργούνται από τα κύτταρα του εξωτερικού στρώματος (το επιθήλιο) της ωοθήκης. Τα κυσταδενώματα είναι γεμάτα με υγρό και μπορεί να μεγαλώσουν πολύ. Παρά το μέγεθός τους, όμως, συνήθως είναι καλοήθη. Τα κύρια είδη κυσταδενωμάτων είναι το ορώδες κυσταδένωμα που περιέχει διαυγές υγρό και το βλεννώδες κυσταδένωμα στο οποίο το υγρό είναι πιο παχύρρευστο. Τα κυσταδενώματα συνήθως αφαιρούνται χειρουργικά.

Πολυκυστικές ωοθήκες και καρκίνος

«Το 25-30% των γυναικών μαθαίνουν ότι στις ωοθήκες τους έχουν πάνω από 9 κύστεις όταν κάνουν ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας και επομένως έχουν πολυκυστικής μορφολογίας ωοθήκες», λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Από αυτές τις γυναίκες οι μισές έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στη βάση του οποίου βρίσκεται η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη».

Για να διαγνωστεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τα επονομαζόμενα κριτήρια του Rotterdam. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, για να διαγνωστεί μία γυναίκα με το σύνδρομο πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον δύο από τρία συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά είναι η ασταθής εμμηνόρροια (ακανόνιστος έμμηνος κύκλος), η υπερπαραγωγή ανδρογόνων και οι πολλές κύστεις στις ωοθήκες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μια γυναίκα έχει κακοήθη (καρκινική) κύστη. Οι καρκινικές κύστεις είναι πιο συχνές στις ηλικιωμένες γυναίκες. Οι καρκινικές κύστεις είναι καρκίνος των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα έχει 1,5 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών κάποια στιγμή στη ζωή της. Αν, όμως, έχει πρώτου βαθμού συγγενή που εκδήλωσε τη νόσο, οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται σε 5 στις 100. Ακόμα περισσότερες, τέλος, είναι οι πιθανότητες αυτές στις γυναίκες που φέρουν ογκογόνα γονίδια, τα BRCA1 και BRCA2.

Μερικές γυναίκες, τέλος, αναπτύσσουν κύστεις συνεπεία της φλεγμονώδης νόσου της πυέλου.

«Οι κύστεις των ωοθηκών προκαλούν συμπτώματα αναλόγως με το μέγεθος και το είδος τους», λέει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Όταν είναι μικρές ή και μεσαίου μεγέθους, συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές, γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Τα πιο συχνά είναι πόνος χαμηλά στην κοιλιά (συνήθως στην μία πλευρά) και αίσθημα πίεσης. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι «φούσκωμα», πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, αλλαγές στην ούρηση ή την κένωση του εντέρου, απρόσμενη απώλεια ή αύξηση του βάρους, έντονος πόνος κατά την έμμηνο ρύση και ταχεία ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού της πείνας».

Αν μία κύστη υποστεί ρήξη, αιμορραγήσει, συστραφεί ή προκαλέσει συστροφή της ωοθήκης, θα εκδηλωθεί απότομος, οξύς πόνος, συνεχίζει.

Σε κάθε περίπτωση, «ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως «φούσκωμα», ανάγκη για πιο συχνή ούρηση, αίσθημα πίεσης στην πύελο, πόνο ή μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο, μην τα αμελήσετε. Συμβουλευθείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας», συνιστά ο Δρ. Βασιλόπουλος.



Ιωάννα Τζόβολου
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ