Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ιογενής γαστρεντερίτιδα και αναπνευστικές ιώσεις: Τα πιο συχνά λοιμώδη νοσήματα της άνοιξης

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Άνοιξη: Τα λοιμώδη νοσήματα θα εξακολουθήσουν να είναι στην επικαιρότητα και τα μέτρα πρόληψης θα εξακολουθήσουν να είναι αναγκαία παρά την αναμενόμενη ύφεση συνήθων λοιμώξεων.

Οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας ευνοούν ποικίλους αναπνευστικούς ιούς, με αποτέλεσμα οι αναπνευστικές ιώσεις να είναι συνηθισμένες. Παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις σε συμπολίτες μας και οίδημα παραρρινίων κοιλοτήτων, που ευνοεί τις επιμολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Το στέλεχος της γρίπης που σάρωσε την χώρα κατά τον Χειμώνα είναι ιός με υψηλή μολυσματικότητα και αναμένεται να ταλαιπωρήσει ακόμη αρκετούς πολίτες. Ωστόσο η δραστηριότητα της γρίπης βαίνει μειούμενη κατά την Άνοιξη.

Η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, η αύξηση της δραστηριότητας των εντόμων  και η στροφή στην κατανάλωση ψυχρότερων εδεσμάτων ευθύνονται για την παράλληλη αύξηση των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας.  Όταν η αντίδραση του οργανισμού έναντι του βλαπτικού ιού δεν είναι επαρκής, σοβαρές επιπλοκές απειλητικές για την ζωή μπορεί να εμφανιστούν λόγω των αναπνευστικών ή των γαστρεντερικών ιώσεων όπως είναι η σήψη, η αφυδάτωση, η καρδιακή ανεπάρκεια.

Α. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ
Ποικίλοι ιοί όπως ρινοιοί, ιοί παραινφλουέντζας, αδενοιοί, προκαλούν αναπνευστικές ιώσεις κατά την Άνοιξη. Οι εαρινές αναπνευστικές ιώσεις στην τυπική τους μορφή κάνουν κύκλο τριών με επτά ημερών ανάλογα με το είδος της ίωσης,  εκδηλώνονται με πονόλαιμο μπούκωμα βήχα πυρετό και μεταδίδονται με την αναπνοή και μολυσμένα αντικείμενα. Η γρίπη που ταλαιπώρησε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας κατά τον Χειμώνα συμπορεύεται με ποικίλους αναπνευστικούς ιούς έως και τον Απρίλιο. Στην τυπική της μορφή η γρίπη έχει πιο θορυβώδη εικόνα συγκριτικά με τις αναπνευστικές ιώσεις με έντονα συστηματικά συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, μυαλγίες, κόπωση, πονοκέφαλος. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών.

Β. ΕΑΡΙΝΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
  Αντίστοιχα αυξημένη είναι και η επίπτωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας κατά την Άνοιξη η οποία προκαλείται από ποικίλους ιούς όπως νορο-ιούς ροτα-ιούς αδενοιούς. Σπανιότερα εμπλέκονται άλλα παθογόνα όπως η σαλμονέλα, τα παράσιτα κ.λπ. Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια, ήπια συμπτώματα που διαρκούν μία- πέντε ημέρες εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές ή ιδιαιτέρως επιθετικά παθογόνα (π.χ. ιοί ηπατίτιδας). Τα περισσότερα λοιμώδη παθογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω μολυσμένου  νερού ή μολυσμένων τροφίμων.

Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη είναι σημαντική.
Συνιστάται καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα μετά από συναλλαγές χειραψίες παραμονή σε χώρους συναθροίσεων πριν το φαγητό και μετά την αφόδευση.
Για την πρόληψη των γαστρεντερικών ιώσεων συνιστάται επιπροσθέτως αποφυγή έκθεσης τροφίμων σε έντομα, καλό πλύσιμο και ψήσιμο των τροφών, αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως ποτών ή τροφίμων, καλή συντήρηση τροφίμων, εμβολιασμός με εμβόλιο ηπατίτιδας Α σε περίπτωση συστηματικής εστίασης σε εστιατόρια,  σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού. Το τρόφιμο πρέπει να μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία επί αρκετό χρόνο και να καταναλώνεται ζεματιστό άμεσα, αλλιώς να τοποθετείται το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται αμέσως μετά επαρκώς με καυτό νερό και σαπούνι.
Για την πρόληψη των αναπνευστικών ιώσεων συνιστάται επιπροσθέτως καλός αερισμός των χώρων, καλή συντήρηση κλιματιστικών συστημάτων, αποφυγή συνωστισμού και πασχόντων από λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, ατομικά σκεύη και  είδη υγιεινής (όπως πετσέτες), αποφυγή επαφής ακάθαρτων χεριών με μύτη στόμα μάτια.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου εάν δεν έχουν νοσήσει από γρίπη κατά τον Χειμώνα, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο γρίπης κατά το Φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη άμεσα.
Η αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης που αυξάνει την ανθεκτικότητα των μικροβίων, η μεσογειακή διατροφή η καλή φυσική κατάσταση και η αποχή από το κάπνισμα ενισχύουν την άμυνα του σώματος.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ