Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αυστηροποιούνται οι κανονισμοί για τη χρήση ντίζελ κινητήρων

Μπορεί να γίνεται την 1η Απριλίου, αλλά δεν θα είναι ψέμα. Από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, η κυκλοφορία οχημάτων diesel Euro 4 θα απαγορευτεί σε μια από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, το όνομα της οποίας είναι συνδεδεμένο με την αυτοκίνηση: στη Στουτγάρδη.

Ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών που δημιουργούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι επικίνδυνοι ρύποι που εκπέμπουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απασχολεί όλες τις χώρες. Έτσι, στην Ευρώπη λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα…

Πιο συγκεκριμένα, στη γηραιά ήπειρο έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη μείωση της ποσότητας των ρύπων που συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα. Στη Γερμανία, κυρίως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις μετρήσεις των εκπομπών των ρύπων των κινητήρων ντίζελ (το γνωστό και ως Dieselgate), ενισχύθηκε η τάση που θέλει την απαγόρευση των οχημάτων με πετρελαιοκινητήρα παλαιάς τεχνολογίας στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Τα μοτέρ αυτά εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες οξειδίων του αζώτου, που ενοχοποιούνται για πιθανές καρκινογενέσεις.

Tα οξείδια του αζώτου συμβάλλουν στη δημιουργία ασθματικών καταστάσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς σε συνθήκες βροχής σχηματίζουν -αντιδρώντας με το νερό- νιτρικό οξύ (όξινη βροχή), ενώ σε συνθήκες υψηλής υγρασίας σχηματίζουν ατμούς νιτρικού οξέος, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας του σοβαρές βλάβες. Επίσης, τα μικροσωματίδια που σχηματίζονται, μπορούν να εισχωρήσουν στα πλέον ευαίσθητα σημεία των πνευμόνων και να προκαλέσουν εμφύσημα και βρογχίτιδα και να επιδεινώσουν καρδιακές παθήσεις.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα που εκτέθηκαν σε ατμόσφαιρα με υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου, παρατηρήθηκαν αντιστρεπτές και μη αντιστρεπτές βλάβες στους πνεύμονες, καθώς και βιοχημικές μεταβολές. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίστηκαν αλλοιώσεις σε ιστούς, εμφράξεις των βρογχιολίων και μεγαλύτερη ευπάθεια σε μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου είναι βλαπτικότερες για την υγεία ανθρώπων και ζώων σε σχέση με τις επί μακρότερο χρόνο εκθέσεις χαμηλών συγκεντρώσεων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις η Στουτγάρδη προστέθηκε στη λίστα με τις γερμανικές πόλεις που παίρνουν αυστηρά μέτρα για τα diesel οχήματα. Στην πρωτεύουσα της Βάδης Βυτεμβέργης όπου έχουν την έδρα τους οι Mercedes-Benz και η Porsche, από τηνΔευτέρα 1 Απριλίου απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση οχημάτων με κινητήρα ντίζελ τεχνολογίας Euro 4.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατοικούν στην πόλη, ανέφεραν οι Αρχές της Στουτγάρδης, σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα οχήματα με κινητήρες diesel τεχνολογίας Euro 5 δεν θα επηρεαστούν τώρα αλλά η απόφαση για την πιθανή απαγόρευσή τους, θα παρθεί αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την απαγόρευση των οχημάτων με τεχνολογία Euro 4. Η τελική απόφαση για τα Euro 5 θα ληφθεί μέσα στο 2019.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2018 ότι η απαγόρευση των επιβατικών αυτοκινήτων ντίζελ είναι νομικά αποδεκτή στις πόλεις. Οι απαγορεύσεις των πετρελαιοκινητήρων ισχύουν τώρα σε Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ