Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Πέθανε σε φυλακή της Ρωσίας ο Ναβάλνι


Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς, ανέφερε την Παρασκευή το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.

«Στις 16 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Άμεσα έφθασαν ιατρικοί υπάλληλοι από το ίδρυμα και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Ναβάλνι γεννήθηκε το 1976 κοντά στη Μόσχα και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά.

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ενεργά πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα, αρχικά μέσα από το φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα Yabloko, από το οποίο ωστόσο εκδιώχθηκε μερικά χρόνια αργότερα ως «ακραίος».

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο Ναβάλνι βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής ως «εθνικιστής». Ο ίδιος έχει πια απολογηθεί για κάποιες από τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Από το 2010 και έπειτα, ο Ναβάλνι θα άρχιζε να ερευνά και να δημοσιεύει στο διαδίκτυο στοιχεία για υποθέσεις κρατικής-κυβερνητικής διαφθοράς, προκαλώντας έτσι την ενόχληση της ρωσικής ηγεσίας.

Τον Δεκέμβριο του 2011 πήρε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και συνελήφθη, καταλήγοντας για περίπου δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Απτόητος, ο ίδιος συνέχισε την αντιπολιτευτική του δράση βάζοντας στο στόχαστρο υποθέσεις κρατικής διαφθοράς μέσω της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Anti-Corruption Foundation (FBK) την οποία ο ίδιος ίδρυσε το 2011.

Το 2012 συνελήφθη και πάλι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν.

To 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για μια υπόθεση κατάχρησης-υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος (είχε κατηγορηθεί, πιο συγκεκριμένα, πως υπεξαίρεσε χρήματα από κρατική επιχείρηση ξυλείας στην πόλη Κίροφ, το διάστημα 2009-2010, όταν εκείνος διατηρούσε εκεί ρόλο τοπικού συμβούλου). Ο Ναβάλνι άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Την ίδια χρονιά (2013) έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Ήρθε δεύτερος, με 27%.

Το φθινόπωρο του 2013 μπήκε εκ νέου στο στόχαστρο της ρωσικής δικαιοσύνης που τον ενέπλεξε σε μια υπόθεση απάτης, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης τριάμισι ετών με αναστολή.

Κάποια από τα επόμενα χρόνια ο Ναβάλνι θα τα περάσει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα δεχθεί και επιθέσεις (το 2017, με υγρό στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της όρασής του από το ένα μάτι). Στο μεσοδιάστημα, δικαστήριο της Μόσχας θα διατάξει και το κλείσιμο της FBK, της μη-κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που εκείνος είχε ιδρύσει το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ