Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Συνάντηση ολοκλήρωσης του έργου «REMEDIO

Συνάντηση ολοκλήρωσης του έργου «REMEDIO» από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

Σχεδιάσαμε μαζί το δρόμο ξανά!

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, τα σχέδια και οι στρατηγικές, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου «REMEDIO» – «Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου.

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο διήρκεσε τρία χρόνια, το υλοποίησε η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μεσογειακής Συνεργασίας ΙΝΤERREG MED 2014-2020 στο πλαίσιο διακρατικού Εταιρικού σχήματος συνεργασίας 8 φορέων και ερευνητικών ινστιτούτων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Στην τελική ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής συνεργασίας Φορέων (μεταξύ των οποίων, το Εργαστήριο φυσικής της ατμόσφαιρας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Μεταφορών Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς) που αφορούν στο επανασχεδιασμό ενός σημαντικού αστικού άξονα με τρόπο που δεν θα διαιρεί την πόλη αλλά θα δημιουργεί μία συνεκτική γραμμική γειτονιά.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορούσε στην διατύπωση προτάσεων ολοκληρωμένης προσέγγισης για τον ανασχεδιασμό του Ανατολικού Οριζόντιου Άξονα, όπως αυτός διαμορφώνεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου, (περιοχή αναφοράς του έργου) και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων, εργαζόμενων, επιχειρηματιών, επισκεπτών και διερχομένων.

Παρουσιάστηκαν οι λύσεις ανακατανομής του δημόσιου χώρου, ως συνιστώσες ενός επαναλήψιμου μοντέλου εφαρμογής σε άλλους αστικούς άξονες, για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, την αναβάθμιση του μικροκλίματος των γειτονιών, την αξιοποίηση των ανοικτών κήπων και την υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων.

Η Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ κ. Μαρία Καραγιάννη στην ομιλία της τόνισε ότι “... η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο επιτακτικά από το παρελθόν καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος ... »

Αναφερόμενη στο στόχο της νέας διοίκησης της ΜΑΘ, δήλωσε ότι “ ... σκοπός της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε ως Μηχανισμός Στήριξης, είναι να αξιοποιήσουμε τη μέγιστη απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων ώστε να συμμετάσχουμε στη νέα αρχή που γίνεται για την Ελλάδα της οικονομικής ανάπτυξης...”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ κ. Χρυσόστομος Καλογήρου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του έργου το οποίο αφορούσε στην προσέγγιση για την ολοκληρωμένη ανάταξη ενός βεβαρημένου αστικού άξονα της πόλης, από την πλευρά της κυκλοφορίας, της ρύπανσης και του θορύβου που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων κατά μήκος του αστικού άξονα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει την ολοκληρωμένη ανάταξη για τη μετατροπή του δρόμου από ένα διάδρομο κυκλοφορίας ΙΧ, σε μία γραμμική γειτονιά φιλική σε όλους.

Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στα τελικά αποτελέσματα του σχεδίου για την ανάταξη του άξονα, το οποίο προέκυψε μέσα από συμμετοχική διαδικασία σε πολλά στάδια διαβούλευσης στα οποία πήραν μέρος Δημόσιοι φορείς αρμοδιότητας, φορείς αντιπροσωπευτικοί των Επιχειρηματιών, των εργαζόμενων, των Δημόσιων Συγκοινωνιών, των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και των πολιτών και κατοίκων μέσα από διακίνηση ερωτηματολογίων.

Μέσα από αυτήν εμπειρία έχει δημιουργηθεί ένα μοντέλο, ένα πρότυπο για την ανάταξη παρόμοιων αστικών αξόνων, το οποίο στη συνέχεια η Αναπτυξιακή της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει σε άλλες περιοχές.

Το «παρών» στην Συνάντηση ολοκλήρωσης έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων της Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, ο οποίος τόνισε ότι “ ... για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΑΕ ΟΤΑ, αποτελεί ένα μεγάλο εργαλείο καθώς μπορεί να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία τα διακρατικά προγράμματα και ουσιαστικά βασίζεται στις αναπλάσεις του αστικού ανατολικού μετώπου της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο θα είναι φάρος για τις επόμενες ενέργειες του Δήμου και τα επόμενα τεχνικά έργα που θα πραγματοποιήσει σ’ αυτόν τον τομέα....”

Εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην Συνάντηση Ολοκλήρωσης του έργου έκαναν οι Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών & Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ, η κα Ναταλία Παντελίδου, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, ο κος Ιωάννης Τσιωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Σ.Ε.Θ. ΑΕ), η Δρ. Αναστασία Πούπκου, Επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Α.Π.Θ, η κα Ανθή Τσακιροπούλου Τοπογράφος Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος MSc - Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αστικής Ανθεκτικότητας ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ, ο κος Ιωακείμ Κανδυλιάρης, Πολιτικός Μηχανικός - Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ, η κα Δέσποινα Καραρήγα Πολιτικός Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος στέλεχος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και η κα Σίκου Κατερίνα από τον ΟΑΣΘ.

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση – παρέμβαση στην Ημερίδα έκανε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, Φώτης Μπίμπασης, σε θέματα που αφορούν στην κίνηση ατόμων με αναπηρία.

Η συνάντηση ολοκλήρωσης, έκλεισε με Στρογγυλό Τραπέζι στο οποίο οι εκπρόσωποι των φορέων της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, του ΕΚΕΤΑ, του ΑΠΘ, του Δήμου Καλαμαριάς, του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ AE και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ συμφώνησαν στην συνυπογραφή ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με στόχο την σύμπλευση των φορέων για την προώθηση υλοποίησης του σχεδίου ολοκληρωμένου ανασχεδιασμού του Άξονα που αναδείχθηκε μέσα από διαβουλεύσεις συμμετοχικού σχεδιασμού. Τα βήματα προς την υλοποίηση αυτού του οράματος απαιτούν ακριβέστερο προσδιορισμό των απαιτήσεων για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων ανασχεδιασμού του Άξονα με στόχο τον βιώσιμο αστικό ανασχεδιασμό και την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Ανατολικού Οριζόντιου Άξονα της Θεσσαλονίκης. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης και την έκδοση του έντυπου υλικού ανέλαβε το γραφείο Θεσσαλονίκης της Alpha Marketing.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ