Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Οι παγίδες των φετινών φορολογικών δηλώσεων: Κάθε μήνα και φόροι στο β΄εξάμηνο

Με γεμάτες τσέπες θα πάνε τον Μάιο για εκλογές οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφές φόρου, ενώ αντιθέτως από τον Ιούλιο θα πληρώνουν πιο φουσκωμένα από ποτέ εκκαθαριστικά φόρου, όσοι θα δουν χρεωστικά σημειώματα και θα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Ο λόγος είναι διπλός:

Α) φέτος η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος άνοιξε νωρίτερα από ποτέ. Όσοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι δικαιούνται να τους επιστραφούν παραπανίσιοι φόροι που πλήρωσαν προκαταβολικά το 2017 και το 2018, θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ. Πρακτικά οι περισσότεροι θα έχουν λάβει περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη Μαΐου. Αλλά ακόμα και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά (2,9 εκατομμύρια νοικοκυριά πέρυσι) που δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδομάτα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα .

Β) φέτος για πρώτη φορά γίνεται ξεχωριστά η εκκαθάριση των κοινών δηλώσεων που υποβάλλουν οι σύζυγοι. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 6,23 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 που είχαν υποβληθεί πέρυσι, το 2019 θα υποβληθούν 8,8 εκατομμύρια δηλώσεις, αφού 2,53 εκατομμύρια δηλώσεις σύζυγοι θα υποβάλουν ξεχωριστά την δική τους δήλωση. Θα εκδοθούν όμως και 2,53 εκατομμύρια επιπλέον εκκαθαριστικά φόρου. Έτσι, 5 εκατομμύρια έγγαμα ζευγάρια θα έχουν την δυνατότητα να εισπράξουν άμεσα «ζεστό χρήμα» από τις επιστροφές φόρων που τυχόν δικαιούνται, γιατί δεν θα συμψηφιστούν με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του άλλου συζύγου. Αντιθέτως όμως, στο β΄εξάμηνο του 2019 που οι άλλοι σύζυγοι θα πληρώνουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι πρόσθετοι φόροι θα βγαίνουν «φουσκωμένοι» γιατί δεν θα συμψηφίζονται με τις τυχόν επιστροφές του/της συζύγου τους.

Πέρυσι είχαν εκδοθεί 785.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά, ύψους 464 ευρώ κατά μέσον όρο το καθένα. Πλέον όμως ο αριθμός τους θα αυξηθεί και θα ξεπεράσουν κατά πολύ και το 1 εκατομμύριο, αφού από φέτος δεν συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρων του ενός συζύγου με τον πρόσθετο φόρο που καλείται να πληρώσει ο άλλος. Για τον ίδιο λόγο, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα βγάζουν και υψηλότερο ποσό επιστροφής, αφού δεν θα «κουρεύονται» μετά τον συμψηφισμό με τους πρόσθετους φόρους από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του άλλου συζύγου.

Εδώ κρύβεται και ένας επιπλέον κίνδυνος, που θα αποκαλυφθεί στο β΄εξάμηνο: επειδή η υποβολή δηλώσεων και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά καθυστερούσαν (μετά από παρατάσεις κλπ), οι δικαιούχοι των επιστροφών πλήρωναν ή συμψήφιζαν τα ποσά που έπαιρναν με τον φόρο ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν ως ιδιοκτήτες ακινήτων. Τώρα όμως θα εισπράξουν τις επιστροφές στο α΄εξάμηνοκαι πριν αρχίσουν να εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς τα νοικοκυριά θα πληρώσουν μαζεμένα στο β΄εξάμηνο φέτος τον ΕΝΦΙΑ χωρίς συμψηφισμούς (από Σεπτέμβριο) αλλά και τα πιο «αλμυρά» χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, οπότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τα πληρώσουνε σε δόσεις όταν θα έρθει η ώρα, χωρίς τις ελαφρύνσεις που έκρυβαν οι συμψηφισμοί με τις επιστροφές φόρου του / της συζύγου.

Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο και για τις εισπράξεις των κρατικών εσόδων: ενώ στο β΄τρίμηνο θα πέφτει χρήμα σωρηδόν από την ΑΑΔΕ για επιστροφές φόρων, από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν μαζεμένους 1 ως 2 φόρους κάθε μήνα, δηλαδή:

1. Α΄δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στις 31 Ιουλίου.
2. Α΄δόση ΕΝΦΙΑ στις 31 Αυγούστου
3. Β’ δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και Β’ δόση ΕΝΦΙΑ στις 30 Σεπτεμβρίου.
4. Γ΄Δόση ΕΝΦΙΑ στις 31 Οκτωβρίου
5. Γ΄ δόση φόρου εισοδήματος και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και Δ’ δόση ΕΝΦΙΑ στις 30 Νοεμβρίου.
6. Δ’ δόση ΕΝΦΙΑ και Τέλη Κυκλοφορίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ χάνει την σιγουριά των εισπράξεων με συμψηφισμούς έναντι νέων οφειλών των φορολογουμένους, που θα τις πληρώνουν σε βάθος χρόνου με δόσεις, που πριν τις έχαναν όταν ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείτο αυτομάτως και εφάπαξ κάποιες φορές, με την έκδοση επιστροφής από τον φόρο εισοδήματος.

Αλλά αν οι φορολογούμενοι πέσουν έξω στις τρέχουσες πληρωμές του β΄εξαμήνου, τότε κινδυνεύουν να χάσουν και τις 120 δόσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών για τα παλαιά χρέη τους. Τότε θα βρεθούν να χρωστούν όχι μόνον τα χρεωστικά εκκαθαριστικά του 2019, αλλά και όλα τα παλαιά χρέη που θα έχουν τυχόν αναβιώσει, αν χάσουν την ρύθμιση επειδή άφησαν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς.

Καθώς οι υποβολές δηλώσεων Ε1 ξεκίνησαν από χθες ήδη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τέλη Ιουνίου (ή 1ης Ιουλίου λόγω αργίας Κυριακής) χωρίς να χρειαστεί να δοθεί άλλη παράταση όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αμέσως μετά, μέσα στον Ιούλιο, θα αναρτηθούν μαζικά από την ΑΑΔΕ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές (και σε χιλιάδες περιοχές της χώρας που δεν είχαν ως τώρα Τιμές Ζώνης), των οποίων η πληρωμή θα ξεκινήσει από τέλη Αυγούστου (ή 1ης Σεπτεμβρίου λόγω αργίας Κυριακής) και θα γίνονται κάθε μήνα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ